• Experts in online groei

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • SEO
 • Wat is het verschil tussen SEO en ‘normale content’?
Image

Wat is het verschil tussen SEO en ‘normale content’?

Terwijl er grote verschillen zitten tussen SEO content en het schrijven van overtuigende teksten met een sterke inhoud, is het een niet beter dan de ander. Beide zijn erg belangrijk bij een succesvolle marketing strategie. We leggen je uit waarom.

In dit blog vind je antwoorden op de volgende vragen en maar.

Je leert over:

 • Wat de verschillen zijn tussen het schrijven van ‘normale’ content en SEO-inhoud.
 • Welke content tactieken beter kunnen zijn dan SEO.
 • Voorbeelden van sterke inhoudelijke-content.
 • Zes manieren om te scoren met SEO op een natuurlijke wijze.

De belangrijkste verschillen tussen SEO-content & normale content

Belangrijke schrijfwijzen bij online marketing

Allereerst is het goed om te weten welke soorten schrijven er zijn. Bij het succesvol inzetten van online marketing campagnes zijn er 3 schrijfwijzen erg belangrijk. We hebben het hierbij over SEO schrijven, inhoudelijk schrijven & copywriting. Alledrie komen ze veel voor bij succesvolle marketing. Bovendien dragen ze allemaal bij aan een sterke online marketing strategie.

SEO (zoekmachine optimalisatie): Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het proces van het optimaliseren van webpagina’s en hun inhoud zodat ze gemakkelijk vindbaar zijn voor gebruikers die zoeken naar termen die relevant zijn voor jouw website. De term verwijst naar technieken die worden gebruikt om de positie in zoekmachines zoals Google, Bing, Yahoo! en andere zoekmachines.

Copywriting: Copywriting is het schrijven van teksten met het oog op reclame en marketing. Het omvat het maken van koppen, slogans, slogans en andere overtuigende teksten om kijkers te boeien en producten en diensten te promoten. Copywriters moeten een goed begrip hebben van de behoeften en voorkeuren van het publiek, evenals het vermogen om overtuigende, overtuigende inhoud te creëren die zowel de doelstellingen van het bedrijf als de belangen van de klant dient.

Inhoudelijk schrijven: Bij inhoudelijk schrijven is echter het doel om de lezer te informeren. De overdracht van informatie staat centraal. De inhoud wordt aantrekkelijk gemaakt voor mensen om te lezen. Bovendien worden beelden, video’s en meer toegevoegd om de lezer iets te leren. Inhoudelijke teksten kunnen ook goed scoren op SEO, echter is dit niet het voornaamste doel.

Is SEO beter dan normale content?

Het is altijd een discussiepunt welke content nou het beste is. Wij zien het niet zo zwart wit. Het belangrijkste is dat de content bijdraagt aan de doelen die je online wilt bereiken. Uiteindelijk is marketing en dus ook het schrijven van teksten een instrument om je doelen te bereiken.

Met inhoudelijke teksten, verwijzen we naar reguliere teksten. Teksten zoals Blogs bijvoorbeeld.

Deze teksten zijn geschreven voor interactie en om de lezer te informeren. Vooraf voeren we geen grondig zoekwoordenonderzoek uit.

Tuurlijk! Je zult er wel eens een zoekwoord in vinden en vaak scoren ze redelijk in Google. Soms zelfs heel goed!

Maar vaak scoren ze ook helemaal niet. En tenzij je promotiemiddelen gebruikt, leest helemaal niemand je inhoudelijke teksten.

Terwijl de kans toch vaak groter is dat je bij SEO teksten wel lezers aantrekken. Zijn beide toch erg belangrijk. Beter nog, wanneer goed uitgevoerd, kunnen beide erg veel opleveren.

Wat levert normale inhoud op?

In dit blog focussen we echt op de verschillen tussen SEO-content en inhoudelijk schrijven.

Maar wat levert inhoudelijke content nou precies op?

Interactie. Wanneer een bezoeker op je website komt, zul je zien dat de content waarbij je echt waarde geeft. Voor meer interactie en een stukje menselijkheid zorgen. Ondanks dat zoekmachines beamen content te willen zien die gericht is op mensen. Zit er nog best wat verschil in teksten die geschreven zijn om te ranken & teksten die geschreven zijn voor mensen.

Inhoudelijke teksten gaan dieper in op een stukje mens. Denk hierbij aan ideeën, persoonlijke lessen, nieuws, gedachten, meningen en meer. Deze content zal niet zo snel ranken. Echter kunnen zowel de schrijver en de lezer er erg veel waarde uit halen.

Het creëert vrijheid om niet te hoeven schrijven voor zoekmachines. Hierdoor kun je mensen veranderen en mensen verder helpen.

Geweldige inhoud kan zorgen voor:

 • Waardering van mensen: Als mensen de inhoud waarderen dan zullen ze ook sneller je product/dienst waarderen/aanschaffen.
 • Openheid: Door een connectie te maken en jezelf open op te stellen. Zijn andere mensen ook sneller geneigd om met je te levelen en zich open te stellen.
 • Meer interactie met je website: Mensen waarderen wat je schrijf, dus blijven ze langer op je website. Ook raden ze je aan bij andere mensen. Zo groeit je website, maar dan wel net wat anders dan bij SEO.

3 Content tactieken die SEO overtreffen

Veel gebruikte kpi’s bij SEO zijn het verkeer naar de website en de posities in zoekmachines.

Wat logisch is. Hoge posities leiden over het algemeen tot meer verkeer. Waar meer verkeer weer zorgt voor meer conversies/verkopen.

Toch is het ook belangrijk om gebruik, interactie en andere waardevolle gegevens te toetsen. Inhoudelijke content kan er voor zorgen dat je sneller tot een conversie komt. Of dat meer bezoekers converteren.

Net als bij een omnichannel strategie is het belangrijk om niet het één of het ander in te zetten. Maar een balans te vinden om doelen te bereiken op meerdere manieren.

Geweldige inhoud maken

Wanneer je GEWELDIGE inhoud maakt, trigger je bezoekers om terug te komen. Mensen zijn van nature erg nieuwsgierig.

Schrijf bijvoorbeeld unieke & briljante blog. Omdat lezers nooit weten wat het volgende onderwerp is. Of hoe jij over bepaalde onderwerpen denkt, blijven ze terugkomen.

Dit kan ook door bijvoorbeeld veel gastsprekers te laten schrijven of je blog. Een goed voorbeeld hiervan is Frankwatching. Zij zorgen ervoor dat je terug blijft komen, omdat je steeds een andere invalshoek leest. Bovendien promoten de bloggers content op eigen kanalen.

De blog van frankwatching

Als je dit soort top inhoud blijft delen. Dan weten mensen je steeds sneller en vaker te vinden.

Content door gebruikers

Een andere slimme tactiek is om mensen zelf het werk te laten doen. Verzamel verhalen van andere mensen om te delen op je website. Denk bijvoorbeeld aan case studies.

Een erg bekende websites hiervoor is bijvoorbeeld 9Gag. Ze hebben dit concept uitstekend toegepast!

9gag Door gebruikers gegenereerde inhoud

Voor een ieder die 9Gag niet kent. 9Gag is een online platform waarop grappige afbeeldingen, video’s en GIF’s worden gehost. Mensen bezoeken het platform dagelijks voor positiviteit en om in contact te komen met andere mensen.

Zes manieren om te scoren met SEO op een natuurlijke wijze

1. Voeg beelden toe in je eigen stijl

Afbeeldingen bieden een toevoeging aan het verhaal dat je deelt. Bovendien, als je ze in jouw stijl deelt. Vergroot je de kans dat mensen interactie aangaan met je bedrijf en jouw content delen.

Probeer te gaan voor eenvoud en gebruik je stijl consistent.

2. Bedenk H2’s (die niet in de SERP’s staan)

Bij het maken van nieuwe pagina’s en bezoekers naar je website te maken is het cruciaal om uniek te zijn.

Daarom is het slim om eerst te analyseren, wat andere bedrijven doen. Ook zijn er verschillende tools om SERP onderzoek te doen.

Probeer om op te vallen, misschien wel iets nieuws toe te voegen. Bedenk unieke relevante H2 koppen. Of herschrijf je bestaande koppen.

Je kunt bijvoorbeeld AnswerThePublic gebruiken om nieuw koppen te vinden, waar ook zoekvolume op zit.

Je wilt natuurlijk wel scoren op bestaande en gebruikte zoektermen.

Image 12 01 2023 at 12.28 scaled

Met deze tool kom je er precies achter waar mensen naar zoeken. Geef simpelweg je onderwerp, land en taal op en de tool gaat voor je aan het werk.

3. Deel feiten en infographics

Een andere manier om net wat meer waarde te geven is door middel van feiten en informatie. Je maakt op deze manier namelijk je artikelen én je website legitiem!

Je kunt feiten op verschillende plekken verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan cbs.nl

4. Deel echte antwoorden en stel je open

Net als het belang van goede vragen en echte problemen. Is het ook super belangrijke om nauwkeurige antwoorden te delen.

Probeer hierbij echt dieper in te gaan op de vraag en licht jouw antwoord of oplossing nader toe. Durf ook in je expertise te gaan staan en vermijd vage antwoorden.

5. Geef snel belangrijke informatie & antwoorden

Mensen zijn dol op informatie! Mits ze er niet veel voor hoeven te doen. Zorg er dus voor dat mensen snel de juiste informatie kunnen zien op je website.

Als je bijvoorbeeld een product promoot in je blog. Geef dan direct informatie over specificaties, de prijs en voordelen. Geef daarna pas een beknopte beschrijving. Zo vinden bezoekers snel de juiste informatie.

Zie bijvoorbeeld het voorbeeld van deze laptops. Je ziet hier direct in een overzicht welke informatie belangrijk is bij het kopen van een gaming laptop.

Image 12 01 2023 at 12.39

6. Deel reviews en bedrijven

Mensen luisteren naar mensen. En bij bedrijven vice versa. Deel op je website reviews en citaten van deze mensen en bedrijven.

Probeer relevante citaten en reviews te delen op de juiste pagina’s. Wanneer je televisies wilt promoten, is het natuurlijk zinloos om reviews te tonen over wasmachines of banken.

Ga naar de bovenkant