Betekenis van: Nep reviews

« Terug naar Marketing Begrippen

Nep reviews kunnen de beoordelingen misleiden. Er is laatst een nieuw wet gekomen. Het ervoor zorgen dat er geen nep recensies zijn.

Wat zijn nep reviews?

Via veel kanalen kan je reviews plaatsen. De reviews bestaat vaak uit enkel onderdelen:

  • Aantal sterren (1 tot 5 sterren)
  • Titel (het belangrijkste punt in het kort)
  • Stuk tekst (een bredere uitleg van hun ervaring)

Reviews zijn beoordelingen van een persoon. Naar een aanbieder toe. De recensie komt voort uit ervaring met de aanbieder. Het is voor zowel consument als aanbieder zeer belangrijk

Reviews als validatie en klantgeneratie

De consument wil weten waar zij aan toe zijn. Van tevoren doen ze vaak onderzoek. Dit kan een kort of lang onderzoek zijn. Dit ligt aan het product of dienst. Daarbij is reviews zeer belangrijk. Want mensen gaan vaak uit op validatie. Dus iemand zeg dat die bakker goed is. Mensen zullen dat vaak geloven. En dat kan het startpunt zijn om daarheen te gaan. Dit heet ook wel social proof (schapengedrag).

Daarom zijn positieve recensies onmisbaar voor bedrijven. Dit speelt een zeer grote factor in het succes van het bedrijf. Want reviews is vaak een weerspiegeling van het bedrijf. Als dit negatief is. Dan zal dit terugkomen in de reviews. Vandaar dat bedrijven intern steeds meer willen verbeteren. Vooral de klantenservice speelt een grote rol in de reviews.

Manipulatie via nep reviews

Bedrijven kunnen hier gebruik van maken. Ook al is het verboden. Een bedrijf kan zelf review plaatsen. Denk hierbij aan de medewerkers. Of zij laten het doen door een extern persoon. Bij beide gevallen misleid je mensen.

Wetgeving omtrent nep reviews

Op 28 mei 2022 is de Europese Moderniseringsrichtlijnen van kracht geworden. Vervolgens is het een wetgeving in ons Burgerlijk Wetboek geworden. Hierbij ligt de focus op degene die de review plaatst. Alles wordt nagetrokken. Om zo te kijken of het een echte reviews is.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist