Marketing 4 P’s

Het bekendste marketing model dat er bestaat, maar hoe past u deze toe? Wij leggen het uit.

Altijd al willen weten hoe de Marketingmix werkt?

De 4 P’s van McCarthy, wordt ook wel de ‘marketing mix’ genoemd. Het is het bekendste marketingmodel dat er is. Het model bepaald hoe je een product of dienst dient te positioneren. De 4 P’s staan voor:

  • Plaats – waar wordt het product verkocht?
  • Prijs – wat voor prijs krijgt het product?
  • Product – welke eigenschappen heeft het product?
  • Promotie – op welke manier promoot u het product?

Binnen marketing gaat het niet alleen maar om de Promotie. Alle 4 de P’s zijn van belang en zorgen voor het succes van een product.

We zullen elke P uit de marketingmix doorlopen:

Plaats in de marketing 4 P’s

Plaats is de P waar het minst aan wordt gedacht binnen de marketingmix. Het gaat om de plek waar een product wordt verkocht. Voor veel bedrijven is deze P juist de belangrijkste om goed over na te denken. Er kan nog zoveel worden nagedacht over de promotie, plaats in bijvoorbeeld het schap in de supermarkt speelt een zeer grote rol.

In de online verkoop wereld komt het vaak voor dat luxe merken alleen op hun eigen webshop verkopen. Dit noemen we selectieve distributie. Doordat een merk in eigen webshop of eigen chique winkels verkocht wordt, stijgt de waarde van dit product vaak. Dit kan een stuk aanzien geven ten opzichte van het verkopende merk.

marketing-4ps-2

Prijs in de Marketing 4 P’s

Natuurlijk is de prijs van een product zeer belangrijk bij de keuze tot aankoop. Een duurder product zal hoogst waarschijnlijk minder goed verkopen. Echter, is dit niet altijd het geval bij luxeproducten. Hier gaat het vooral om de exclusiviteit van een product. Prijs-kwaliteitverhouding speelt hierin een grote rol. Voor marketeers is het van belang om de prijselasticiteit in de gaten te houden. Daalt de vraag naar het product met 30% als de prijs 30% wordt verhoogd? Is de daling in vraag minder dan 30%? Dan is de kans groot dat een prijsstijging zorgt voor meer omzet.

Deze vraag kan ook worden omgedraaid. Verlaag ik de prijs met 30%, wat gebeurt er dan met de vraag? Belangrijk is het in de gaten houden van concurrentie. Een exclusief en innoverend product met monopolie is veel minder prijs elastisch. Een goeder dat in bulk te verkrijgen is, is dat wel. Zodoende is prijs voor het ene bedrijf veel belangrijker dan voor het andere bedrijf.

Een ander belangrijke factor voor de bepaling van uw prijs zijn de kosten. Hoe groot wordt de marge? Dit is iets waar goed over moet worden nagedacht. Bovenal, kan er gekozen worden voor het toepassen van vele kortingen. Dit doet een Albert Heijn bijvoorbeeld erg veel. Andere partijen kiezen ervoor altijd de laagste prijsgarantie te geven. Het voordeel van kortingen is de extra omzet, denk echter wel aan de kans op forse vraag stijgingen.

Het is aan te raden eens te kijken naar het model van Treacy & Wiersema. In hun model ‘Waardeproposities’ gaan ze goed in op een goede prijs strategie.

Productniveaus

Product in de Marketing 4 P’s

De eigenschappen van een product of dienst is wat er wordt bedoeld bij deze P. Ook bij dit onderdeel in de marketingmix is het voor het ene bedrijf een belangrijkere factor dan bij de ander. Bij innovatieve bedrijven, in bijvoorbeeld development, is dit een belangrijk aspect. Voor een bedrijf dat werkt in de handels waren is dit een stuk minder belangrijk. Door inzet van marketing kan er duidelijk en sterk worden onderscheiden. Zo is een nieuwe formule voor sterke wax een goed voorbeeld.

Verpakking is één van de belangrijke eigenschappen van een product. Het is zaak dan ook zorgvuldig na te gaan wat de juiste kleuren, grootte en dergelijke zijn voor uw product. Het onderscheidende vermogen van een product wordt bepaald met het invullen van deze P.

Een andere manier om te kijken naar deze P is op basis van product niveaus. Er zijn drie productniveaus.

  • Kern product
  • Tastbaar product
  • Uitgebreid product

Het ‘kernproduct’ staat voor de voordelen van het product. Het gaat hier om de niet tastbare voordelen. ‘Tastbaar product’ staat voor de kwaliteit, vormgeving, merknaam en dergelijke. Afsluitend is er het ‘uitgebreid product’, waar wordt gekeken naar service, garantie en voorwaarden. Wanneer er is nagedacht over deze drie niveaus is het product goed van waarde.

Promotie in de Marketing 4 P’s

De laatste P binnen de behandelde marketingmix is die van promotie. Er zijn erg veel manieren om een product of dienst te promoten. Er zijn twee verschillende soorten promotie die we kunnen opsommen.

  1. Above the line marketing
  2. Below the line marketing

Bij above the line marketing kijken we naar het adverteren van een product of dienst. Dit wordt gedaan via verschillende kanalen en op verschillende wijzen. Denk aan social media-advertenties of Google adverteren. Online advertising is hetgeen wij u bij kunnen ondersteunen. Neem contact op voor meer informatie.

Below the line marketing valt te herkennen aan offline acties, flyers, promoties in winkels en directe mailing.

Ten slotte is promotie is er niet alleen voor naamsbekendheid. Ook is het er voor het merkimago, wat grotendeels door promotie wordt bepaald.

eduardo-soares

Laten we kennismaken

Bent u benieuwd geworden? Laten we kennismaken! Dan kunnen we u nog beter adviseren en starten met het vormgeven van uw marketingmix.