• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • Gedrag
 • Waar moet je op letten bij het maken van een logo
logo maken

Waar moet je op letten bij het maken van een logo

Een sterk logo is van groot belang voor je merk. Het is het visitekaartje van je merk. Zo is je merk herkenbaar en versterkt de uitstraling. Maar waar moet een goed logo aan voldoen? Waar moet je op letten bij het maken van een sterk logo?

De mens heeft zich door de geschiedenis altijd aangetrokken gevoeld zich te uiten in symbolen. Van muurschilderingen tot verkeersborden. Want een foto zegt meer dan duizend woorden. In één oogopslag geeft het een indruk van je bedrijf en zorgt het voor naamsbekendheid en herkenbaarheid. Een goed logo voor je merk is dus erg belangrijk. Een slecht logo kan potentiële klanten afschrikken. Bijvoorbeeld wanneer de uitstraling van het logo niet overeenkomt met het product of dienst die je aanbiedt.

Goede logo’s worden makkelijk onthouden. Hou het simpel. Een vuist regel die je hiervoor kan hanteren is dat een kind het zou moeten kunnen tekenen uit zijn hoofd. Dit betekent dat je logo simpel en gemakkelijk te onthouden is. Een mooi voorbeeld hiervan is de “swoosh” van Nike. Je logo komt overal te staan. Het is het gezicht van je merk.

Waar moet je op letten bij het maken van een logo

Als je zelf een logo gaat ontwerpen is het toch handig om rekening te houden met een aantal aspecten:

 1. Denk na over je merkidentiteit
 2. Het logo moet passen bij je merk
 3. Zoek naar ontwerpen en haal hier inspiratie uit
 4. Kies de kleur die jou merkidentiteit ondersteund en versterkt
 5. Kies een lettertype
 6. Maak verschillende versies en vraag hier feedback over

Vertaal je merk naar een passend logo

Een logo moet goed aansluiten bij je merk. Als je bijvoorbeeld naar hoveniersbedrijven zoekt, vind je bijna alleen maar logo’s met een groene kleur. Als je een logo ziet moet je klant meteen kunnen zien wat je doet. Vorm en kleur zijn dus ontzettend belangrijk. Maar ook het lettertype is belangrijk voor de uitstraling. Wil je meer speels overkomen of moet je serieuze kant meer naar voren komen.

Tegenwoordig wordt het ook steeds belangrijker dat je logo flexibel is. Doordat het voor zo veel doeleinden gebruikt wordt, moet het logo in verschillende formaten herkenbaar zijn. Het is bijvoorbeeld mooi als het logo in het vierkante icoontje van je Facebookpagina past. Of in het rondje naast je naam op Instagram. Veel bedrijven kiezen er voor om hun logo’s te versimpelen. Bloomberg heeft hier afgelopen jaar een interessante video gemaakt waarom bedrijven hun logo’s “Debranden”

De pay-off van je bedrijf

De pay-off van je bedrijf is ook een goede manier om je merkidentiteit te versterken. Een pay-off is een korte slogan die vaak wordt gebruikt na het noemen van een bedrijfsnaam of merknaam. Een pay-off dienst als extra versterking van de identiteit van een merk. Daarnaast helpt het ook bij de naamsbekendheid van het merk. Neem voorbeelden als Red Bull of Nike. Red Bull gebruikt “Geeft je vleugels” als pay-off. Nike heeft “Just do it”.

Kleuren maken een logo!

Visuele prikkels zijn ontzettend belangrijk. Vooral kleur is vaak belangrijker dan mensen denken. Uit studies blijkt dat kleur iemands gemoedstoestand kan beïnvloeden. Dit betekent daarmee ook de keuze voor jouw product of dienst. Accountant bureau’s kiezen vaak voor grijze en blauwe tinten. Dit wekt vertrouwen en balans op. Daarnaast zijn kleuren ook bepalend voor het ontwerp van al je communicatie uitingen, zoals website of socials. Helaas is er (nog) geen AI-technologie die jou precies kan vertellen welke kleur het beste bij jouw merk past.

Bij het kiezen van de kleur die het beste bij jou merk past, moet je goed kijken naar de boodschap die de kleur meebrengt. In het figuur hieronder vind je een duidelijk overzicht met kleuren en hun betekenis. Je kan ook gelijk voorbeelden in gebruik zien.

kleuren gids met logo's
Bron: Cool Infographics

Hulp bij het maken van een logo

Het is soms lastig om inspiratie te vinden. Kijk eens bij andere grote merken en haal daar inspiratie uit. Waarom hebben zij voor bepaalde kleuren gekozen en komt dat overeen met hun identiteit. Er is zoveel inspiratie te vinden online, jouw logo hangt hier zeker ergens tussen.

Als je hulp nodig hebt bij het ontwikkelen van je logo zijn er online ook programma’s te vinden die je hierbij kunnen helpen. Maar als je nog niet bereid bent om zo veel uit te geven voor de software kun je goed gebruik maken van Canva. Dit online design programma geeft je de mogelijkheid zelf gemakkelijk de mooiste documenten, logo’s of animaties te maken. Je kan je eigen media ook uploaden en gebruiken in je ontwerpen.

Kleuren kiezen

Voor het uitzoeken van specifieke kleuren is palleton.com je vriend. Op deze website kun je gemakkelijk een kleur kiezen die jij graag wil. Vervolgens kun je aangeven of je kleurcombinaties wil. Het systeem pakt dan 2, 3 of 4 kleuren die goed samen gaan. Met je kennis die je hebt opgedaan uit de vorige stappen vind je zo eenvoudig het kleurpallet die jouw merk op de kaart zet!

Logo laten maken

Wil je meer informatie over waar jij op moet letten voor het ontwerpen van een logo? Of kun je hulp gebruiken bij het ontwerpen van het logo voor jullie merk/bedrijf? Neem contact op met onze specialisten. Wij helpen je graag via marketing@velocityutrecht.com.

Ook interessant

TikTok advertenties: 4 do’s & dont’s

Ga naar de bovenkant