• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • SEO
 • Wat zijn SEO breadcrums en waarom gebruik je ze?
Breadcrumbs seo hand

Wat zijn SEO breadcrums en waarom gebruik je ze?

Wat zijn breadcrumbs?

Breadcrumbs worden getoond aan bezoekers van een website. Ze functioneren als een soort navigatie. Breadcrumbs bestaan uit links die het pad uitleggen naar de pagina waarop een bezoeker zich bevindt. Naast het overzicht dat gebruikers hierdoor krijgen, helpt het zoekmachines ook om een website te crawlen. Zo helpt het dus ook de SEO van je website. Zoekmachines kunnen aan de hand van breadcrumbs de structuur van een website achterhalen.

Voorbeeld breadcrumbs bol.com:

Home > Kantoor & School > Notitieboeken & Notitieblokken > Notitieboeken

Voorbeeld breadcrumbs bol.com

Betekenis van breadcrums

De vertaling van breadcrumbs is ‘broodkruimels’. En als we het hebben over broodkruimels in sprookjes dan raad je het al! De term broodkruimels komt uit het sprookje Hans & Grietje. In dit sprookje lieten de kinderen een spoor van broodkruimels achter zich. Op die manier konden ze de weg terug vinden. In feite doet het broodkruimelspoor op de website precies hetzelfde. Het geeft de weg naar een pagina weer en dus ook hoe je weer terug moet.

Waarom zijn breadcrumbs belangrijk voor SEO?

Breadcrumbs zijn om 3 redenen ook heel belangrijk voor SEO. Die redenen zijn:

 1. Ze zijn gebruiksvriendelijk voor de bezoekers op je website. Ze maken interne navigatie makkelijker voor website gebruikers.
 2. Crawlers gebruiken het pad om door een website heen te crawlen. Met breadcrumbs kan een zoekmachine de structuur van je website gemakkelijk volgen.
 3. Doordat breadcrumbs naar bovenliggende pagina’s linken, ontvangen die pagina’s veel interne links. Op die manier kan een zoekmachine snel inzien welke pagina’s belangrijk zijn en neemt het aantal interne links toe. Beide zijn goed voor SEO.

Hoe begin je met breadcrumbs?

Om Breadcrumbs op je website te krijgen kun je verschillende plug ins of extensies gebruiken. Bij Velocity maken we gebruik van Yoast. Deze tool kun je op verschillende CMS gebruiken. Waaronder Shopify, Magento & WordPress. Het is een tool die eenvoudig te gebruiken is en zeer overzichtelijk.

Zodra je de tool hebt aangeschaft kun je de SEO van elke pagina op je website helemaal personaliseren.

SEO breadcrumbs best practices

 • Zorg ervoor dat de laatste pagina in je broodkruimelpad geen link bevat. Anders kunnen crawlers geen einde vinden.
 • Zorg ervoor dat breadcrumbs maximaal één keer voorkomen op een pagina. Hier voorkom je mee dat crawlers verdwalen.
 • Zorg ervoor dat elke pagina in het pad naar een pagina toe wordt weergegeven. Als er een pagina mist dan is de navigatie namelijk niet mogelijk.
 • Vermijd ‘home’ in je breadcrumbs. Maak bijvoorbeeld gebruik van je bedrijfsnaam.

Vond je dit artikel leuk, wil je meer van dit soort artikelen lezen of heb je een vraag? Laat het ons dan weten in de comments!

Ook interessant

Social Media Marketing in 2023

De voordelen van Google Mijn Bedrijf

Wat kun je doen met Pinterest? Alles over Pinterest

Ga naar de bovenkant