• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Online seo checklist 2023

Dé SEO-checklist voor 2024

Het jaar 2023 is van start gegaan. Dat betekent een frisse blik op nieuwe trends rondom SEO. Om jou te helpen met het optimaliseren van zoekwoorden, hebben wij de ultieme SEO-checklist samengesteld. Dankzij deze checklist speel je in op unieke innovaties en zorg je voor de beste website-ervaring voor jouw bezoekers.

Laten we bij het begin beginnen.

Waar staat SEO voor?

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het proces om te verbeteren hoe goed jouw website wordt weergegeven in zoekresultaten op GoogleBing en Yahoo. Het gaat om het optimaliseren van jouw inhoud voor zoekwoorden die mensen gebruiken bij het online zoeken.

Terugblik: de trends van 2022

AI, gesproken zoekopdrachten en mobiele SEO. Belangrijke, innovatieve trends die in de toekomst een onderdeel blijven in de online marketingwereld. Naast deze nieuwe trends is het ook belangrijk om je te blijven focussen op de basis van SEO. Zo, dat was even een opfrisser. En dan nu de checklist.

De stappen voor een succesvolle SEO-strategie

Stap 1: Analyseer (gratis) het verkeer op jouw website met Google Analytics en Google Search Console

Meten = weten. Met Google Analytics meet je eenvoudig hoeveel unieke bezoekers je website per dag heeft en hoeveel (en welke) pagina’s deze bezoekers hebben bekeken. Wil je inzicht krijgen in de zoekwoorden waardoor bezoekers op jouw website zijn gekomen? Dan is Google Search Console de perfecte tool. Dankzij deze twee tools breng je de gegevens van jouw website inzichtelijk om vervolgens aan de slag gaat met het optimaliseren en inspelen op de actualiteit. Geen ervaring met deze tools? No problem. De stappen worden hieronder uitgelegd.

Stappen Google Analytics

  1. Maak een account bij Google via google.com
  2. Stel Google Analytics in door via het account kolom ‘’admin’’ te selecteren en ‘’account maken’’ te kiezen
  3. Voeg een accountnaam toe
  4. Klik op ‘’volgende’’ om te beginnen met het toevoegen van je domein

Stappen Google Search console

  1. Log in met hetzelfde account van Google
  2. Voeg je domein toe op de pagina van Google Search Console
  3. Verifieer door de TXT-record te kopiëren en plakken in je DNS-configuratie. Zie de resultaten bij het overzicht links in het menu.
  4. Klaar is Kees! Nog een kleine tip: blok een uur in je agenda om eens door alle mogelijkheden in de tool heen te klikken. Voor je het weet ben je dankzij de mogelijkheden van Google een SEO-master.

Stap 2: Bouw jouw sitemap

Een sitemap zorgt er voor dat bezoekers op jouw website een overzicht hebben van alle pagina’s die op de website staan. Het fungeert als een soort zoekpagina. Dit helpt website bezoekers en Google beter door jouw site te navigeren.

Hoe maak ik een sitemap?

Als jouw website nog geen sitemap heeft, dan kan je dit gemakkelijk doen via onderstaande stappen.

  1. Creëer een sitemap van jouw website via https://www.xml-sitemaps.com en download het bestand met de extensie .xml.
  2. Afhankelijk van de tooling die je gebruikt voor je website upload je dit bestand op jouw website. Sommige tools zoals Framer doen dit proces vanzelf.
  3. Koppel de sitemap met Google. Ga naar Google Search Console en vervolgens naar Indexeren > Sitemaps links in het menu
  4. Voeg een nieuwe sitemap toe door de URL in te voeren van jouw website met /xmlaan het eind
  5. Klik op  Het kan even duren voordat het zichtbaar is in Google. Heb dus even geduld.

Stap 3: Zorg voor een robots.txt bestand om slimme bots te vertellen welke delen van je website ze mogen crawlen en indexeren

De robots.txt kan met behulp van een eenvoudige teksteditor gemaakt worden. Het klinkt heel spannend, maar dat is het niet. Dit gaat om een paar regels die worden toegevoegd aan je website en door zoekmachine-bots (crawlers) geanalyseerd worden. Als je website niet goed gecrawld kan worden, heeft dit grote gevolgen tot de vindbaarheid. Ook blokkeer je hiermee specifieke webspiders, bijvoorbeeld de Chinese website Baidu. Belangrijk dus!

Voorbeeld van een robot tekstbestand:

User-agent: * 

Disallow: /inloggen.html

  • User-agent:* betekent dat de hele website toegankelijk is voor alle robots of crawlers
  • Disallow:/ wil zeggen dat alle zoekbots deze website niet mogen bezoeken.

Het toevoegen van dit bestand is ook hier bij elke website tool verschillend.

Naast de instructies hierboven is het robot bestand de locatie voor een verwijzing van je sitemap. Zo laat je de crawler weten waar zij de sitemap kunnen vinden. Voorbeeld:

User-agent:*

Sitemap: https://jouwwebsite.com/sitemap.xml

Stap 4: De laatste, belangrijke checks!

  1. Werkt jouw website goed op desktop en op telefoon? Test het uit op meerdere devices zodat je zeker weet dat de ervaring van jouw bezoekers lekker werkt. Gebruik een responsive design zodat je website zich aanpast aan verschillende schermformaten.
  1. Check de groottes van de afbeeldingen en comprimeer indien mogelijk. Hoe groter de afbeeldingen, hoe langer de laadtijd van je website.
  1. Gebruik Google Search Console om de website te testen en tips te krijgen om te verbeteren. Ook controleer je via deze tool of links 404-fouten hebben. Je gaat dan naar het menu-item Functionaliteit selecteer je bovenin in het rood het vakje Site-vitaliteit”.
  1. Spoor de dubbele zoekwoorden op. Dit kan zorgen voor lagere posities in zoekmachines. Oplossing: varieer je zoekwoord gebruik, zorg ervoor dat elke pagina een unieke title tag en meta beschrijving heeft en gebruik Google Search Console > Zoekresultaten om te controleren op dubbele inhoud.
  1. Kijk naar de zoekwoorden van je concurrenten. Met deze informatie target je met dezelfde termen waardoor je zichtbaarheid wordt verbeterd. Dit kan bijvoorbeeld via Ubersuggest of Backlinks.
  2. Zorg voor unieke content. Voeg afbeeldingen, statistieken en CTA’s toe. Word persoonlijk en neem jouw bezoekers mee in je verhaal. Haak in op actualiteit en houd rekening met nieuwe zoekmethodes zoals AI schrijvers en zoeken op spraak.
  1. Test, optimaliseer en begin weer opnieuw! Bekijk jouw resultaten wekelijks in Google zodat je weet wat het beste werkt om meer bezoekers naar je website te krijgen.
Ga naar de bovenkant