Betekenis van: Winst

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is Winst?

Winst is het begrip dat staat voor de opbrengst dat je haalt uit een kosten wat je gemaakt hebt binnen een bepaalde periode. Dit is een van de meeste belangrijkste aandachtspunten binnen een bedrijf. Zonder opbrengst kan een organisatie niet groeien. Winst is als lepel in de soep. Zonder een lepel kan je geen soep eten.

Wat is bruto en netto winst

Brutowinst is de omzet min de inkoopwaarde van je omzet. De omzet kun je berekenen door de afzet keer het aantal verkochte producten. De inkoopwaarde is het geld wat je betaalt om de producten inkopen. Nettowinst is de brutowinst zonder het bedrijfskosten. Het zijn de opbrengsten die overblijven nadat alle kosten van het bedrijf zijn betaald.

EBITDA

EBITDA staat voor de Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization. Dit is een maatstaf voor de brutowinst min de overheadkosten van een bedrijf. De overheadkosten zijn eigenlijk de vaste lasten van een bedrijf. Dit is een bedrag dat wordt uitgegeven voor interne benodigdheden. Deze kosten heeft niks te maken met de productie van producten te maken die een bedrijf biedt aan consumenten. De EBITDA zijn de resultaten van een bedrijf. Het wordt goed gebruikt om de waarde van een onderneming in kaart te brengen.

EBIT

EBIT staat voor Earnings Before Interest and Taxes. Dit zijn ook bedrijfsresultaten, maar wel pas na afschrijvingen. Hierbij staan de resultaten vanuit de normale bedrijfsvoering centraal. Het doel van de EBIT is om prestaties te vergelijken met andere verschillende ondernemingen. Als je de normale bedrijfsvoeringen goed bekijkt kun je scherp onderscheid maken tussen de resultaten die bedrijven binnen dezelfde sector maken.

Boekhouders

Er zijn verschillende manieren om met cijfers te kunnen zien hoe een bedrijf ervoor staat. Daarom gebruiken meestal aandeelhouders de EBIT methode. Voor een onderzoek naar berekeningen vragen ondernemingen meestal een boekhouder of een accountant die gespecialiseerd daarin zijn in financiën. Zij kunnen strakke berekeningen maken om te kijken hoe een bedrijf het doet.

Ook interessant

Wat is Verlies?

Uurtje factuurtje

Wat is een Trading code?

Wat is Toegevoegde waarde?

Wat is Return on investment (ROI)?

Wat is een Prijs?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist