Betekenis van: Onderscheidend vermogen

« Terug naar Marketing Begrippen

Onderscheidend vermogen is unieke kenmerken bezitten. Vaak kijk je hier naar wat concurrenten doen.

Definitie onderscheidend vermogen

Dior is een duur kledingmerk. Zara en Berskha zijn veel goedkoper. Er zijn mensen die wat minder uit te geven hebben. En er zijn mensen die wat meer uit te geven hebben. Zo is er onderscheid tussen de twee doelgroepen. Daarom ook gelijk tussen bedrijven.

Onderscheidend vermogen is iets wat eigenaardig is. Iets waar je denkt van dat ik herken ik gelijk van dat bedrijf. Dit hoeft niet altijd om prijs te gaan. Bedrijven zich ook onderscheiden op:

  • Kwaliteit
  • Service
  • Product of dienst
  • Concept
  • Levering
  • Plaats
onderscheidend vermogen

Concurrentie analyse

Een markt of niche zal je meestal moeten delen. Tenzij je een monopolie hebt. Hierbij domineert één bedrijf een sector volledig. De kans hiervan is zeer klein. Dus het creëren van een monopolie is ook zeker niet aan te raden.

Dus zal je de concurrenten moeten analyseren. Wat meestal bieden jullie soortgelijke producten en diensten aan. Daarvoor ben je ook een concurrent. Dit kan zorgen voor meer klantenstroom in de markt. Omdat je met meerdere bedrijven strijdt voor de meeste klanten. Hierdoor zal de kwaliteit en inzet van de bedrijven toenemen. Omdat een bedrijf wil laten zien dat het anders of beter is.

Nu je weet wat de concurrent aanbiedt kan je hier op in spelen. Door unieke kenmerken toe te voegen. Of juist hetzelfde aanbod te verbeteren. Je kan ervoor kiezen om op alle punten hierboven te verbeteren. En je kan er iets grappigs of leuks aan toevoegen. Domino’s Pizza is hier een goed voorbeeld van. Zij bedachten het fast-food concept “30 minute or less”. Wanneer een pizza niet binnen 30 minuten wordt bezorgd, zou deze gratis zijn. Veel fast-food ketens zetten ook focus op snelle levering. Maar toch onderscheid Dominos Pizza zich op deze manier.

Ook interessant

Wat is een Slogan?

Wat is Personal branding?

Wat is Out of home?

Wat is een Tagline?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist