Betekenis van: XML

« Terug naar Marketing Begrippen

XML is een afkorting voor Extensible Markup Language en is een opmaaktaal waarmee teksten kunnen worden gecodeerd. Een andere veelgebruikte opmaaktaal is HTML (Hyper Text Markup Language). Het grote verschil tussen deze twee opmaaktalen zit ‘m in de eenvoud van XML. Een XML gaat alleen over de structuur en betekenis van de gegevens. Terwijl HTML juist over teksten, koppen, alinea’s en bijvoorbeeld bold teksten gaat. XML bestanden zijn heel eenvoudig om te lezen en worden vaak gebruikt voor de sitemaps van een website. Door een XML bestand toe te voegen aan je website kunnen zoekmachines zoals Google en Bing je website veel makkelijker crawlen en dus beter lezen. Dit heeft een positief effect op de SEO en de ranking van je website.

Andere voorbeelden van opmaaktalen zijn CSS, PNG en GIF. Waar de meeste opmaaktalen alleen aanwijzingen geven over hoe de data moet worden weergegeven. Geeft XML naast de gegevens ook een omschrijving van de betekenissen van deze gegevens.

Wat is een XML bestand?

Een XML-bestand is een op tekst gebaseerd bestand. Website gebruiken deze bestanden vaak en hebben dan een sitemap die op hun website server staat. Bij de weergave van de pagina’s op een website zorgt de XML voor structuur en voor de inhoud van gegegevens. Veel programma’s maken hier ook gebruik van. Denk bijvoorbeeld aan DOCX (Word), XLSX (Excel) en PPTX (Powerpoint). In de broncode van deze programma’s kom je vaak XML bestanden tegen. Zo’n bestand lijkt visueel heel erg op een TXT bestand. Beide zijn namelijk ook heel belangrijk bij het overbrengen van informatie. Deze bestanden zijn overigens niet alleen simpel voor machines om te lezen. Ze zijn ook overzichtelijk en makkelijk te lezen door mensen.

XML kan door middel van verschillende standaarden worden toegepast. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen het gebruik voor documenten en het gebruik voor apps.

Ook interessant

Wat is een Widget?

Wat is Website migratie?

Wat is een Webserver?

Wat zijn Nep reviews?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist