• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

  • Home
  • Gedrag
  • Video marketing – Wat is dit nu eigenlijk?
Video-marketing

Video marketing – Wat is dit nu eigenlijk?

Mensen doen niet wat ze zeggen en ze zeggen niet wat ze doen. Een aantal jaren geleden volgde ik een seminar over neuromarketing van Tim Zuidgeest. In dit seminar legt hij uit waarom onze hersenen kunnen worden vergeleken met een man op een paard; De man op het paard kan ervoor kiezen om rechtsaf te gaan, links af te gaan, hard te rijden of zacht te rijden. Echter, wanneer er een obstakel op de weg ligt, zal het paard hier automatisch op anticiperen. Die automatische reactie heet ons onderbewuste. Dit wetende zijn veel vraagstukken niet betrouwbaar. In veel situaties maakt ons onderbewuste een keuze, terwijl ons bewuste wordt gevraagd om deze keuze te onderbouwen. Waarom koop je een bepaald merk? (uhh, omdat deze veel beter is dan de rest). Deze reden noemt Tim de: “verzonnen reden”. De verzonnen reden is een reden die we geven als we het antwoord op de vraag eigenlijk niet weten.

Video’s in combinatie met neuromarketing

Neuromarketing is een marketinggebied dat neuropsychologie toepast op marktonderzoek. Hierbij worden de sensomotorische, cognitieve en affectieve reacties van consumenten op marketing bestudeerd. Door hersengedrag te meten bij de inzet van videomarketing kunnen bedrijven aan de juiste knoppen draaien om het succes van hun video’s te maximaliseren. Technieken als MRI, EEG en Eye tracking spelen hierin een grote rol. Aan de hand van de metingen uit deze technieken kan niet alleen worden gemeten of proefpersonen dezelfde hersenactiviteit tonen bij een video, ook ontstaan er patronen die een voorspellende rol spelen bij het maken van toekomstige video’s.

Wat werkt wel en wat werkt niet?

Om te beginnen, leven mensen mee met de hoofdpersoon van een video. Maar ze veren ook letterlijk mee met de video. Wanneer een camera uitzoomt, er gordijnen dicht worden gedaan of er een ondergaande zon is, stoppen mensen met kijken. Een andere afhaker voor consumenten is als ze niet weten waar ze zich op moet focussen. Video’s met verschillende aandachtspunten of video’s waarin het beeld niet aansluit bij voice-over zorgen ervoor dat de focus van kijkers verdeeld wordt (Split attention effect). Consumenten kunnen hierdoor letterlijk door de bomen het bos niet meer zien, wat een negatief effect heeft op het commerciële effect van de video.

Waarom werken video’s zo goed?

Als het aankomt op informatie, stellen onze hersenen prioriteiten. Duizenden jaren geleden zijn onze hersenen geprogrammeerd om op beweging te letten. Hoe scherper we waren en hoe sneller we reageerden, des te groter was onze overlevingskans. Naast onze oeroude instincten worden we volledig overspoeld met informatie. Door deze grote hoeveelheid aan informatie is het moeilijk om keuzes te verwerken. Het voordeel van beeld ten opzichte van tekst is dat hersenen beeld veel sneller kunnen verwerken. Ons visuele brein kan informatie tot 60.000 keer sneller verwerken dan op tekst gebaseerde informatie. Op tekst gebaseerde informatie bestaat immers ook veel korter dan visuele informatie. We kunnen dus zeggen dat visuele informatie natuurlijker en intuïtiever aanvoelt. [1]

(Korte) Video’s zijn de toekomst

Het inzetten van korte video’s is uitgegroeid tot één van de beste manieren om doelgroepen te bereiken en merkbekendheid op te bouwen. Met korte video’s kunnen kijkers in korte tijd heel veel informatie verwerken. Bovendien kunnen bedrijven hun merk een persoonlijke stem geven. In 2020 gebruikte al 85% van de bedrijven video’s in hun marketingstrategie. Eén van de voordelen van korte video’s is dat er met weinig inspanning een groot publiek bereikt kan worden. Daarnaast stellen kanalen als Instagram en TikTok merken in staat razendsnel gigantische groepen mensen te bereiken.[2]

Video’s in advertising

Bij Velocity Marketing maken we veel gebruik van video’s om mee te adverteren. Door de inzet van video’s kunt u net wat meer resultaat halen uit uw campagnes. Bovendien, geven netwerken zoals Facebook & Google de voorkeur aan videoadvertenties. Video helpt namelijk om de aandacht van gebruikers voor advertenties te vergroten en daardoor ook om meer verkopen te realiseren. Doordat deze netwerken video prioriteit geven, betaalt u een lagere kostprijs per klik en bereikt u meer consumenten.

Bent u benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

[1] https://killervisualstrategies.com/blog/how-our-brains-are-hardwired-for-visual-content.html

[2] https://optinmonster.com/video-marketing-statistics-what-you-must-know/

Ook interessant

Marketing 4 P’s

Ga naar de bovenkant