• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Google optimize purple

Complete Google Optimize Handleiding

Wat is Google Optimize?

Google Optimize stelt in je in staat om effectief te experimenteren. In de basis doe je dit door verkeer te splitsen. Stel je gaat experimenteren met twee versies van een pagina, dan wil je eigenlijk dat de bezoekers zo veel mogelijk op elkaar lijken. Want dan kun je echt goed zien welke pagina je gaat helpen je doelen te halen. Hier helpt de tool je mee. Bovendien concludeert Google Optimize aan de hand van gedrag en acties hoeveel beter de ene pagina is dan de andere. Bijvoorbeeld door een schatting te geven van hoeveel hoger de conversieratio is.

In dit artikel leggen we uit:

  • De verschillende soorten experimenten;
  • De stappen om te beginnen met Google Optimize en het maken van een Experiment;
  • Het einde van Google Optimize.

Soorten experimenten in Google Optimize

Er zijn 5 soorten experimenten die je in kunt zetten. Namelijk: een A/B-test, een Multivariate test, een redirect test, een personalization test en een banner test.

A/B-test

De A/B ervaring (A/B-test) is een experiment waarbij meerdere varianten van dezelfde pagina kunnen worden vergelijken. De A verwijst naar pagina A en de B naar pagina B. Door hiermee te experimenten kun je een inschatting maken van je verbeteringen en wijzingen. Zo kun je bijvoorbeeld zien nadat je een test hebt uitgevoerd wat het verschil is als het gaat om de conversieratio en meer. Google Optimize geeft namelijk een schatting van.

Stel je gebruikt 3 of meer varianten. Dan wordt tijdens het experiment een leider geïdentificeerd. Voor de varianten worden vergelijkbare variabele (bijvoorbeeld tijden) gebruikt. Op die manier hangen prestaties niet af van externe factoren. Je kunt een A/B test opzetten als je in Google Optimize klikt op experiment maken.

B test in Google Optimize -online

Multivariate test

Bij een multivariate test (MVT) kun je meerdere elementen tegelijkertijd testen. Dit helpt je om tot de meest effectieve pagina variant te komen. Het verschil tussen een A/B-test en een MVT is dat je bij een A/B-test een element op de pagina test (bijvoorbeeld de kleur van een CTA). Terwijl je bij een MVT meerdere pagina elementen tegelijk kunt testen.

Bij een MVT in Google Optimize test je minstens twee elementen tegelijk. Het voordeel van meerdere elementen tegelijk testen is dat het je in staat stelt om ook de interacties tussen elementen te toetsen. Je kunt een multivariate test opzetten als je in Google optimize klikt op experiment maken.

Multivariate test in Google Optimize -online

Redirect test

De redirect test refereert naar een test waarbij de gebruiker omgeleid wordt naar een andere pagina. Dit stelt je in staat om een hele andere pagina te testen. Het gaat hierbij dus niet om elementen maar verschillende pagina’s. Je kunt een redirect test uitvoeren op basis van verschillende URL’s en op basis van sub domeinen. Je kunt een redirect test opzetten als je in Google Optimize op nieuw experiment maken klikt.

Redirect test in Google Optimize online

Personalization

Bij het maken van een nieuwe ervaring (experiment) is het ook mogelijk om voor personalisatie te kiezen. Deze personalisatie kan bestaan uit verschillende wijzigingen die voor altijd actief kunnen blijven. Ook stel je bij personalisatie specifieke targeting in. Iemand moet aan de voorwaarden binnen die targeting voldoen om de personalisatie te kunnen ervaren. Je kunt een personalization opzetten als je op experiment maken klikt.

Banner template

Een banner template kan verschillende functies bieden. Met een banner kun je ervoor zorgen dat bezoekers van je website op de hoogte zijn van nieuwtjes, openingstijden, services en nog veel meer.

Wanneer je met Google Optimize een banner wilt testen dan kies je er zelf voor waar deze zichtbaar is. Dit kan bijvoorbeeld de homepagina zijn, maar het is ook mogelijk om de banner op alle pagina’s op je website te laten zien. Er zijn verschillende elementen op de banner die je kunt aanpassen. Bijvoorbeeld de kleur, de tekst en de link. Daarnaast is het ook nog mogelijk om de banner alleen in bepaalde locaties te vertonen. Je kunt een banner template opzetten als je op experiment maken klikt in Google Optimize.

Banner test in Google Optimize online

Google Optimize installeren en starten

1. Maak een Google-account aan en installeer de Optimize-plug-in

Begin met het maken van een Google-account als je er nog geen hebt. Zodra je dit gedaan hebt kun je Google Optimize gebruiken. Als je naar de tool gaat krijg je een scherm te zien om je eerste experiment te maken. Rechtsboven zie je ook de knop ‘Instellingen’. Klik daar eerst op.

Google Optimize koppelen dashboard

Als je hierop hebt geklikt, klik dan op ‘Koppelen aan Analytics. Vervolgens kun je jouw Google Analytics Property linken aan je Optimize account. Dit is belangrijk, want als je straks gaat testen dan verzamelt je Analytics de gegevens waarmee Optimize verbeteringen kan voorstellen en schattingen kan doen.

Google Optimize koppelen aan Google Analytics

Nadat je een koppeling hebt gemaakt, dien je alleen nog de Optimize code toe te voegen aan je website. Dit is een html code om toe te voegen aan de <head > van je website. Deze kun je direct in de code of in je WordPress thema zetten. Wij raden je echter aan dit via Google Tag Manager te doen.

2. Selecteer een experiment type

Nu ben je klaar om een ervaring (experiment) te maken. Ervaringstype bepalen welke wijzigingen kunnen worden aangebracht. Dit zijn de typen die we eerder benoemd hebben. Het proces in Google Optimize is vrij overzichtelijk. In feite leidt Google je door het proces nadat je een experiment type hebt geselecteerd. Wel is het goed om een doelstelling te bedenken voordat je gaat testen. Voorbeelden van doelstellingen zijn:

  • Interactie verhogen zodat bezoekers langer op de website blijven;
  • Conversieratio verhogen voor meer verkopen;
  • Meer e-mail inschrijvingen voor meer potentiële klanten in je mail flow.

Aan de hand van je doelstelling kun je namelijk wijzigingen doen. Wil je meer verkopen? Dan kun je bijvoorbeeld een banner testen in een bepaalde regio waarin je gratis verzending aanbiedt.

Als je hulp wilt bij het uitdenken van een strategie of de opzet van je experiment. Neem dan even contact met ons op voor advies.

3. Stel uw targetingopties en variaties in

Nadat je jouw experimenttype heeft gekozen, is het tijd om uw targetingopties en varianten in te stellen. Door targeting correct in te stellen, zorg je ervoor dat de juiste gebruikers de juiste ervaring op je website krijgen. Je kunt dit doen door te kiezen welke pagina’s je wilt opnemen in het experiment, door een percentage van het verkeer te selecteren dat de experimenten ontvangt, of door te segmenteren op basis van gebruikers profiel informatie. Nadat je dit gedaan hebt kun je variaties maken van je pagina, zodat er daadwerkelijk wat getest kan worden.

Google Optimize stopt!

Vanaf 30 september 2023 beëindigt Google de tools Google Optimize en Optimize 360. Alle experimenten die dan nog actief zijn worden onderbroken.

Dat betekent echter niet dat je niet meer kunt testen. Google Optimize zal vanaf dat moment onderdeel worden van Google Analytics 4 (GA4).

Google kiest er voor om Google Optimize te beëindigen, zodat ze met verbeterde services bedrijven van elk formaat kunnen helpen.

De aankondiging van Google vind je in via deze link: https://support.google.com/optimize/answer/12979939

Beëindiging van Google Optimize

Het vervolg van experimenten

Bij Velocity houden we je constant op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen rondom online marketing & data. Zodra er meer nieuws bekend wordt gemaakt over het vervolg van Google Optimize delen we dat. Hou ons in de gaten om op de hoogte te blijven.

Ga naar de bovenkant