Betekenis van: Sitemap

« Terug naar Marketing Begrippen

Een sitemap is een XML-document dat de URL’s van een site weergeeft. Hierdoor lezen zoekmachines een website makkelijker. Bovendien kunnen webmasters aanvullende informatie over elke URL opnemen, zoals wanneer deze voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak deze is gewijzigd en hoe belangrijk deze is in relatie tot andere URL’s op de site. Hierdoor kunnen zoekmachines de site intelligenter doorzoeken.

Voordelen van een sitemap

Een sitemap is van onschatbare waarde als het gaat om het verbeteren van de zichtbaarheid van een website. Maar ook bij het vergroten van organisch verkeer. Met een sitemap zorg je ervoor dat spiders van zoekmachines gemakkelijk toegang hebben tot je inhoud. Ook zorg je ervoor dat alle pagina’s op je website worden geïndexeerd. Ten slotte worden ook verborgen pagina’s blootgelegd. Zo verbetert het hebben van een sitemap ook de gebruikerservaring door de navigatie voor bezoekers gemakkelijker te maken.

Verschillende soorten sitemaps

Er zijn verschillende soorten sitemaps, waaronder:

  • XML-sitemaps
  • video sitemaps
  • afbeelding sitemaps
  • Nieuws sitemaps

XML-sitemaps zijn het meest voorkomende type en bevatten een lijst van alle pagina’s op uw site die zoekmachines moeten crawlen, terwijl video-, beeld- en nieuws sitemaps extra informatie over mediabestanden bevatten. Een sitemap kun je tonen op je website. Maar het is ook mogelijk om deze in te dienen bij Google Search console. We raden aan om beide te doen.

Google Search Console

De Google Search Console is een gratis webservice aangeboden door Google waarmee webmasters de aanwezigheid van hun website in de Google-zoekmachineresultaten kunnen volgen. Het biedt ook inzicht in hoe een site kan worden geoptimaliseerd voor betere zichtbaarheid en rapporten voor het oplossen van problemen.

Om een sitemap naar Google Search Console te uploaden, log je eerst in en selecteer je de website waarvoor je de sitemap wilt toevoegen. Klik vervolgens op de optie ‘Sitemaps’ in het menu aan de linkerkant, voer jouw sitemap-URL in en klik ten slotte op ‘Verzenden’. Jouw sitemap wordt nu geïndexeerd door Googlebot.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist