• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

elkaar versterken - google

Hoe kun je SEO- en SEA-strategieën combineren?

Het succesvol inzetten van SEO en SEA gaat meestal hand in hand met elkaar. Het is zelfs zo dat wanneer je begrijpt hoe de twee samenwerken, je uit beide veel meer resultaat zult halen. In dit artikel leggen we uit hoe je het meeste uit zowel SEO als SEA gaat halen. Dit leggen we uit aan de hand van manieren die het proces stroomlijnen. Met een verbeterd proces zorg je voor maximale zichtbaarheid in zoekmachines, lagere advertentiekosten en meer bekendheid.

De rol van SEO en SEA in een marketing strategie

We zien het als essentieel om de belangrijkste punten van SEO en SEA te begrijpen voordat je ze combineert in je digitale strategie.

  • SEO bestaat uit onbetaalde organische ranking factoren die worden bepaald door algoritmen.
  • SEA gebruikt betaalde advertenties om de zichtbaarheid van je merk te vergroten en snel verkeer naar je website te leiden.

Het behalen van succes vereist een balans tussen SEO en SEA. Voordat je keuzes gaat maken is het belangrijk om de rol van beide te bepalen. Dit kan altijd in de toekomst veranderen, maar om de een te laten floreren verlies je soms wat op de ander.

Het verschil tussen SEO en SEA technieken

SEO wordt vaak ingezet om duurzaam te kunnen groeien. Het neemt veel tijd in beslag en voor je resultaten ziet ben je zo een half jaar verder. Tactieken die worden gebruikt om dit proces te beïnvloeden zijn: link building, zoekwoord optimalisatie en content engineering. Hoewel het tijd kost om te groeien met SEO, verlies je het bereik ook traag (mocht je stoppen met optimaliseren).

SEA richt zich in plaats daarvan meer op quick wins die zichtbaarheid voor uw merk direct vergroten. Voor elke klik naar je website betaal je. Dit zorgt voor snel resultaat, maar stop je met adverteren, dan verlies je ook direct je zichtbaarheid.

Door deze beide digitale werkwijzen effectief te combineren, kun je een goed evenwicht bewaren tussen verbeterde posities op de lange termijn en winst op korte termijn via advertenties. Om de effectiviteit van beide technieken te vergroten, moet elke element worden geïmplementeerd met SEO & SEA in gedachten, waardoor een samenhangende strategie ontstaat die hen in staat stelt om in harmonie samen te werken.

Stimuleer koopintenties op alle pagina’s

Op landingspagina’s wordt content vaak verstopt of onderaan weggestopt. SEO wordt vaak gezien als een manier om bezoekers op de website te krijgen, terwijl veel transacties gelieerd worden aan SEA of andere vormen van adverteren.

Niks is echter minder waar. Vaak liggen conversieratio van SEO en SEA helemaal niet zo heel ver uit elkaar. Het komt zelfs steeds meer voor dat de ratio’s hoger zijn op SEO pagina’s dan de SEA pagina’s.

Hoewel SEA’s veelal neigen naar minder inhoud en SEO’s veelal meer willen begrijpen waar ze naar zoeken, is het belangrijk je keuze af te wegen. Data moet leiden blijven bij het maken van keuzes. Wat werkt voor de een, werkt totaal niet voor de ander. Vergelijk dus goed de paden naar een conversie en stimuleer waar nodig de koopintenties van je bezoekers (het pad van een bezoeker kun je bijvoorbeeld zien met Google Analytics).

Google analytics zoeken op google

Stroomlijn processen

Het maken van een gedetailleerd plan om campagnes te volgen en te analyseren is uiterst belangrijk. Denk hierbij aan het in kaart brengen van de juiste kpi’s om het succes van je inzet te meten (hou er rekening mee dat deze voor SEO anders zijn dan voor SEA). Dit omvat ook het gebruiken en selecteren van de juiste tools. Het hebben van een gestroomlijnd proces en een georganiseerd systeem helpt bij het maximaliseren van de resultaten. Het stelt je namelijk in staat om snel aan de juiste knoppen te draaien en te anticiperen op verandering in plaats van achter de feiten aan te lopen.

Creëer hoge kwaliteit content!

Kwaliteit is de basis van een content strategie. Maak website inhoud aantrekkelijk, actueel en informatief. Gebruik zoekwoorden die relevant zijn voor de diensten/producten die je aanbiedt. Door zoekwoorden te gebruiken die relevant zijn, voorkom je dat je zichtbaar bent op plekken waar mensen niet komen. Bovendien kun je SEA en SEO zo op elkaar afstemmen.

Wanneer je organisch op plek 1 staat, kun je met je advertenties beter focussen op andere zoekwoorden dan dubbel zichtbaar te zijn op dezelfde zoekwoorden. Met tools zoals Ahrefs, Ubbersuggest & Google Search Console kun je onderzoeken hoe hoog je scoort en welke SERPS er nu getoond worden.

Hoge kwaliteit content zorgt voor een voordeel op het gebied van SEO en op het gebied van SEA. Niet alleen om je te onderscheiden van concurrentie, maar ook betaal je minder voor advertenties op die manier.

Stem domeinstructuur af op promotiekanaal

Sommige ‘strategische’ SEO elementen kunnen in strijd zijn met SEA. Het kan dus verstandig zijn om de domeinstructuur af te stemmen op de promotiekanalen. Dit wil zeggen dat het soms nodig kan zijn om verschillende domeinen te hebben. Bijvoorbeeld als het gaat om verschillende talen/land domeinen of subdomeinen voor bijvoorbeeld een blog initiatief.

Het komt vaak voor dat e-commerce bedrijven gebruik maken van meerdere domeinen. Op die manier kun je elementen afstemmen op SEA of op SEO.

Zo is dubbele inhoude (duplicate content) slecht voor de SEO van je website, maar laat je voor SEA elementen graag terugkomen wanneer ze goed werken. Ook is het voor SEO voordelig om navigatie flink zichtbaar te maken, terwijl je bij SEA vaker focust op gebruiksvriendelijkheid.

Er zijn meer situaties waarin de aanvliegroutes van elkaar kunnen verschillen. In zo’n geval is het gebruikelijk en werkt het in je voordeel om gebruik te maken van andere en/of subdomeinen.

Ga naar de bovenkant