• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • SEO
 • Wat zijn de beste SEO plugins WordPress? Top 5 SEO tools
Wordpress plugins voor goede seo

Wat zijn de beste SEO plugins WordPress? Top 5 SEO tools

De beste SEO plugins WordPress

Als je SEO WordPress tips leest of zoekt naar beste SEO plugins WordPress kom je artikelen tegen waarin enkele tientallen tools voorkomen. Dit kan nogal overweldigend zijn voor beginners en niet-techneuten. De waarheid is dat je geen tientallen top SEO tools nodig hebt om hogere zoekmachine resultaten te scoren.

Bij het kiezen van waardevolle SEO plugins WordPress is het belangrijk dat je het belang van elk hulpmiddel begrijpt. Je wilt namelijk nooit meer dan één SEO WordPress plugin op je website gebruiken. Bijvoorbeeld All in One SEO, Yoast SEO plugin WordPress, SEOPress of Rank Math. Je moet er maar één kiezen, zodat plugin-conflicten voorkomen worden. Wat zijn SEO plugins WordPress, waarom heb je het nodig en wat zijn must-have SEO plugins in WordPress voor 2023?

seo plugins wordpress

Waarom is SEO op je website waardevol?

SEO is de naam van het online spel sinds zoekmachines bestaan. Het is altijd een race geweest naar de top van die felbegeerde pagina met zoekresultaten. Hoe hoger je op de lijst staat, hoe meer bezoekers je krijgt, want dat is een feit. Eenvoudig gezegd is SEO ervoor om te zorgen dat je pagina of website zo hoog mogelijk scoort in zoekmachines om vervolgens zo veel mogelijk verkeer te krijgen.

Out of the box is WordPress vrij behoorlijk met SEO, vooral de nieuwere versies. Er is echter nog veel ruimte voor verbetering. Vooral achter de schermen. Aangezien SEO een heel lange weg heeft afgelegd van eenvoudige linkbuilding en het toevoegen van een stel trefwoorden. En natuurlijk zijn daar, zoals met alles wat WordPress is, plugins voor. Het is gewoon de gemakkelijkste manier om de SEO van je website te verbeteren.

Wat is een SEO WordPress plugin?

Een SEO WordPress plugin is een hulpmiddel dat je op je WP-site installeert. De tool helpt je de algehele positie in zoekmachines te verbeteren, door verschillende vereiste metadata te implementeren. Lijkt eenvoudig, je koopt of zoekt naar gratis SEO WordPress plugins en laat het zijn werk doen, of niet? Nee, zo eenvoudig is het niet.

Waarom heb je WordPress SEO plugins nodig?

Zoals gezegd is WordPress van meet af aan al behoorlijk geoptimaliseerd voor SEO. Met uitzonderlijke inhoud en een reeds gevestigde niche en klantenkring zul je waarschijnlijk al een paar niveaus hoger scoren in zoekmachines dan de meeste andere pagina’s met dezelfde categorie. Maar zelfs dan hebben de meeste pagina’s nog moeite om hun bezoekers te behouden of nieuwe bezoekers te trekken.

Omdat SEO-crawlers van de meeste zoekmachines niet alleen rekening houden met inhoud en lay-out, zijn er nog veel zaken die verbeterd kunnen worden. En de meeste van deze instellingen zijn ofwel extreem moeilijk te bereiken en in te stellen, of helemaal niet zichtbaar bij een kale WordPress installatie.

Daar komen dus de plugins om de hoek kijken. WordPress SEO plugins geven je de mogelijkheid om bepaalde instellingen specifiek voor jouw WordPress installatie in te stellen en te wijzigen. Deze kunnen worden toegepast op de gehele site, per bericht, per pagina, per categorie of elke combinatie van instellingen.

Deze instellingen of opties omvatten:

 • Post metadata
 • Sitemaps
 • Open Graph Metadata
 • Zoeksnippets, uitgelichte afbeeldingen en beschrijvingen
 • Belangrijkste zoekwoorden
 • Breadcrumbs
 • En instellingen voor Search Console

Wat te zoeken in SEO WordPress plugins?

Er zijn veel SEO WordPress plugins op de markt. En je kunt ze niet zomaar allemaal installeren en wachten tot je bezoekersaantal door het dak gaat. Zorg ervoor dat de plugins die je op je WordPress website installeert overeenkomen met de functies die je nodig hebt.

Idealiter heb je SEO plugins WordPress nodig waarmee je het volgende gemakkelijk kunt veranderen en instellen:

 • Focus keyword: Dit is het belangrijkste keyword van de pagina of bericht. Hiermee geef je informatie aan de zoekmachines waar de content over gaat.
 • Social Media Snippets & Display: Dit wordt Open Graph metadata genoemd, de informatie die wordt weergegeven en opgeroepen door social media platforms wanneer iemand jouw inhoud/URL deelt op zijn/haar sociale media. Deze bestaan onder andere uit uitgelichte afbeeldingen, fragment, titel, auteur, domein en publicatiedatum.
 • Mobile en Desktop Search Snippets en previews: Hoe het bericht of pagina wordt weergegeven in de zoekresultaten.
 • Sitemaps: De route die zoekmachines volgen als ze je site bezoeken. Dit helpt zoekmachines snel vast te stellen welke pagina’s indexering toestaan en welke niet.
 • Redirection tools: Deze tools helpen DNS/URL-omleidingen van pagina naar pagina op te lossen en kunnen voor of tegen je SEO score tellen. Dus ook het beheer hiervan is belangrijk.
 • Trackers en Analytics tools: Dit zijn de tools die misschien niet direct van invloed zijn op je SEO score, maar helpen je uit te zoeken welke secties meer optimalisatie nodig hebben door je de exacte cijfers te geven die je nodig hebt.

Dit zijn maar een paar zaken om in gedachten te houden wanneer je een SEO WordPress plugin zoekt. Kijk naar de beoordeling van de functies, de bruikbaarheid, prijzen en algemene prestaties van de plugin. Voorkom dat je meer dan twee SEO plugins hebt die dezelfde functies hebben, omdat dit vrijwel altijd conflicten veroorzaakt wat zelfs je SEO ranking kan schaden.

Top-5 SEO plugins WordPress voor 2023

1. Yoast SEO plugin WordPress

Yoast is een populaire SEO plugin die helpt bij het optimaliseren van de inhoud van je WordPress website. Het biedt tools voor het beheren van metadata, het genereren van XML-sitemaps en het verbeteren van de leesbaarheid van je inhoud. Je kunt hierbij kiezen uit een betaalde en een gratis Yoast SEO plugin WordPress.

2. WP Schema Pro

Schema Pro helpt bij het implementeren van schema markup op je website, waardoor zoekmachines beter begrijpen waar je pagina’s over gaan. Dit kan leiden tot verbeterde zoekresultaten en een hogere klikfrequentie.

3. Rank Math

Rank Math is een alles-in-één SEO plugin die een reeks functies biedt om je zoekmachine optimalisatie te verbeteren. Het omvat functies zoals keyword tracking, interne link suggesties en geavanceerde XML-sitemap generatie.

4. WP Rocket plugin

WP Rocket is een caching plugin die de laadtijd van je website verbetert. Het maakt gebruik van een reeks optimalisaties om je website sneller te maken, inclusief caching van pagina’s, minificatie van CSS en JavaScript en afbeeldingen optimalisatie.

5. ShortPixel

ShortPixel image optimizer is een afbeelding optimalisatie plugin, die automatisch afbeeldingen op je website comprimeert om de laadtijd te verbeteren. Het biedt ook tools om afbeeldingen te schalen en te converteren naar andere formaten voor betere prestaties.

Met behulp van deze top-5 SEO plugins voor WordPress kun je jouw website beter optimaliseren voor zoekmachines, de laadtijd verbeteren, en de gebruikerservaring voor je bezoekers verhogen. Of je nu een beginner of een gevorderde gebruiker bent, er is altijd een plugin die bij je past om je website te laten groeien.

Ga naar de bovenkant