• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

  • Home
  • Data
  • De baanbrekende AI- technologieën van OpenAI
Digital brain artificial intelligence

De baanbrekende AI- technologieën van OpenAI

Artificial Intelligence(AI) staat op het punt voorloper te worden als “technologie van de toekomst”. Maar wat is AI precies en welke rol spelen de baanbrekende AI-technologieën van OpenAI voor Google?

Wat is AI?

Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie, is de mogelijkheid van een machine om menselijk vaardigheden te hebben. Voorbeelden hiervan zijn redeneren, leren, plannen en creativiteit. AI maakt het voor technische systemen mogelijk om hun omgeving waar te nemen. Om te gaan met deze waarnemingen en problemen op te lossen voor het bereiken van een specifiek doel. AI-systemen zijn in staat om hun gedrag in zekere maten aan te passen. Dit doet de technologie door het effect van vorige acties te analyseren en autonoom te werken. Hierdoor kunnen deze systemen leren van al bestaande informatie of vorige acties.

Er zijn diverse vormen van AI:

  • Software: Virtuele assistentie, beeldanalyse, zoekmachines, systemen voor spraak- en gezichtsherkenning.
  • Belichaamde AI: robots, zelfrijdende wagens, drones, Internet of Things

Wat is OpenAI?

OpenAI is een onderzoek organisatie voor AI, met als doel kunstmatige technologie te ontwikkelen die de hele maatschappij helpt. OpenAI is één van de meest vooruitstrevende bedrijven op het gebied van AI-technologieën. De non-profit organisatie heeft dan ook al meerdere technologieën ontwikkeld. De bekendste is de chatbot van OpenAI, ChatGPT, deze technologie komt je waarschijnlijk al erg bekend voor na veel berichtgeving in de media. Daarnaast heeft OpenAI ook DALL-E 2 en Whisper.

ChatGPT

ChatGPT van OpenAI is een prototype van een chatbot met kunstmatige intelligentie. De Chatbot is gebaseerd op het grote taalmodel GPT-3 van OpenAI en is gespecialiseerd in het voeren van dialogen met menselijke gebruikers . Hierdoor kan de Chatbot snelle, goed geformuleerde antwoorden op uiteenlopende vragen bieden.

ChatGPT is niet alleen in staat om je vraag feitelijk te begrijpen, maar ook om je vraag te interpreteren. Daarnaast onthoudt ChatGPT je gesprek en kan het reageren op eerder gestelde vragen en gegeven antwoorden. De AI-technologie kan daardoor vragen om verduidelijking of verdieping van het onderwerp of vraag. ChatGPT is getraind met miljarden bronnen en kan daardoor een groot aantal vragen beantwoorden. Het is daarmee is het te vergelijken met Google. ChatGPT vat in tegenstelling tot Google ook de bronnen voor je samen.

Naast het beantwoorden van vragen is het AI-systeem ook in staat creatieve teksten op te bouwen zoals blogs, muziek of gedichten. Ook heeft de chatbot geen enkel probleem met het schrijven van computercode, reclameteksten of complete film scripts. Echter heeft het systeem ook een aantal beperkingen. ChatGPT kan soms goed klinkende maar incorrecte of onzinnige antwoorden geven. Ook is ChatGPT erg gevoelig voor aanpassingen aan de opdracht die je het geeft, het kan soms bepaalde formuleringen niet begrijpen.

voorbeeld chat gpt verhaal

DALL-E 2

Deze AI technologie stelt mensen in staat een realistische tekening, schilderij of foto te maken op basis van een zoekopdracht. Daarnaast is dit systeem in staat om een bestaand schilderij of foto uit te breiden buiten de bestaande randen van de afbeelding. Hierdoor ontstaat er een uitgebreide nieuwe compositie van dat schilderij.

Ook kan de technologie realistische bewerkingen maken op bestaande afbeeldingen. Het kan elementen toevoegen en/of verwijderen. Terwijl het ook rekening houdt met schaduwen, reflecties en texturen. De AI kan ook variaties maken van een bestaande afbeelding. Dit doet het AI-systeem doordat het een relatie heeft geleerd tussen afbeeldingen en de tekst die de afbeelding beschrijft. Hierbij maakt het gebruik van een proces genaamd “diffusie”. Dit begint met een patroon van willekeurige punten. De AI werkt dat geleidelijk uit in de richting van de afbeelding.

DALL-E werd in 2021 geïntroduceerd. Een jaar later lanceerde OpenAI hun nieuwe systeem; DALL-E 2. Deze nieuwe AI-technologie genereert realistischere en accuratere afbeeldingen met veel betere resolutie.

Samurai die op een paard rijdt op Mars

Bron: michaelhoweely

Whisper

Whisper is een geautomatiseerde spraakherkenningsysteem. OpenAI heeft deze AI-technologie met een kleine miljoen uur getraind in diverse talen. Ook wordt de gesproken informatie controleert met bronnen op het web. Hierdoor is de technologie perfect voor het transcriberen. Daarnaast kan het ondertiteling in meerdere talen genereren, of vertaling naar Engels. Momenteel heeft OpenAI de technologie online gezet om door iedereen gebruikt te worden. Om zo betere applicaties te ontwikkelen voor het verwerken van spraak.

Google of ChatGPT

Zoals eerder benoemd is er een mogelijkheid dat ChatGPT de zoekmachine kan vervangen. Het grote verschil met bestaande zoekmachines, zoals Google, is dat ChatGPT de bronnen voor je samenvat. Bij Google krijg je een enorme lijst met bronnen, maar moet je hier zelf conclusies uit trekken. Volgens experts zou ChatGPT het einde van Google betekenen. De gesprekken met ChatGTP verlopen zo soepel dat voor velen de traditionele zoekinterface van Google gedateerd aanvoelt. Bij ChatGPT hoef je niet op je woorden te letten. Met enkel spreektaal begrijp te chatbot je ook.

Echter, is de hoop nog niet verloren voor Google. Het bereik dat de zoekmachine momenteel heeft, verlies je niet zomaar. Het is echter voor nu wachten op het antwoordt van Google op ChatGPT. Daarnaast heeft OpenAI aangekondigd prijzen te gaan rekenen voor het gebruik van bijvoorbeeld Chat GPT Pro (de gratis versie heeft een gebruikscapaciteit en maximale snelheid). Google is nog altijd volledig gratis voor de gebruiker, wat voor veel mensen dan ook de voorkeur heeft.

Ook interessant

Marketing begint met data!

Ga naar de bovenkant