Betekenis van: Webserver

« Terug naar Marketing Begrippen

Een webserver is online plek waar data verwisseld kan worden. Dit is dan een hardware en/of software die verzoeken van clients op het internet kan verwerken. Het is eigenlijk een locatie op het internet. Waar websites zich kunnen plaatsen. Dit is mogelijk via een HTTP protocol.

Wat is een webserver?

HTTP staat voor HyperText Transfer Protocol. Zo kan er communicatie vinden tussen een web client en een webserver. De basis is in 1989 gelegd. Tim Berners-Lee stond aan het begin van deze ontwikkelingen. In 1944 zou hij het World Wide Web Consortium (W3C) opgericht hebben. Om protocollen als HTTP en HTML te standaardiseren.

Wat doet een webserver?

Op een website is er soort van vraag en aanbod. Denk hierbij aan de zoekfunctie binnen in een website. De client zoekt naar informatie. Dit wordt dan opgeroepen. Die informatie komt binnen bij een host. Die werkt op de basis van het HTTP protocol. De client zit in server van de hosting provider. Serve betekent ‘serveren of ‘aanbieden’. Dus is er mogelijkheid van communicatie. Om de veiligheid van de communicatie zijn er diverse authenticatie systemen ontwikkeld. Zo is er veiligheid voor data en privacy.

De hosting provider

Zoals gezegd is een webserver een locatie op het internet. Deze locatie wordt beheerd door een hosting provider. Daar zal doorgaans websites ondergebracht worden. Dit is nodig om data op te slaan en te versturen naar clients. Dit kan omdat de provider beschikt over een groot aantal computersystemen. Met opslagruimtes die 24/7 in verbinding staan met het internet. Er zijn diverse scripting talen mogelijk. Dit is een specifiek soort computertaal. Het kan gebruikt worden om instructies te geven aan andere software. Waaronder ASP en PHP.

Backups en opslagruimte

Het verzenden van informatie naar de client komt vanuit ruimte. Professionele hosting bedrijven beheren deze ruimte. Zij kunnen servers en data beheren. Het hosting bedrijft draagt zorg voor het onderhoud van de hard- en software. Zodat de opgeslagen informatie altijd snel en toegankelijk is.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist