• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

  • Home
  • SEO
  • Wat is SEMrush? Overzicht & functionaliteiten
zoekwoorden onderzoeken met semrush

Wat is SEMrush? Overzicht & functionaliteiten

Wat is SEMrush?

Voordat je aan de slag gaat met SEMrush wil je natuurlijk weten waarom en wanneer je de tool kunt gebruiken. Semrush is een handige tool voor SEO & SEA onderzoek. Naast Moz en Ahrefs is het een van de bekendste tools op het gebied van onder andere optimalisatie, link building en adverteren.

Je kunt met SEMrush snel inzien hoe jouw website ten opzichte van die van je concurrenten. Met deze informatie kun je je onderscheiden van de concurrenten om je website te optimaliseren en boven de tegenpartijen ranken (in zoekmachines).

Wanneer kun je de software gebruiken?

Deze tool wordt vooral gebruik voor SEO doeleinden. Je kunt verschillende functionaliteiten gebruiken, maar de meeste gebruikte zijn voor de organische inzichten.

Zoekmachine optimalisatie is relevant voor elke bedrijf en website. Hoe hoger je staat des te sneller kunnen potentiële klanten je website vinden. Binnen SEMrush krijg je meer inzicht in de concurrentie, kosten en het volume van zoekwoorden. Bovendien kun je zoekwoorden met elkaar vergelijken.

Zoekwoord overzicht

Met de zoekwoord research toolkit kun je de juiste zoekwoorden vinden die relevant zijn voor je pagina’s. Daarnaast zijn er nog veel meer tools binnen het programma waar je handige informatie uit kunt halen. Een van deze tools heet het keyword overview. Je krijgt in dit tabblad een overzicht van de organische en betaalde statistieken van een zoekwoord (daar verderop meer over). Met de phrase match kun je zelfs gerelateerde long tail zoekwoorden vinden.

Keyword Magic Tool

De Keyword Magic Tool is een nieuw instrument dat ontworpen is om nieuwe zoekwoorden te vinden. Je kunt met deze tool zien hoe vaak een zoekwoord is opgezocht, wat de concurrentie op het zoekwoord is, zoekwoorden die gerelateerd zijn en wat de CPC is in Google Ads.

Wat is Keyword difficulty

Met dit Keyword wordt er aangegeven hoe moeilijk het is om je doel te realiseren. Je kunt er achter komen hoe moeilijk het is om hoger in de resultaten eindigen. Je past deze tool toe in je zoekwoorden onderzoek. Je kijkt dan o.a. naar de domein autoriteit van de andere zoekresultaten.

Wat kun je met SEMrush Keyword Gap?

De Keyword Gap is handig om te gebruiken. Met deze tool kun je kijken naar de websites van bedrijven die niet je concurrent zijn. Je kijkt dan naar de zoekwoorden waarop zij scoren. Zo analyseer je andere bedrijven en kun je daar zelf als bedrijf van profiteren.

Backlinks in SEMrush

Met de tijd zijn we erachter gekomen dat kwalitatieve backlinks beter zijn om te gebruiken. Google kan dat heel erg waarderen. Backlinks zijn relevant voor je pagina’s. Als je links gaat kopen kun je het algoritme van Google beïnvloeden. Om te zien of je backlinks werken kun je daar onderzoek naar doen. Dit doe je met het Backlink Audit Rapport. Op Semrush kun je dat onderzoeken. Semrush geeft je namelijk een overzicht van al je pagina’s die gelinkt worden aan andere websites. Je kunt ook zien wanneer de links voor het eerst gemeten zijn. Op deze manier kun je een onderzoek doen naar je backlinks. Je kunt zien welke relevant zijn en welke niet werken.

Hoe start je met SEMrush?

Als je een account hebt aangemaakt op Semrush zie je de homepage. Vanuit de homepage kun je een nieuw project starten. Als je klikt op ‘’Create project” kun je een domeinnaam invullen en hoe het project gaat heten. Als je dat gedaan hebt kun je aan de slag met het analyseren van keywords door middel van het Keyword overview, de Keyword magic tool en de Keyword Gap.

SEMrush 1

Keyword overview page

Op deze pagina zie je allerlei verschillende informatie over een zoekwoord. Je kunt bijvoorbeeld het zoekvolume zien van het zoekwoord in een specifiek land. Ook staat op deze pagina de moeilijkheid van het zoekwoord. Hiermee krijg je indicatie van hoe moeilijk het is om te ranken met het zoekwoord. Hoe lager het percentage, des makkelijker het is om te kunnen ranken.

Je kunt op deze pagina zien wie je concurrenten zijn voor een specifieke zoekwoord en op welke positie je concurrenten staan in Google. Je krijgt nuttige en relevante informatiebronnen zoals hoeveel backlinks elke concurrent heeft voor het zoekwoord. Bij de ‘global volume’ zie je hoe vaak dit zoekwoord wordt opgezocht in andere landen.

Bij het balkje ‘intent’ kun je zien wat de intentie is voor de persoon die op zoek gaat naar een zoekwoord. Er zijn vier categorieën namelijk informatieve keywords, navigerende keywords waarmee je een specifieke pagina kunt zoeken, commerciële doeleinden en transactionele intenties bijvoorbeeld een aankopen doen. Bij de trend balkje kun je zien hoe een keyword het gedaan heeft in de laatste 12 maanden. Je kunt zien hoe populair je zoekwoord was de laatste maanden.

image43

Kost SEMrush geld?

Je kunt een gratis versie van SEMrush gebruiken, maar je kunt dan alleen aan een project werken. Je kunt dagelijks alleen 1 zoekwoorden en domeinanalyse uitvoeren en je kunt maar 1 lijst van Keyword Magic Tool opvragen. Als je meer mogelijkheden wilt kun je over gaan naar de pro variant. Hier betaal je maandelijks 100 Amerikaanse Dollars voor. Als je wilt kijken of de software relevant is voor jouw website kun je ook een proefversie aanvragen om te kijken naar de functionaliteiten.

Ga naar de bovenkant