Betekenis van: SWOT-Analyse

« Terug naar Marketing Begrippen

Wat is een SWOT-Analyse?

SWOT-Analyse is een methode die je kan gebruiken om je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen te analyseren. Met deze methode heb je een duidelijke inzicht van hoe je ervoor staat. Daarnaast is deze methode overzichtelijk en haal je ook waardevolle kennis uit. SWOT-Analyse brengt de interne en externe situatie van een bedrijf in beeld.

Wanneer pas je een SWOT-Analyse toe?

Om je visie en missie te realiseren heb je een goed marketing plan nodig. Daarom is een SWOT-Analyse een handige hulpmiddel. Want met deze methode kan je zien wat veel belovend is en wat niet. Tevens kan je deze methode toepassen voor zowel een heel bedrijf of voor een afdeling. Aan de ene kant kan je intern kijken en aan de andere kant extern.

Indeling van de analyse

Deze methode bestaat uit interne analyse en externe analyse. De interne analyse omvat sterktes en zwaktes. Hierbij breng je in beeld waar je goed in bent en wat niet. De externe analyse bestaat uit kansen en bedreigingen. Hiermee kan je zien waar je aan moet werken en waar je voor moet oppassen. Alle uitkomsten van deze analyse worden in een tabel gezet om het overzicht te behouden. Hierdoor kan je makkelijk zien wat je sterktes zijn en waar je aan moet werken. Deze methode laat in een klap zien wat de prioriteiten zijn van een bedrijf.

Confrontatiematrix

Een SWOT-Analyse kan je uitgebreider maken met een confrontatiematrix. Bij deze matrix worden de 4 onderdelen tegen elkaar afgewogen. In de Matrix kan je zien hoe je kansen kunt aangrijpen. Bovendien kan je ook de zwaktes verminderen. Hiermee beoordeel je wat de effecten zijn van sterktes op bedreigingen. Dankzij de confrontatiematrix kan je een goed strategie ontwikkelen. Daaruit volgt dat een confrontatiematrix heel erg belangrijk voor een marketingplan.

Voorbeeld van een SWOT-Analyse

SWOT analyse 2

Ook interessant

Wat is een Protocol?

Wat is Quarter to Date?

Wat is Scrum methode?

Smart – Marketingbegrip

Wat is een Prognose?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist