• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

  • Home
  • SEO
  • Afbeeldingen optimaliseren voor SEO
afbeeldingen optimaliseren voor seo

Afbeeldingen optimaliseren voor SEO

Een afbeelding kan in één oogopslag veel informatie vertellen en soms zelfs meer vertellen dan hele lappen tekst. Bovendien zorgen afbeeldingen op je website voor engagement tussen je bezoekers en jouw website. Afbeeldingen worden niet alleen op je website gezien en getoond. Ze worden ook in Google getoond. Je kunt zelfs bezoekers aantrekken met je afbeeldingen.

In deze blog leggen we je uit waarom afbeeldingen goed voor SEO zijn, wat de voordelen van afbeeldingen zijn en hoe je afbeeldingen optimaliseert voor SEO.

Bezoekers aantrekken met afbeeldingen

Er zijn twee populaire manieren om website bezoekers aan te trekken met afbeeldingen. Het is namelijk zo dat afbeeldingen je pagina’s en teksten kunnen versterken. Maar je kunt ook direct ranken met afbeeldingen.

Als je direct rankt met afbeeldingen dan kun je worden getoond in de zoekresultaten (tekst) maar ook in het afbeeldingen tabblad van bijvoorbeeld Google.

Als mensen op een afbeelding zoeken en die van jou is relevant en staat bovenaan. Dan is de kans groot dat ze erop klikken en naar jouw website gaan.

Als je bijvoorbeeld naar huiskamers zoekt in het Google afbeeldingen tabblad dan ziet het er zo uit:

Afbeeldingen tabblad google-zoekwoorden huiskwamer

8 Tips om afbeeldingen te optimaliseren voor SEO

1. Relevante afbeeldingen gebruiken

Het lijkt heel logisch, maar probeer altijd zo relevant mogelijk te zijn als je afbeeldingen wilt gebruiken. Durf jezelf uit te dagen om relevanter te zijn dan je concurrenten.

En vergeet niet dat als je afbeeldingen heel relevant zijn. Ook de beelden een relevante naam te geven. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je betere posities in Google krijgt.

Voorkom dus namen als ‘DSC-4985’ en beschrijf wat je op de afbeeldingen ziet.

2. Zelf afbeeldingen maken

Het is heel belangrijk dat je de rechten bezit van de afbeeldingen op je website. Daarom adviseren we om zo veel mogelijk gebruik te maken van unieke afbeeldingen. Als je stockfoto’s gebruikt, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Door unieke beelden te maken sta je een streepje voor op de concurrent.

Wil je toch gebruik maken van stockfoto’s dan kun dit gratis en betaald. Gratis stockfoto’s kun je bijvoorbeeld op Pexels of Unsplash vinden.

3. Alt teksten optimaliseren

Alt teksten zijn de teksten die een afbeelding beschrijven. Doe dit zo letterlijk mogelijk. Door goed gebruik te maken van alt teksten kunnen zoekmachines namelijk heel simpel en heel snel de afbeeldingen op je website lezen.

Vergeet ook niet om je zoekwoorden van een bepaalde pagina, waar mogelijk te verwerken in de alt teksten van je afbeeldingen.

De alt tekst zie je niet op je website staan. Deze komt namelijk in de code van je website te staan.

4. Bestandstypes van beelden

Afbeeldingen kunnen verschillende bestanden zijn. Bijvoorbeeld JPG, PNG, GIF, Webp. Elke bestandstype heeft zo zijn eigen voordelen.

Webp is een bestandstype van Google en dus heel geschikt voor SEO.

5. De grootte van een afbeelding

Hou rekening met de grootte van je afbeelding tijdens het uploaden. Als je mega afbeeldingen toevoegt aan je website dan kan dit namelijk de laadtijd van je website vertragen. Niks is zo vervelend als lang wachten. Probeer dus altijd een balans te vinden tussen kwaliteit en snelheid.

Je afbeeldingen kleiner maken kan door middel van plugins, maar ook bijvoorbeeld in Photoshop.

6. Dwell time verhogen

Dwell time is de tijdsduur van een bezoeker op de website nadat ze vanuit een zoekmachine op de website zijn gekomen. De letterlijke vertaling van dwell time is dan ook ‘verblijftijd’.

Google geeft meer waarde aan websites waarop bezoekers langer blijven. Dus is het heel belangrijk om hier op in te spelen.

Dat kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Duidelijke afbeeldingen te plaatsen.
  • Beschrijvingen toe te voegen aan je afbeelding. (bezoekers hebben namelijk de neiging om deze te lezen)

7. Scoren in Google Images

Als afbeeldingen gaat optimaliseren voor SEO, dan is ben je eigenlijk vooral aan het optimaliseren voor Google. Het is belangrijk om je afbeeldingen door een Google bril te bekijken. Als Google afbeeldingen indexeert, dan wordt gekeken naar de bestandsnaam, titel, alt tekst en het onderschrift. Ook kan Google steeds beter inschatten hoe goed een afbeelding in de context past.

Bij het plaatsen van afbeeldingen is het goed om dat in je achterhoofd te houden. Afbeeldingen optimaliseren wordt ook erg vaak over het hoofd gezien. Soms kun je al winnen door de basis informatie van al je afbeeldingen in te vullen.

8. Vergeet Social Media niet!

Vaak als we het hebben over SEO dan richten we ons tot Google. In Google kun je direct worden gevonden. Maar er zijn nog meer zoekmachines en ook op social media kun je SEO inzetten.

Denk bijvoorbeeld eens aan Pinterest. Pinterest is zo ongeveer de grootste visuele zoekmachine. Door je vindbaarheid op social media platformen te verhogen kun je meeliften op de SEO van die platformen. Bovendien kun je afzonderlijk ook weer bezoekers vanuit die kanalen naar de website leiden.

Vond je dit artikel leuk, wil je meer van dit soort artikelen lezen of heb je een vraag? Laat het ons dan weten in de comments!

Ook interessant

De top 8 SEO Tools – (SEO Hulpmiddelen)

SEO content & inhoudelijk schrijven

5 Stappen Voor De Beste URL Structuur

Ga naar de bovenkant