Betekenis van: Return on investment (ROI)

« Terug naar Marketing Begrippen

Return on Investment (ROI) laat zien wat jouw rendement is op investeringen. Investeerders willen vooraf weten of de investering het waard is.

Wat is return on investment

Maak je winst of verlies. Dat is wat Return on Investment (ROI) is en dat kan je makkelijk met een formule berekenen. Het is belangrijk voor jouw en investeerders om dit nauwkeurig te berekenen. Zo kan je vooraf afwegen of een investering positief is. Vaak worden ook de termen return on assets of return on equity gebruikt.

ROI Formule

Een negatief getal dat uit de ROI-formule komt betekent dat je verliest maakt op de investering.

ROI = (opbrengsten investering – kosten investering) / kosten investering X 100%

Voordelen van ROI

Je kan met ROI goede gecalculeerde risico’s nemen. Met het bereken weet je meteen of een investeringen voor jou goed werkt. Je kan zo ook meerdere investeringen met elkaar vergelijken.

Nadeel van ROI

Er zijn natuurlijk meer factoren die meespelen bij het succes van een investering. Vandaar dat de uitkomst niet altijd is zoals je had verwacht. De risico’s van bedrijfscijfers, terugverdientijd en de bedrijfssituatie zijn aspecten die mee moet nemen voor de investering.

Terugverdientijd Berekenen

Je kan dit zien als break-even punt. Terugverdientijd wilt zeggen de tijd die het duur voor een investering terug is verdient. Maar hoelang duurt het voor dat jou investering terug heb verdient? De formule is als volgt:

T = aanschaf kosten/ (opbrengsten – voortbrengingskosten)

Hoe korter deze periode, hoe aantrekkelijker en risicovrijer de investering.

Perfecte Return On Investment

Bij nieuwe ondernemingen verwachten investeerders al snel een gemiddelde ROI tussen de 15 en 20 procent per jaar. Bij langzaam groeiende bedrijven ligt het lager. Er moet een gunfactor zijn vanuit de investeerder. Een strak plan en visie vergroot de kans om een investeerder aan te trekken. De papieren en het rendement moet natuurlijk ook echt 100% op orde zijn wil jij zakendoen. Alles wat je vooraf weet zorgt voor resultaten in de toekomst.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist