Belang van een goede url structuur in SEO
Url’s zijn één van de meest basale maar cruciale elementen van SEO. Zelfs vandaag de dag hebben veel SEO-experts de neiging om het over het hoofd te zien. Een goede url structuur van een website helpt om de SEO te verbeteren door een uitstekende navigatie-ervaring te bieden. Bovendien kunnen de gegevens ook worden gemeten in Google Analytics. We bespreken in ons blog de noodzakelijk informatie over url’s, zoals wat is een website url? Hoe ziet een url eruit? Wat is een url structuur en het belang ervan?
Wat is een url?
Url is een afkorting voor “Uniform Resource Locator” en wordt gebruikt om het adres van bepaalde documenten of andere bronnen op het internet aan te geven. Een website url bestaat uit meerdere onderdelen, waaronder een protocol en een domeinnaam. Het vertelt een browser hoe en van waar een bron moet worden opgehaald.
Voorbeeld van een website url
https: // velocityutrecht-marketing.com /seo-marketing/
Dit is een voorbeeld van een goede website url die inhoud met betrekking tot SEO marketing herbergt op het domein Velocityutrecht-marketing & het pad /seo-marketing/. Samen vormen ze de complete website url: https://velocityutrecht-marketing.com/seo-marketing/
De onderdelen van een url structuur?
Url structuur is de opbouw en samenstelling van hoe een bepaalde URL eruitziet. De url structuur bestaat uit 4 of 5 onderdelen en is als volgt opgebouwd.
scheme//subdomain.second-level domain.top-level domain/subdirectory
Een url start met een url scheme http of https. De S staat voor de beveiligde versie van websites in ‘https’.
Dan volgt de naam van het domein, zoals https://velocityutrecht-marketing.com. (We noemen het hier domein, omdat niet altijd een subdomein wordt gebruikt.) De .com noemen we het top level domain, waarna de subdirectory of het pad volgt waar de inhoud is opgeslagen. Dat is dus in dit voorbeeld https://velocityutrecht-marketing.com/seo-marketing/
Tegenwoordig is het niet meer nodig om “www” voor een domeinnaam te zetten in de url structuur. Dit is omdat veel websites geen gebruik meer maken van subdomeinen en hun website gewoon op het rootdomein hosten. Daarom kiezen veel website-eigenaren ervoor om de “www” weg te laten en alleen het hoofddomein te gebruiken. Is korter en dus ook weer meer SEO vriendelijk.
Bijvoorbeeld: https://example.com in plaats van https://www.example.com.
Url scheme: verschil tussen http en https
Het url scheme vertelt webservers welk protocol ze moeten gebruiken als ze een pagina op je website openen. Het verschil tussen “http” en “https” in een URL heeft te maken met de manier waarop gegevens tussen de webserver en de browser worden uitgewisseld. “HTTP” staat voor Hypertext Transfer Protocol, terwijl “HTTPS” staat voor Hypertext Transfer Protocol Secure.
Het belangrijkste verschil tussen de twee protocollen is dat HTTPS gebruikmaakt van een extra beveiligde laag, genaamd SSL/TLS, om de gegevens te versleutelen die tussen de webserver en de browser worden uitgewisseld. Dit betekent dat als je een website bezoekt via HTTPS, de gegevens die worden verzonden en ontvangen tussen jouw browser en de website versleuteld zijn en niet door derden kunnen worden gelezen. Kortom, veilig!
Dit beveiligingsprotocol beschermt de bezoekers van je website en door het te implementeren zal je site beter scoren in Google. Daarom is het implementeren van SSL een must-do voor SEO.
Wat is het belang van een goede SEO url structuur?
Als je de SERP-resultaten zorgvuldig observeert, zie je geen url die een onjuiste structuur heeft. Of je ziet een zoekresultaat met breadcrumbs (broodkruimels) of een goede SEO url structuur. Elk zoekresultaat heeft drie hoofdcomponenten die een gebruiker te zien krijgt. Dat zijn:
- Titel
- URL
- Omschrijving
We geloven dat de eerste indruk altijd telt en zoekmachines zoals Google nemen dit heel serieus. Op basis van deze componenten zal een gebruiker waarschijnlijk op een zoekresultaat klikken. Daarnaast zijn er nog andere redenen voor het belang van een goede SEO url structuur. We hebben de vijf belangrijkste op een rij gezet.
1 – Gebruikerservaring
Een ideale url structuur beschrijft de webpagina, zowel voor bezoekers als voor zoekmachines. Dit verbetert het doorklikpercentage en beperkt het bouncepercentage. De beste url structuur bevat bovendien geen onnodige parameters.
2 – Rankings
Url’s spelen een belangrijke rol in de ranking van een bepaalde websitepagina. Hoewel url’s zelf niet kunnen ranken, kan een trefwoord in de url de ranking van de pagina verbeteren en zorgen voor een betere zichtbaarheid. Daarom is het cruciaal om een goede url structuur te maken die de inhoud beschrijven en niet zomaar willekeurig trefwoorden bevatten.
3 – Links
Een goed geschreven en duidelijk url kan dienen als anchortekst bij plaatsing in blogs, sociale media, forums en meer. Enkele websites bieden volledig ongedefinieerde links. Deze abnormaal lange url’s zien er log, onsamenhangend en verre van geoptimaliseerd uit. In plaats van klik-magneten te zijn, stoten ze verkeer af, omdat de meeste semantisch onnauwkeurige links niet betrouwbaar overkomen.
Als voorbeeld:
- tuingereedschap/folder/270458/ap/04892.html, en
- tuingereedschap/blogs/top-10-grasmaaiers/
De eerste link lijkt een eindeloze reeks getallen die nergens op slaan. De tweede link is zo duidelijk als wat, en gebruikers weten waar de link naar toe gaat.
4 – Volgen in Analytics
Het is cruciaal om te weten hoe de landingspagina’s van een website presteren. Stel dat de site die je analyseert duizenden pagina’s heeft. Als je een zuivere url structuur hebt, kun je gemakkelijker nagaan welke pagina’s verkeer ontvangen. Je kunt zien welke pagina’s goede SEO zoekwoorden bevatten en goed presteren in de rankings van de zoekmachines.
5 – Houd het eenvoudig en beknopt
Maak url’s die gemakkelijk te begrijpen zijn, relevant, boeiend en nauwkeurig bij de content passen. Een korte URL met SEO zoekwoorden erin verwerkt is altijd de ‘best practice’. Het moet voor gebruikers en zoekmachines gemakkelijk zijn om te begrijpen wat ze van de url kunnen verwachten door ernaar te kijken.
De beste manier om een url structuur schoon te houden is door ze SEO-vriendelijk te maken. Een SEO url structuur vereist een specifieke structuur die kan variëren afhankelijk van het type website. Bijvoorbeeld:
- Voor een blog website kan de SEO url structuur zijn:
https://www.domeinnaam.nl/blognaam. Als je blog meerdere categorieën heeft, dan kan je het aanpassen naar www.domeinnaam.nl/categorie/blognaam. - Voor E-commerce websites kan de url structuur als volgt opgebouwd zijn:
https://www. domeinnaam.nl/afdeling/categorie/subcategorie/product
Afdeling = heren, dames, jongens, meisjes, kinderen. Categorie = bovenkleding. Subcategorie = T-shirts. Product = wit T-shirt
Tegenwoordig is de concurrentie om bovenaan de pagina van zoekmachine resultaten (SERP’s) te komen hoger dan ooit. Bedrijven investeren zwaar in digitale marketing diensten en vooral in SEO diensten, omdat de kosten per lead lager zijn dan bij betaalde of andere kanalen. Dus, terwijl je zorgt voor elk technisch aspect van een website, mag je het niet nalaten om de beste url structuur te maken.
Meer te weten komen over wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Klik hier.
Ook interessant
De top 8 SEO Tools – (SEO Hulpmiddelen)