• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Tiktok

Het Geheim Achter Het TikTok Algoritme

TikTok, er valt niet meer omheen te draaien: het is een van de meest populaire sociale mediaplatformen ooit. Met bijna 2 miljard downloads is het ongelofelijk snel gegroeid in de afgelopen paar jaar en heeft het een enorme impact gehad. Het heeft invloed gehad op hoe we content consumeren en delen. Het succes van het platform komt vooral door het algoritme; dit algoritme is slim ontworpen om gebruikers relevante en boeiende content te tonen. Maar om alles uit TikTok te halen, is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt. Daarom nemen we in dit blog een diepe duik in hoe het algoritme precies werkt.

Wat is een algoritme precies?

Het woord “algoritme” wordt vaak genoemd, maar wat houdt het precies in? Het woord “algoritme” is vrij algemeen. Het is niet zo dat je je doel bereikt door simpelweg een paar stappen te volgen. Tegenwoordig wordt het vaak geassocieerd met nieuwe technologie.

Er zijn twee verschillende soorten algoritmes:

  1. Machine learning: Dit is kunstmatige intelligentie, ook wel AI genoemd, waarbij het algoritme zelf leert.
  2. Rule-based: Hierbij worden alle regels handmatig ingevoerd.

Bij het social media platform wordt machine learning gebruikt. Het hart van dit algoritme is de “For You Page” of afgekort ‘FYP’.

Het begint allemaal met gebruikersinteracties. Als je de app opent, kom je direct op de FYP, en hier toont TikTok zijn kracht. In tegenstelling tot andere sociale mediaplatformen toont het geen content van mensen die je volgt, maar content op basis van je gedrag en interesses. Het doel van de FYP is om je te verrassen met content die jij leuk vindt. Zodra je begint te scrollen, begint hij informatie te verzamelen over je gedrag. Dit omvat onder andere:

  • Wie je volgt
  • Wat je leuk vindt en deelt
  • Waar je reacties plaatst
  • Hoelang je een video kijkt (video-completionsnelheid)
  • Hoe vaak je een video bekijkt (herhaling)
  • Wat je opslaat bij favorieten en wat je markeert als ‘niet geïnteresseerd’
  • Welke content je zelf maakt

Contentclassificatie

Met behulp van een machine learning-algoritme analyseert TikTok de video’s die je hebt bekeken en de acties die je hebt ondernomen om de inhoud van deze video’s te classificeren. TikTok kijkt naar verschillende factoren, zoals de muziek, de hashtags, de tekst in de beschrijving en de visuele elementen van de video. Hierdoor begrijpt TikTok welke onderwerpen en trends jou interesseren.

Collaboratieve filtering in Tiktok

Dit is een techniek waarbij het algoritme vergelijkbare doelgroepen identificeert en aanbevelingen doet op basis van wat andere gebruikers met vergelijkbare interesses leuk vonden. Als jij bijvoorbeeld veel video’s bekijkt over bakken, zal TikTok je meer bakvideo’s laten zien die andere gebruikers met dezelfde interesse in bakken leuk vonden.

Personalisatie en experimenten

TikTok wil graag de meest relevante inhoud aan elke gebruiker laten zien, maar het wil ook voorkomen dat je in een filterbubbel terechtkomt en alleen maar dezelfde inhoud ziet. Daarom voert TikTok experimenten uit om te zien hoe gebruikers reageren op verschillende soorten content. Dit kan leiden tot het ontdekken van meerdere interesses en zal je leiden van grappige tot educatieve video’s.

Duur van de video’s

Wat ook interessant is aan het TikTok-algoritme, is de manier waarop het de lengte van de video’s beoordeelt. TikTok geeft de voorkeur aan kortere video’s, meestal tussen de 15 tot 60 seconden. Dit komt omdat kortere video’s over het algemeen meer betrokkenheid genereren en beter passen bij de snelle en scrollende aard van het platform. Lange video’s kunnen nog steeds succesvol zijn als ze de aandacht van de gebruiker weten vast te houden.

De kracht van Hashtags, trends en uitdagingen

Hashtags spelen een belangrijke rol op TikTok. Ze helpen gebruikers om video’s te delen en te vinden die bij hun interesses passen en helpen het algoritme de inhoud te begrijpen. TikTok analyseert niet alleen welke hashtags worden gebruikt, maar kijkt ook naar de relevantie en populariteit ervan. Het toevoegen van hashtags helpt je een breder publiek te bereiken. TikTok staat ook bekend om zijn trends en uitdagingen. Hierbij maken gebruikers video’s die bij een bepaald thema of concept passen. Als je video deel uitmaakt van een populaire trend, heeft deze meer kans om op de FYP van andere gebruikers te verschijnen. Dit moedigt gebruikers aan om creatief te zijn en deel te nemen aan de nieuwste trends.

Geografische lokalisatie

TikTok houdt ook rekening met geografische locatie bij het aanbevelen van inhoud. Dit betekent dat TikTok je video’s kan tonen die zijn gemaakt in jouw regio of stad. Dit is vooral handig voor het ontdekken van lokale evenementen, restaurants en trends.

Het constante leerproces

Het TikTok-algoritme is nooit echt ‘af’. Het blijft evolueren en leren, net als jij. Elke keer dat je TikTok opent en interactie hebt met video’s, leert het algoritme meer over je interesses en voorkeuren. Dit betekent dat de inhoud die je te zien krijgt, zich blijft aanpassen en verfijnen naarmate je meer tijd op het platform doorbrengt.

Conclusie

Het geheim achter TikTok is dus het slimme algoritme. Het is een complex systeem dat leert en kunstmatige intelligentie gebruikt om jou en andere gebruikers de meest relevante en boeiende content te tonen. Door te kijken naar gebruikersinteracties, contentclassificatie, collaboratieve filtering en de vele andere factoren slaagt TikTok erin om een gepersonaliseerde feed te creëren die voor elke gebruiker uniek is. Heb je hulp nodig bij je TikTok Marketing strategie? We helpen je hier graag bij.

Ga naar de bovenkant