Betekenis van: Witruimte

« Terug naar Marketing Begrippen

Witruimte is er om een tekst voor het oog aangenaam te maken. Dit zijn de lege ruimtes die ziet bij visuele elementen.

Wat is witruimte?

Een pagina bestaat uit meerdere elementen. Zoals tekst, visuele elementen, buttons. Je wilt dit graag versterken. En het daarbij leesbaar maken. Dit kan je doen door het gebruik van witruimte. Of te wel negatieve ruimte of lege ruimte. Dus alles om de inhoud heen dat niks bevat is witruimte. Ook tussen alinea’s, woorden en letters wordt dit gebruikt. Je kan hier meespelen. Want er zijn ook andere toepassingen van een lege ruimte.

Lege ruimte toepassingen

Er wordt sinds eerste schriftelijke tekeningen gebruik gemaakt van witruimte. Naarmate is dit meer ontwikkeld. En zijn er meerdere toepassingen gekomen van lege ruimte.

  • Boekdrukkunst beschermen

Schrijvers gebruikte ook witruimte. Bij het maken van een boek werd dit gedaan om de rand af te drukken. Dit lieten zij doen bij drukpersen. Maar werd dit niet altijd nauwkeurig gedaan. Dus de lege ruimt moest hun tekst te beschermen. Van eventuele stukjes die weggehaald waren.

  • Online pagina marge

Bij teksten online kan dit ook gebeuren. Dan wordt de pagina aangepast op schermformaten. De schermformaten kan dat van een mobiel apparaat zijn. Of van een tablet of desktop. Ze verschillen op grote best van elkaar. Dus kan een pagina die hierop niet aangepast best uit vorm lijken. Vandaar dat je een responsive design kan maken. Hierdoor wordt het aangepast om alle schermformaten. Daarnaast kan je gebruik maken van witruimte. Ook wel paginamarge genoemd. Waardoor je de inhoud in het midden plaatst. Met daaromheen ruimte.

  • Ruimte voor aantekeningen of opmerkingen

Dit is voor een concept heel handig. Naast het concept is er dan ruimte. Om voor anderen om daar opmerkingen te plaatsen

  • Logo versterken

Je kan juist ook de ruimte verkleinen tussen elkaar. Een beroemd voorbeeld is FedEx. In het logo zijn de ‘E’ en ‘X’ aan elkaar geplakt. Hierdoor lijkt het op een pijl.

Ook interessant

Wat is een Witregel?

Wat is Webdesign?

Wat is Virtueel?

Wat is User interface design?

Wat is een Tussenkop?

Wat is een Structuur?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist