• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Big data over de hele wereld

Marketing begint met data!

Vandaag de dag weten we meer dan ooit. Data maakt het mogelijk om verandering waar te nemen. Door momenten vast te leggen kunnen we vooruitgang meten. Dit werkt niet alleen motiverend, vooruitgang windt ons op! Met data kunnen we prestaties vergelijken, onze kennis vergroten en successen maximaliseren. Maar soms werkt data helemaal averechts. Dan meten we om te meten en verliezen we onze doelen uit het oog.

Wat is big data in marketing?

Big data in marketing verwijst naar het gebruik van geavanceerde data om voorspellende analyses te maken. Hierbij zijn het volume, de snelheid en de complexiteit van data erg belangrijk. Alhoewel big data zorgt voor nieuwe uitdagingen, zorgt het ook voor nieuwe mogelijkheden. Een jaar of 20 geleden werd er al veel data gemeten, maar het is amper te bevatten hoeveel we nu meten.

data

Soorten marketing data

Wanneer we het over data hebben dan kunnen we de data onderverdelen in drie categorieën, namelijk:

 1. First party data: First party data is data die binnen een bedrijf beschikbaar is. Deze data komt uit de eigen systemen en komt vaak uit een CRM systeem. Denk bijvoorbeeld aan NAW-gegevens of informatie uit cookies.
 2. Second party data: Second party data zijn gegevens die je inkoopt of krijgt van andere bedrijven. Op die manier vergroot je als bedrijf je schaalbaarheid, want je kunt dan twee vormen van data combineren.
 3. Third party data: Bij third party data wordt de data ingekocht bij een data provider. Data providers verzamelen grote hoeveelheden waardevolle data.

De invloed van big data op marketing

Big data speelt een revolutionaire rol in de marketing en verkoop wereld. Er wordt steeds meer informatie uit data gehaald. Door de invloed van data krijgen bedrijven meer inzicht en grip op het koopgedrag van klanten. Door aan de juiste knoppen te draaien kan maximaal gebruik worden gemaakt van data. Tegelijkertijd wordt de concurrentie hierdoor ook steeds hoger. Zo zie je bijvoorbeeld dat Software bedrijven precies weten waar hun potentiële klanten op zoeken. Vervolgens betalen ze €100,- per klik aan Google om gevonden te worden, omdat hun concurrenten het ook weten.

Trends voorspellen met data

Er zijn verschillende modellen die het mogelijk maken om voorspellende analyses te maken. Met die modellen is het mogelijk om voorspellingen te doen in het gedrag van mensen. Bovendien neemt de hoeveelheid data toe. Doordat er meer data is kan gedrag beter worden voorspeld. Zelflerende systemen kunnen steeds beter gedrag voorspellen door middel van datamining. Hierbij worden gegevens uit het verleden gebruikt met als doel trends en patronen te identificeren. Deze patronen worden vervolgens gebruikt om toekomstig gedrag te voorspellen.

Eenvoudig starten met big data

Het beginnen met big data kan knap lastig zijn. Tegelijkertijd kun je zo klein starten als je wilt. Er zijn verschillende tools waarmee je kleinschalig en tegen lage prijzen data in kaart kunt brengen. En de eerste stap naar data gedreven marketing is om te starten met het verzamelen van data. Dit kan bijvoorbeeld door Google Analytics toe te voegen aan je website.

Voordelen van data in marketing

Data maakt het mogelijk om meer verkopen te realiseren, maar ook om de kwaliteit van leads te verhogen, nauwkeuriger doelgroepen te benaderen, sneller besluitvormers te vinden en nog veel meer.

Andere voordelen van data in marketing zijn:

 • Het is eenvoudig om in te zien welke content het effectiefst is;
 • Meer inzicht in elke fase van een verkoopcyclus;
 • Data kan voorspellen waar de verbeteringen in de toekomst moeten komen;
 • Aan de hand van gedragsanalyses kunnen conversiepercentages worden verhoogd;
 • Op basis van data kunnen kosten worden verlaagd;
 • Op basis van data kan de lifetime waarde van klanten worden verhoogd;
 • Personalisatie kan tot in detail worden toegepast;
 • Kosten voor conversies kunnen worden verlaagd;
 • Het wordt steeds makkelijker om alleen nog maar de juiste klanten aan te spreken.

Dit zijn nog maar enkele voordelen van data. Er is heel veel data, bovendien kan er steeds beter worden gemeten. Hierdoor zijn de mogelijkheden eindeloos.

Klaar voor data gedreven marketing?

Bij het gebruik van data is het erg belangrijk om consistent op zoek te blijven gaan naar verbetering. Door beter in te spelen op data en meer gebruik te maken van data, scoor je net die extra klanten.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van data voor jouw bedrijf? Neem dan eens contact met ons op. We vertellen u graag hoe we data inzetten om groei te creëren en te versnellen. Of maak gebruik van onze gratis online marketing check.

Ook interessant

De baanbrekende AI- technologieën van OpenAI

Ga naar de bovenkant