Betekenis van: Witregel

« Terug naar Marketing Begrippen

Een witregel is een ruimte dat is achtergelaten tussen alinea’s, kopjes, visuele beelden, zinnen. Dit zorgt voor een fijne leeservaring voor de lezer.

Toepassing witregel

Bij veel platformen en apps waar je tekst kan schrijven zit al automatisch een witregel. Bij Word zie je tussen elke zin een klein stukje achtergelaten ruimte. Je kan zelf met de spatiebalk de ruimte dat achtergelaten wordt bepalen en waar je het plaatst. Een witregel is eigenlijk een spatie die je telkens achterlaat.

Waarom een witruimte

  • Leest gemakkelijker

Uit verschillende studies blijkt dat een groot lap tekst niet aangenaam is voor de lezer. Het kan zelf afschrikwekkend zijn. Een tekst met achtergelaten ruimte is fijner voor het oog en leest makkelijker.

  • Je bent er sneller doorheen

Uit de studie van het mediabureau Nielsen/Norman was er een eye-tracking onderzoek gedaan. Hieruit bleek dat een tekst met genoeg witregel de ogen sneller de tekst las. Zo blijven de lezers ook minder lang hangen.

  • Begrijpend lezen

Mensen begrijpen teksten ook beter. Je ogen en brein krijgen door witregels meer tijd en ruimte om de informatie verwerken. Zo kan je weer door naar het volgende stukje tekst.

  • Aandacht vestigen

Als de schrijver aandacht wil vestigen op een bepaald stuk tekst of woord kunnen zij een stuk witruimte gebruiken. Dit is net als een wit lampje in een donkere ruimte. Dat valt je oog gelijk op.

  • Gevoel creëren

Een witruimte is ook goed om een gevoel te creëren. Een opgejaagd en spannend gevoel kan je bijvoorbeeld ook doen door meer witruimte achter te laten.

Witregel is niet alleen een stuk ruimte dat leeg is. Het is een hulpmiddel om de perfecte leeservaring te creëren. Zowel voor de schrijver als de lezer is het essentieel. Voor de schrijver om zijn verhaal compleet te maken. Voor de lezer is het juist het gemak en gevoel dat zij krijgen.

Ook interessant

Wat is Witruimte?

Wat is Webdesign?

Wat is Virtueel?

Wat is User interface design?

Wat is een Tussenkop?

Wat is een Structuur?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist