• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Tiktok marketing - de zoekmachine voor jongeren

TikTok – Jongeren steeds meer op TikTok

Het zoekgedrag van jongeren verandert en er is een nieuwe trend gaande. Niet zoeken via een zoekmachine zoals Google, maar vanuit een onverwachte hoek: TikTok. TikTok zit naast Google, ook YouTube op de hielen. Hoe kun jij als bedrijf profiteren van deze ontwikkeling? Lees verder om erachter te komen.

Terug naar de basis: wat is TikTok en wat doet het precies?

TikTok is een social media platform dat in 2016 gelanceerd werd en inmiddels is uitgegroeid tot een van de meest populaire apps ter wereld. Het platform biedt een creatieve manier om video’s te delen met andere gebruikers. Je kunt muziek toevoegen aan de video en vervolgens dansen of zingen. Het is niet alleen een platform om eigen content te delen, maar ook om talloze video’s van andere gebruikers te bekijken.

Een paar uur scrollen op dit platform? Het algoritme beslist op basis van kijkgeschiedenis en interactie welke video’s getoond worden. Het wordt steeds persoonlijker en je ziet video’s die passen bij jouw interesses.

Wat maakt TikTok uniek?

Jongeren zijn op zoek naar verbinding met leeftijdsgenoten. Dit, in combinatie met het slimme algoritme van TikTok, zorgt ervoor dat jongeren hier niet weg te slaan zijn. De video’s op TikTok zijn niet te vinden op andere kanalen, wat het platform zo uniek maakt. Wil je jouw doelgroep, voornamelijk Generatie Z, écht bereiken? Dan is TikTok het geschikte kanaal. TikTok biedt veel kansen voor bedrijven om hun doelgroep op een creatieve manier te bereiken.

Een verrassende maar wellicht minder bekend voordeel van TikTok, is dat het door veel jongeren steeds vaker gebruikt om antwoorden op te zoeken. Bijna de helft van de jongeren tussen 18 en 24 jaar maakt gebruik van de zoekmachine in TikTok. Ja, je leest het goed. Uiteraard is Google veruit de populairste zoekmachine maar TikTok is goed op weg. De reden dat jongeren TikTok gebruiken, is dat zij door middel van een video snel antwoord krijgen op een vraag. Jongeren zijn meer visueel ingesteld waardoor het gemakkelijker is dan het lezen van lappen tekst.

Zoekfuncties van TikTok: drie manieren

 • In de beschrijving (caption) van je video kun je meer uitleg geven over wat je laat zien. Voorheen was het mogelijk om maar 300 tekens te gebruiken, dat is eind 2022 aangepast naar 2200 tekens. Door deze tekst slim en SEO-technisch in te zetten, ben je makkelijker vindbaar.
 • Via de ‘’normale’’ zoekfunctie zoek je op hashtags, personen en dus ook vragen. Kies dus de juiste hashtags onder je video’s!
 • Sinds enkele maanden heeft TikTok een nieuwe functie waardoor het een grote bedreiging vormt voor Google. De nieuwe functie markeert zoekwoorden in reacties (blauw) en linkt naar de zoekresultaten. Het commentaar wordt alleen blauw gemarkeerd als het gerelateerd is aan de video.

Tips voor een krachtige SEO-strategie via TikTok

 1. Maak een PRO-account aan en zorg voor een duidelijke TikTok-bedrijfspagina. Met PRO kan je statistieken bekijken van je video’s en in de toekomst ook advertenties plaatsen. Zeker een handige manier om de video’s te blijven optimaliseren.
 2. Ga op onderzoek uit naar de beste keywords. Daarvoor ga je naar deze link.
 3. Kies een duidelijke titel bij je video
 4. Gebruik hashtags. Op die manier is het makkelijker voor gebruikers om informatie te vinden die ze echt zoeken. Zorg dat je eerst onderzoek doet naar welke hashtags het meest gebruikt worden en relevant zijn bij jouw doelgroep.
 5. Plaats ondersteunde tekst in de beschrijving en comments met relevante zoekwoorden. Meer woorden in de beschrijving betekent meer details over je post, en uiteindelijk beter te doorzoeken.
 6. Bij het maken van een video wordt automatisch een ondertiteling gegenereerd wat ook meetelt als zoekwoorden. Voeg dus tekstuele audio toe!
 7. Vanaf nu is jouw video (en bedrijf) beter vindbaar voor jongeren. Als zij doorklikken naar je pagina, is het belangrijk om een call-to-action toe te voegen. Zorg dat gebruikers eenvoudig kunnen navigeren naar andere kanalen.

Zoekgedrag van mensen

De SERP veranderd met de jaren en zoekgedrag van consumenten blijft nooit hetzelfde. Het liefst willen mensen zo snel mogelijk antwoord op hun vraag, zonder hele teksten te lezen. Door het zoekgedrag krijgen zoekmachines ontzettend veel data en toont Google resultaten die aansluiten op de behoeften van de consument.

De strijd is pas net begonnen!

Het is Google’s missie om de grootste te zijn op het gebied van informatie leveren. TikTok zal ongetwijfeld verder blijven ontwikkelen waardoor ze nog groter worden op het gebied van search. Of ze de battle gaan winnen met Google? Dat betwijfelen we. Google heeft inmiddels ook een hoge betrouwbaarheid waardoor de kans van verslaan klein is. Echter heeft TikTok eerder bewezen een serieuze bedreiging te zijn voor social media kanalen. De vraag is of ze dit succes ook bereiken in de wereld van zoekmachines.

Dus vanaf nu niet iets Googlen, maar Tiktokken! Heb je hulp nodig bij een goede TikTok-strategie en wil je sneller vindbaar zijn onder jongeren? Bij Velocity Marketing hebben wij de kennis in huis om jou te helpen. Klik hier voor meer informatie.

Ga naar de bovenkant