• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Wat is Google Analytics?

Wat is Google Analytics?

Google Analytics, we horen er veel over in de marketing -en ondernemerswereld. Maar wat is dit nu eigenlijk? Als ondernemer, junior marketeer of student is het belangrijk om de ins- en outs van dit programma te kennen. Want de meerwaarde die het biedt voor zowel websites als webshops is heel groot!

Google Analytics is een programma dat je kunt koppelen aan jouw website of webshop? Hoe? Dat is eigenlijk best simpel. Google Analytics is namelijk een gratis tool die iedereen kan gebruiken. Bij het aanmaken van een nieuw dashboard kun je gemakkelijk een tracking code ophalen. Deze ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

UA-1234567-1

Door de koppeling met een plug-in binnen jouw website of door het gebruik van Google Tag Manager, link je het programma gemakkelijk.

Google Analytics Dashboard

Google Analytics werkt momenteel met zowel de Google Analytics Universal als met de Google Analytics 4. Op 1 juli 2023 verdwijnt de Google Analytics Universal namelijk. Vanaf dat moment kun je alleen nog maar werken met GA-4. Goed om te weten dus. Want dit is HET moment om een overstap te maken en alle data goed in te stellen.

Google Analytics Dashboard

Laten we eerst even kijken naar het huidige Dashboard. Die van Google Analytics Universal. Binnen dit Dashboard is er al veel informatie beschikbaar over jouw website. Zo zie je onder andere:

 • Real-time bezoekers
 • Locaties van bezoekers
 • De populaire tijden van bezoekers
 • Het bounce percentage van jouw website
 • De gemiddelde sessieduur
 • De meest bezochte pagina’s
 • Je behaalde conversies

Best veel belangrijke informatie dus binnen één oogopslag.

Hoe werkt Google Analytics

Google Analytics is er om belangrijke informatie over jouw website en het gedrag van de bezoekers hierop in kaart te brengen. Doordat alle bewegingen van bezoekers in kaart worden gebracht, kun je snel inzichtelijk krijgen wat wel en wat niet werkt. Zodoende kun je bekijken:

 • Welke pagina het meest wordt bekeken;
 • Hoeveel pagina’s een gemiddelde bezoeker bekijkt;
 • Hoe lang een bezoeker op een specifieke pagina zit;
 • Via welke bron jouw bezoeker kwam;
 • Hoeveel omzet een advertentie je opleverde.

Door alle informatie te analyseren, te koppelen en jezelf erin te verdiepen kun je je website verbeteren. Mede door het instellen van verschillende doelen, ook wel conversies, kun je zien welke pagina’s een grote rol speelden in het behalen van dit doel. Hier kun je later dan ook op optimaliseren. Conversie optimalisatie wordt zo vele malen makkelijker.

Google Analytics Behavior overview

Google Analytics 4

Het is je vast niet ontgaan, Google Analytics 4. Al een hele tijd lang wordt er gecommuniceerd dat Google zal overstappen van de huidige omgeving naar Google Analytics 4.

Waarom?

Google heeft een aantal nieuwe wetten waar het aan dient te voordoen. Zoals de privacy wet. GA4 is gericht op het verhogen van de privacy van de website bezoeker. Zo worden onder andere IP-adressen geanonimiseerd. Naast deze regels zijn er ten opzichte van het huidige Google Analytics Universal een aantal verbeteringen. Ik zal ze even voor je opnoemen:

 • Schaalbaarheid: Google heeft ernaar getracht een gebruiksvriendelijkere tool te ontwikkelen. Een voorbeeld zijn de GA4 properties die data van jouw website en app op één plek kunnen samenvoegen.
 • Slimmere analyses: GA4 is zo ingesteld dat het zelf relevante analyses kan maken. Dit ter ondersteuning aan het genereren van inzichten en het doen van voorspellingen. Zo kunnen gebruikers hun business gemakkelijker opschalen.
 • Uitbreiding van integraties: GA4 heeft een betere connectie met programma’s als BigQuery en Google Ads.
Google Analytics 4 Dashboard

Google Analytics koppelen met Google Ads

Google Analytics kan worden gekoppeld aan verschillende programma’s. Een belangrijke hiervan is Google Ads. Zo geeft dit een echte meerwaarde aan Google-campagnes. Wanneer je je Google Analytics account koppelt aan je Google Ads account, krijg je inzicht in de gehele klantreis. Bovendienn zie je in welke advertentie heeft geleid tot het behalen van een specifiek doel in je website. Hier kun je later dus je advertenties mee optimaliseren.

Het koppelen van Google Analytics met Google Ads geeft nog vele andere voordelen, zoals:

 • Website prestaties bekijken in Google Ads rapporten.
 • Gegevens uit Google Analytics vertonen binnen Google Ads
 • Remarketing doelgroepen targeten

Het koppelen van een GA account aan Google Ads is erg gemakkelijk. Door in het ‘Beheerder’ menu naar ‘Property koppelen’ te gaan en daar het gewenste Google Ads account in te stellen met de gewenste instellingen, kun je al met een paar klikken op de knop belangrijke informatie sturen naar Google Ads.

E-commerce tracking in Google Analytics

Een veelgebruikte tool die Google Analytics bidet is E-commerce tracking. Dit is erg interessant wanneer je een website hebt. Door de vele koppelingen die het programma biedt met verschillende CMS-systemen als WooCommerce, Shopify, Magento en dergelijke, is e-commerce tracking altijd wel mogelijk.

Wat voor gegevens zie je dan door deze tracking?

 1. De opbrengst van een specifiek product;
 2. De totale omzet in een bepaalde periode;
 3. Het aantal en de hoeveelheden verkochte producten;
 4. De gemiddelde bestelwaarde;
 5. De bronnen van jouw bestellingen.
Google Analytics E-commerce Tracking

Mocht je vragen hebben omtrent het opzetten van een Google Analytics account of bepaalde koppelingen/instellingen?

Neem gerust contact met ons op!

Ga naar de bovenkant