Betekenis van: Toegevoegde waarde

« Terug naar Marketing Begrippen

Toegevoegde waarde is de begin waarde tegenover de eind waarde. Dit is een proces waarbij meerdere partijen bij betrokken zijn.

Wat is toegevoegde waarde?

Het zijn partijen die een bijdrage hebben geleverd aan een eindproduct. Dit wordt een keten genoemd. Elk partij in de keten voegt waarde toe op zijn manier. Hierbij heeft een partij een inkoopwaarde. Het product verkopen zij weer door. Hier komt omzet uit. De omzet min inkoopwaarde is de winst. Maar bij toegevoegde waarde kijken wij naar de volledige keten.

Waarde toevoegen?

Hoeveel ketens er betrokken kan best verschillen. Maar het begint altijd bij een grondstof. Dit is de eerste schakel van de keten. Hierbij is het mogelijk dat er geen inkoop is. Omdat de partij zelf aan de grondstof komt. Daarbij maken hebben zij volledige winst. Omdat er geen inkoopwaarde bij betrokken is.

Vervolgens kan dit verkocht worden aan een fabrikant. Hier is nog geen toevoegde waarde. Omdat er nog geen zware investering geweest is. Denk hierbij aan bewerking van de grondstof. De fabrikant kan de grondstoffen bewerken tot halffabricaat.

Dit halffabricaat wordt verkocht aan een producent van consumentengoederen. Dit voor een hogere prijs dan inkoop. De producent verkoopt de goederen aan een retailer. Die verkoopt het vervolgens met een marge. De keten in het kort:

  • 1ste schakel: Grondstoffen winnen zonder inkoop, verkoop 100 euro
  • 2de schakel: Productie halffabricaat, inkoop 100 euro, verkoop 200 euro
  • 3de schakel: Productie product, inkoop 200 euro, verkoop 300 euro
  • 4de schakel: Consumentengoederen verkoop, inkoop 300 euro, verkoop 400 euro

In deze rekensom heeft iedere schakel 100 euro toegevoegd. De oorspronkelijke waarde was 0 euro. De totale omzet in dit voorbeeld is 1000 euro. De toegevoegde waarde is 400 euro.

Netto en bruto toegevoegde waarde

Er zijn verschillende zaken die bij toegevoegde waarde komt. Zo plat en simpel als de rekensom is het vaak niet. Daarom is er onderscheid tussen netto en bruto waarde die toe gevoegd is.

Netto toegevoegde waarde: De waarde die wordt toegevoegd minus de bedragen die gereserveerd worden voor vervanging. Zoals zaken als winst, loon en huur, pacht of rente.

Bruto toegevoegde waarde: De waarde inclusief de bedragen die gereserveerd worden voor vervanging. Dit zijn de zelfde zaken, maar met nog de afschrijvingen erbij.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist