• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Per Februari 2025 gaan we verhuizen! Op zoek naar een nieuwe kantoorruimte in Veenendaal? Neem contact op voor meer info!

Samen een online marketingplan maken

Een killer-marketingplan maken? Hier moet je op letten

Het liefst ga je direct aan de slag met jouw marketinguitingen. Echter is het belangrijk dat je eerst tijd investeert in een sterk marketingplan met de juiste strategie. Om het voor jou makkelijker te maken, vind je in deze blog een handig stappenplan om een killer-marketingplan neer te zetten.

Wat houdt een marketingplan in?

In een marketingplan beschrijf je de doelgroep en behoeftes van je (potentiële) klanten. Vervolgens beschrijf je hoe je deze doelgroep gaat bereiken en tot slot hoe je inspeelt op hun vraag of behoefte.

1. SWOT-analyse

Met een SWOT-analyse bepaal je de sterke en zwakke punten binnen de organisatie, de kansen in de markt en welke factoren een bedreiging vormen voor je bedrijf. Je brengt alle interne en externe informatie overzichtelijk in deze analyse. Dit is de eerste stap voor het maken van de beste marketingstrategie voor je bedrijf. Hieronder een voorbeeld hoe je dit kan opzetten:

SWOT analyse 1 - groot

2. Bepaal je marketingdoelen en doelgroep

Wie is je doelgroep en wat wil je bereiken? Beschrijf demografische gegevens van je klanten zoals geslacht en leeftijd. Breng hun koopgedrag in kaart en stel vervolgens concrete doelen. Dit omschrijf je eerst op lange termijn (3-5 jaar) en dan op korte termijn (1+ jaar). Zodra je doelen op korte termijn hebt bepaald, bedenk je de marketingacties en voer je dit uit. Stel een aantal randvoorwaarden op voor het bepalen en halen van deze doelen. Met randvoorwaarden behoud je de juiste focus en doe je ook écht wat bijdraagt aan je doel. Bijvoorbeeld:

  • Alles moet meetbaar zijn
  • Partnership moet op lange termijn zijn
  • Webshop/website moet altijd up-to-date zijn

3. Concurrentieanalyse

Om de markt onder de knie te krijgen is het belangrijk dat je de concurrenten in kaart brengt. Wat voor producten/diensten hebben zij met welke prijzen? Hoe zetten zij hun marketingactiviteiten in en wat is hun doelgroep? Je kan hier 1) veel van leren, en 2) je eigen marketing hierop afstemmen. Volg deze stappen voor een duidelijke concurrentieanalyse:

  1. Verzamel de concurrenten in dezelfde regio of zoek jouw bedrijf op Google en zie welke concurrenten er bovenaan de zoekmachine verschijnen.
  2. Bekijk de producten/diensten of ga langs in de winkel. Wat zijn de prijzen? En vraag jezelf af waarom een klant naar JOU moet gaan en waar jij als bedrijf in uitblinkt. Focus dan ook op deze USP zodat de klanten bij de concurrenten eerder voor jouw bedrijf kiezen.
  3. Check de social mediakanalen en meld je aan voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwtjes en ben je extra alert.
  4. Wat zijn de reviews van de klanten? Breng dit in kaart zodat je kansen kan creëren voor jouw onderneming
  5. Beschrijf alle conclusies en reflecteer. Een concurrentieanalyse is eigenlijk een lopend proces. Je houdt de concurrenten altijd in de gaten. 👀

4. Van de 4 P’s: product, prijs, plaats, promotie

Om een marketing verder te concretiseren, vul je de 4 P’s in. Dat doe je door de volgende vragen te beantwoorden:

Product

  1. Wat voor producten/diensten bied je aan?
  2. Wat los je op voor de (potentiële) klant?
  3. Wat zijn de belangrijke verschillen/USP’s ten opzichte van concurrenten?
  4. Hoe ziet jouw uitstraling en service eruit?

Prijs

  1. Wat is de verkoopprijs? Of uurtarief?
  2. Welke betaalmethoden en kortingen hanteer je?
  3. Verwerk hier ook de prijzen van de concurrenten die je in de concurrentieanalyse in kaart hebt gebracht. Check ook het CBS voor de prijsontwikkelingen.

Plaats

  1. Waar kunnen klanten jou vinden? Online of in een fysieke winkel?
  2. Hoe zorg je ervoor dat klanten gemakkelijker jouw product kunnen kopen/bestellen?

Promotie

  1. Via welke marketingkanalen ga je jouw product promoten? Kies hierbij de kanalen waar jouw doelgroep actief is én wat past bij jouw bedrijf. Bepaal concrete doelstellingen per platform om goed te kunnen analyseren wat het platform oplevert.

Overzicht van een aantal kanalen wat je kan opnemen in je marketingplan:

  1. E-mail marketing: delen van nieuws of aanbiedingen. Ook kan je een e-mail automation flow opbouwen zodat nieuwe klanten kennis maken met alle producten of diensten. Mailchimp is een handige tool (wel prijzig). Ook kan je Mautic gebruiken, dit is een open-source platform waarbij wel enige software voor nodig is. Maar dit is dus vrijwel gratis.
  2. Social media: Facebook, LinkedIn, Instagram, Twitter. Bepaal of jouw doelgroep te vinden is op deze platforms. Zet een social media strategie op en bedenk toffe, herhalende content.
  3. Influencermarketing: om influencers in te zetten creëer je veel bereik en autoriteit. Zet winacties op en bedenk leuke campagnes.
  4. Blogging: om hoger in de zoekmachine te verschijnen is het handig om blogs te schrijven over je producten/diensten. Maar ook kan je bloggen over een kijkje achter de schermen of over jullie merk. Contentmarketing is een goede manier om je naamsbekendheid en leads te vergroten. Zeker de moeite waard dus!

5. Budget & planning

Stel vast hoeveel budget je wilt uitgeven aan je marketingactiviteiten en bepaal ook wat het moet opleveren (ROI). Test op verschillende kanalen wat het beste voor werkt om producten te verkopen. Denk aan social advertising of Google Ads. Kijk ook naar wat je concurrenten doen qua advertising. Door een planning op te zetten van alle activiteiten heb je een duidelijk overzicht van wat je gaat doen. Tussentijds bekijk je de resultaten en schakel je bij. Verander teksten in je advertenties en kijk of je dit terugziet in de verkochte producten. Het allerbelangrijkste: testen, testen en nog eens testen!

Ja, het opzetten van een marketingplan kost even tijd. Maar weet dat het een goede investering is om écht impact te maken met jouw merk. Met bovenstaande tips bouw jij een killer-marketingplan voor jouw bedrijf. Heb je hulp nodig bij het opzetten de strategie? Bekijk dan de diensten van Velocity Marketing.

Ook interessant

Voordelen van Branding | 7 Voordelen

Google Remarketing | Campagnes

Online recruitment

Ga naar de bovenkant