• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Pinterest logo's op Pinterest

Wat kun je doen met Pinterest? Alles over Pinterest

Wat is Pinterest?

Pinterest is een website voor social media en tegelijkertijd ook een visuele zoekmachine. Gebruikers kunnen er verzamelingen maken van afbeeldingen, video’s, tekstberichten, links, etc. Deze borden kunnen mensen vervolgens delen met anderen via mail, Facebook, Twitter, Whatsapp en andere kanalen. Ook kun je deze borden en de posts opzoeken op Pinterest, het platform heeft namelijk een hele grote catalogus vol met inspirerende content. Het is ook mogelijk om deze content op te slaan of de website van de maker te bezoeken.

Hoe werkt Pinterest?

Je kunt Pinterest in feite zien als een soort digitaal prikbord. Of beter nog een platform dat bestaat uit enorm veel digitale prikborden. Deze prikborden kun je zo groot maken als je zelf wilt! Bovendien kun je ze delen met andere mensen via Pinterest maar ook via andere social media kanalen.

Alle gebruikers op het platform kunnen deze borden maken. Bedrijven kiezen er ook vaak voor om promoties te plaatsen of borden te promoten onder hun doelgroep. Op deze borden wordt content als video’s afbeeldingen en artikelen geplaatst. Op het platform kun je ook goed brainstormen, rondkijken en geïnspireerd raken. Bovenin zit een zoekbalk waar je echt alles in kunt typen!

Pinterest zoeken op droom

De historie van Pinterest

Ondanks dat Pinterest een mega bekend netwerk is. Bestaat het nog niet eens zo heel erg lang. De eerste versie van Pinterest werd in maart 2010 gelanceerd door Ben Silberman. Deze eerste versie was alleen te gebruiken op uitnodiging. Pas later, in 2012 namelijk werd het voor iedereen mogelijk om een account aan te maken.

Het was de droom van Ben Silberman om een plek te creëren waarop inspirerende content verzameld kon worden. Een plek waar mensen geïnspireerd worden en waar je die inspiratie ook kan delen.

Pinterest gebruiken

Pinterest lijkt erg op andere social media kanalen qua interface en gebruik. Op basis van je interesses zie je bepaalde posts en borden. Des te vaker je gebruik maakt van het platform, des te beter is de personalisatie ervan. Je kunt in 6 stappen een account aanmaken op het platform en beginnen met browsen.

Een account aanmaken

 1. Ga naar de website van Pinterest.
 2. Klik op de knop ‘Registreren‘.
 3. Vul je persoonlijke gegevens in.
 4. Stel je account in en kies jouw taal en regio.
 5. Selecteer minimaal 5 onderwerpen die je interessant lijken.
 6. Klik op door en je nieuwe account is klaar voor gebruik.

Wat is een bord?

Een Pinterest bord is een verzameling van verschillende pins. Deze kun je aanmaken door op je profiel naar borden toe te gaan en te klikken op het plusje. Vervolgens moet je jouw nieuwe bord een naam geven en dan kun je beginnen.

Meestal worden borden door gebruikers of bedrijven gevuld op basis van een thema. Voorbeelden van thema’s die gebruikt worden op Pinterest zijn:

 • Woon inspiratie
 • Kook inspiratie
 • Interieur inrichting
 • Seizoens decoratie
 • Bruiloften
 • Baby shower
 • Kerstgerechten

Wat is een Pin?

Een pin is een post die op Pinterest wordt geplaatst. Je kunt een pin maken door links naast de zoekbalk op ‘maken te klikken. Er zijn verschillende soorten pins die je op Pinterest kunt maken. Een standaard pin bestaat uit een afbeelding met titel, tekst en URL naar een website. Maar het is ook mogelijk om pins zoals video’s, een galerij of collectie te plaatsen.

Als je een pin hebt gemaakt dan kun je rechtsboven selecteren op welk bord je deze pin wilt plaatsen. Er zijn verschillende soorten pins die je op Pinterest kunt maken.

Wat kost Pinterest?

Voor gebruikers kost Pinterest helemaal niks. Het platform is gratis te gebruiken.

Ook voor bedrijven hoeft het niks te kosten. Tenzij je promoties wilt gebruiken. Als je promoties in wilt kopen, dan betaal je daar uiteraard voor. Je betaalt dan net als bij Google en veel andere netwerken per klik naar jouw website.

Pinterest als inspiratiebron

Zoals we eerder al aan hebben gegeven is Pinterest een plek om nieuwe ideeën te vinden en geïnspireerd te worden. Je kunt verrast worden door te zoeken via de zoekbalk. De startpagina die je opent is op basis van je interesses en je gedrag op het platform. Maar als je de zoekbalk gebruikt dan worden resultaten gesorteerd op basis van het zoekwoord of de zoekwoorden die je intypt.

Ook vraagt Pinterest zodra je een account aanmaakt waar je van houdt. Wat je hierbij aangeeft helpt ook bij het vormgeven van de resultaten die je ziet.

Populaire onderwerpen

Er zijn veel verschillende categorieën op Pinterest. Wanneer mensen een nieuwe jas willen kopen, zoeken ze eerst op Pinterest naar jassen. Of als mensen voor kerst een gerecht willen bedenken dan zoeken ze naar kook ideeën op Pinterest.

Natuurlijk doet niet iedereen dat via Pinterest. Sommige mensen zoeken liever via andere kanalen. Maar als jouw doelgroep op Pinterest zit, dan loop je omzet mis als je geen Pinterest account hebt.

De populairste categorieën zijn:

 • Mode
 • Eten
 • Tuin
 • Vakantie
 • Humor
 • Wonen
 • Reizen
 • Kinderen
 • Kunst

Pinterest gebruiken voor je bedrijf

Pinterest Trends

Om bedrijven te helpen bij het vinden van trends biedt het platform een handig overzicht aan. Hierin kun je alle informatie per land inzien.

Pinterest trends homepagina

Ook kun je in Pinterest Trends handig inzien wat de veranderingen zijn op week, maand en jaarbasis. Daarnaast kun je:

 • Filters toevoegen
 • Seizoensgebonden trends inzien
 • Zelf een datum instellen
 • Selecteren op interesses
 • Selecteren op trefwoorden
 • Selecteren op Leeftijd
 • Selecteren op Gender

Op basis van die trends kun je super specifiek campagnes maken.

Pinterest trends voorbeeld

De doelgroep op Pinterest

Als je doelgroep voornamelijk bestaat uit vrouwen, dan is Pinterest hét netwerk voor je bedrijf. Uit recente cijfers blijkt dat 69% van de gebruikers vrouwelijk is en tussen de 25-54 jaar.

Pinterest statistieken 2022 voor marketing

 • 87% van de gebruikers geeft aan te kopen via Pinterest.
 • 74% van alle actieve gebruikers is tussen de 18-44 jaar.
 • 25% van de gebruikers is man, 6% heeft geen geslachts informatie opgegeven.
 • 2 miljard zoekopdrachten per jaar.
 • 74% van de gebruikers zit op mobiel.
 • 97% van de zoekopdrachten is merkloos.

Veel trends en informatie kun je dus ook inzien via Pinterest Trends.

Adverteren op Pinterest

Op Pinterest kun je ook gebruik maken van betaalde advertenties. Dit type marketing is zeer effectief omdat mensen die het platform bezoeken zoeken naar dingen die ze leuk vinden. Daarnaast is het een van de snelst groeiende social media platforms van vandaag.

Je kunt verschillende doelen behalen met Pinterest. Voorbeelden daarvan zijn: bekendheid opbouwen, bewustzijn vergroten, email inschrijvingen verzamelen, verkopen stimuleren, etc. Om te beginnen met Pinterest Ads heb je een zakelijk account nodig. Ook moet je eigenaarschap hebben over je website.

Producten promoten 

Net als op andere social media kanalen kun je in Pinterest een product feed inladen en zo de producten op je webshop promoten. Ook is het mogelijk om organisch bezoek te stimuleren door verwijzingen te maken naar je producten. De producten en promoties verwerkt Pinterest op redelijk natuurlijke wijze in het platform. Hierdoor breekt het de interactie minder tussen het platform en gebruikers. Wat bij andere social media kanalen vaak wel het geval is.

Meer verkeer naar je blogs

Doordat veel gebruikers op zoek zijn naar inspiratie en nieuwe ideeën is Pinterest enorm geschikt ter promotie van blog artikelen. Bovendien verhoog je de gunfactor door informatie ook aan te bieden op Pinterest.

Op het platform kun je echt de connectie aangaan met je doelgroep. Gebruikers zijn heel erg betrokken, bovendien nemen ze echt de tijd om je content te bekijken. Pins kunnen ook worden opgeslagen door gebruikers. En daar komt nog bovenop dat al deze statistieken worden bijgehouden. Je kunt dus precies zien wat wel werkt en wat niet!

Best practices op Pinterest

Content: Zorg voor hoge kwaliteit en aantrekkelijke beelden. Vergeet ook niet om call to actions in je teksten te verwerken. Dit zijn teksten die aanzetten tot actie. Denk bijvoorbeeld aan ‘koop nu producten voor in je huis’. Hierbij probeer je jouw publiek aan te zetten tot een aankoop. Als je bijvoorbeeld een blog wilt promoten kun je zeggen: ‘Lees nu onze nieuwste blog en ontdek’.

Start een blog op je website: Hiermee sla je meer vliegen in één klap. Bloggen zijn heel goed te promoten via Pinterest. Zowel organisch als betaald. Ook zijn blogs goed voor je website! Zo kun je namelijk via andere kanalen ook bezoekers aantrekken. Door middel van SEO bijvoorbeeld.

Zorg voor consistentie: Door consistent te posten kun je al snel het verschil maken. Gebruik ook zoekwoorden in je posts, zodat mensen jouw pins weten te vinden. Om je bereik te vergroten raden we je aan om minimaal 15 boren te maken die relevant zijn voor je bedrijf. Ook is de afwisseling tussen verschillende soorten pins een must. Wissel af tussen beeld, tekst, video en meer.

Optimaliseer je websiteGebruikers op Pinterest houden van kwaliteit. Vanuit Pinterest wil je dat mensen naar je website gaan. Maar zorg er ook voor dat als ze op je website komen dat ze niet weg gaan. Zorg voor kwaliteit en een goede gebruikerservaring.

Vond je dit artikel leuk, wil je meer van dit soort artikelen lezen of heb je een vraag? Laat het ons dan weten in de comments!

Ook interessant

Social Media Marketing in 2023

De voordelen van Google Mijn Bedrijf

Wat zijn SEO breadcrums en waarom gebruik je ze?

Ga naar de bovenkant