• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

  • Home
  • Gedrag
  • Een Duik in de Cijfers en Lessen van Black Friday 2024″
black friday

Een Duik in de Cijfers en Lessen van Black Friday 2024″

Black Friday, de dag na Thanksgiving, is beroemd als de start van het feestseizoen en een walhalla voor koopjesjagers. Maar waar komt deze traditie vandaan? De geschiedenis van deze speciale marketing dag begint in de vroege 20e eeuw, toen de term voor het eerst werd gebruikt in de financiële wereld. In de jaren 60 transformeerde het fenomeen tot wat we nu kennen als een winkelfenomeen.

De oorsprong van de term ‘Black Friday’ als shopping gebeurtenis is wat omstreden. Een populaire theorie suggereert dat na Thanksgiving winkeliers voor het eerst winst begonnen te maken, waardoor hun financiële boeken van rood naar zwart kleurden. Een andere theorie verwijst naar het drukke verkeer en de chaos op straat als gevolg van de vele shoppers en toeristen.

Analyse van de Cijfers: Een Opmerkelijke Omzetgroei

Black Friday 2024 heeft opnieuw records gebroken in Nederland, met koopjesjagers die maar liefst 366 miljoen euro uitgaven aan consumentenelektronica. Deze indrukwekkende stijging van 1,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar wijst op een bruisende markt, waarin de omzet in totaal met 3,4 procent groeide, inclusief de drie weken voor de week van Black Friday. Echter, ondanks deze duizelingwekkende cijfers lijken de wensen van de consument niet volledig in lijn te zijn met de werkelijkheid.

De stijging van 3,4 procent in de totale omzet, inclusief de periode vóór Black Friday, onderstreept de groeiende invloed van de hele ‘Black Friday-periode’. Consumenten lijken niet alleen te wachten op de dag zelf, maar strekken hun koopgedrag uit over meerdere weken, wat een belangrijk inzicht biedt voor adverteerders. Strategieën die gericht zijn op het verlengen van de Black Friday-periode kunnen in de toekomst nog effectiever blijken.

Consumentenelektronica: De Ster van Black Friday 2024

Met een specifieke focus op consumentenelektronica, waar Nederlandse shoppers 366 miljoen euro aan besteedden, is het duidelijk dat elektronica de ster van Black Friday blijft. Adverteerders in deze sector kunnen deze gegevens gebruiken om gerichte campagnes te ontwikkelen voor toekomstige Black Friday-deals. Het personaliseren van advertenties voor elektronische producten en het benadrukken van technologische innovaties kunnen de aantrekkingskracht vergroten.

Recordaantal Betalingen en Leveringsuitdagingen

Het betaalplatform iDEAL rapporteerde een opmerkelijk recordaantal van 7,1 miljoen betalingen tijdens Black Friday, vergeleken met 6,1 miljoen in het voorgaande jaar. Deze stijging wijst op het groeiende vertrouwen van consumenten in online transacties. Adverteerders moeten dit in overweging nemen bij het ontwikkelen van hun e-commerce strategieën en zorgen voor een soepele betaalervaring.

PostNL, het postbedrijf dat een cruciale rol speelt in de nasleep van Black Friday, meldde dat Nederlanders vaker hun pas trokken. Met de waarschuwing dat pakketten mogelijk later dan normaal worden afgeleverd, benadrukt het de enorme toename van de verzendvolumes. Adverteerders moeten hier rekening mee houden bij het communiceren van verwachte levertijden en het overwegen van samenwerkingen met betrouwbare logistieke partners.

Hoge kortingen zijn lastig te weerstaan

De psychologische aantrekkingskracht van hoge kortingen tijdens de jaarlijkse koopjesdag is een krachtige drijfveer achter overconsumptie. Onze hersenen reageren sterk op het idee van ‘het perfecte koopje‘, waardoor consumenten vaak geneigd zijn producten aan te schaffen die ze anders misschien niet nodig zouden hebben. Zo kun je van tevoren na denken over hoe jij je producten aan wilt bieden en met of zonder korting. Bedenk dus wel, consumenten op Black Friday kopen vrijwel niets wat geen korting heeft.

Suggesties voor Toekomstige Black Friday Campagnes

Verleng de Black Friday-periode: Richt je niet alleen op de dag zelf, maar ontwikkel strategieën om het koopgedrag van consumenten over meerdere weken te stimuleren.

Elektronica in de Spotlight: Voor adverteerders in de consumentenelektronica is dit het moment om te schitteren. Richt je op gepersonaliseerde advertenties en benadruk de technologische voordelen.

Optimaliseer Online Betaalervaringen: Geef prioriteit aan een naadloze online betaalervaring om het groeiende vertrouwen in online transacties te benutten.

Anticipeer op Logistieke Uitdagingen: Wees transparant over mogelijke vertragingen en overweeg samenwerkingen met betrouwbare logistieke partners om de klanttevredenheid te waarborgen.

Black Friday 2024 heeft niet alleen indrukwekkende uitgaven onthuld, maar biedt ook waardevolle inzichten voor toekomstige advertentiestrategieën. Door te begrijpen hoe consumenten winkelen en waar ze hun geld aan uitgeven, kunnen adverteerders zich optimaal voorbereiden op het volgende shopping seizoen. Happy advertising!

Ga naar de bovenkant