Wie wil er nou niet meer conversies op zijn of haar website? Goeie vraag! Om ervoor te zorgen dat je zo veel mogelijk conversies/verkopen uit je website haalt zijn een aantal factoren heel erg belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om ervoor te zorgen dat je alleen hoogwaardig verkeer naar je website genereert.
Zodra je dit voor elkaar krijgt dan kun je op basis van gedrag en patronen het aantal personen dat converteert verhogen (de conversie ratio). Ook is het van groot belang dat je ervoor zorgt dat je website fundamenteel goed in elkaar zit. Denk er hierbij aan dat je website razendsnel is, navigeren gemakkelijk is en je geen technische mankementen hebt. De snelheid van je website kun je meten met Google Pagespeed Insights (zie ook afbeelding).
Online meer conversies genereren
Er zijn door de jaren heen veel onderzoeken gedaan naar het genereren van meer conversies en/of verkopen online. Dankzij die onderzoeken hebben we een soort basis waarmee we kunnen beginnen als we meer conversies uit een website willen halen. In dit bloggen vertellen we je daar meer over.
Wat is een conversie
Er zijn verschillende soorten conversies. Bovendien is conversie een soort verzamelnaam voor online gebeurtenissen op een website. Voorbeelden van gebeurtenissen op een website die we als conversie tellen zijn:
- Aankoop doen;
- Product toevoegen aan je winkelmand
- Klikken op telefoonnummer (en bellen);
- Aanmelden voor een mailinglijst/nieuwsbrief;
- Offerte/prijsaanvraag doen;
- Downloaden van een bestand (bijvoorbeeld een whitepaper);
- Het klikken op mail adres;
Zo zijn er nog meer conversies op een website. Maar het komt er op neer dat een conversie redelijk goed overeenkomt met het doel van een website. Door middel van conversies maken we dit doel meetbaar.
Dit kun je bijvoorbeeld meten met Google Analytics. Daar kun je dan je doelen zien, de waarde van je doelen, de conversieratio en ook is het mogelijk om andere metrics te gebruiken.
In 5 stappen meer conversies met je website
Er zijn verschillende manieren om van je bezoekers klanten te maken. Bovendien kun je door de juiste tactieken in te zetten ook meer klanten uit hetzelfde aantal bezoekers halen. Oftewel, je kunt de conversieratio van jouw website verhogen!
Zo meet je de conversieratio van je website (er zijn echter meer manieren om de conversieratio te berekenen):
Aantal conversies / aantal bezoekers x 100 = Conversieratio in procenten
Stap 1: Benadruk de voordelen
Probeer zo veel mogelijk focus te leggen op de voordelen van een product. Deze kun je in elke stap van het bestelproces weer terug laten komen. Doe dit dan ook! Denk ook goed na hoe je dit aanvliegt. Over het algemeen is de prijs bijvoorbeeld geen voordeel. Maar als je producten in de aanbieding zijn, dan is de prijs zeker een voordeel!
Gall & Gall laat bijvoorbeeld de prijs extra opvallen als er een korting is door kleuren buiten de huisstijl te gebruiken, felle kleuren te gebruiken en een van/voor prijs te tonen (zie onderstaande afbeelding).
Stap 2: Laat je producten in gebruik zien
Wanneer je beelden laat zien aan klanten waarop ze andere mensen je producten zien gebruiken. Dan is de kans groter dat ze een aankoop zullen doen. Hierin speelt peer-group pressure een grote rol. Dit beïnvloedt ook hoe betrouwbaar je over komt.
Stap 3: Speel in op zekerheid
Mensen houden enorm van zekerheid. Mensen en dus website bezoekers voelen meer zekerheid als ze zien dat andere mensen ook op een website producten kopen.
Zo zijn er websites die bijvoorbeeld meldingen tonen over hoeveel mensen er al op een dag een aankoop hebben gedaan, waar kopers vandaan komen en hoeveel producten er al op zijn verkocht.
In zekere zin hebben reviews hier ook een invloed op. Maar door dit actief aan je bezoekers te tonen haal je hier meer voordeel uit.
Stap 4: Verzamel actief reviews
Onderhand is dit bij de meeste bedrijven al wel bekend. Maar we zetten ‘m er toch in. Want reviews hebben een enorm positief effect op de conversies van je website. Bovendien hebben reviews ook een positief effect op SEO. Dus ook je bezoekersaantallen gaan hierdoor toenemen. Ook zit er een positieve correlatie tussen het aantal reviews en het aantal bestellingen (zie ook onderstaande afbeelding).
Stap 5: Creëer Urgentie
Maak gebruik van tijdelijke aanbiedingen, countdowns en alleen vandaag te gebruiken kortingen. Zo creëer je namelijk urgentie.
Door urgentie te creëren krijgen de bezoekers het gevoel dat ze iets mislopen als ze geen aankoop doen. Veel mensen bezoeken webshops om te kijken en niet te kopen. Daarom is urgentie echt belangrijk als je wilt dat jouw bezoekers kopers worden.
Andere manieren om urgentie te creëren zijn:
- Stel een deadline in: Zeg bijvoorbeeld dat de aanbieding eindigt over 2 uur.
- Creëer schaarste: Bijvoorbeeld door de illusie te creëren dat een product bijna op is (Booking.com doet dit bijvoorbeeld door middel van pop ups te laten zien van het aantal boekingen).
- Zet woorden in om zoals: Nu, laatste kans, alleen vandaag nog, opruiming, etc.
- Gebruik kleuren: Kleuren zoals rood, geel oranje kunnen aanzetten tot actie.
Het gedrag van je bezoekers
Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om meer conversies uit je bezoekers te halen. Daarom is het erg belangrijk om het gedrag van je website bezoeker te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld met Google Analytics, Hotjar en vergelijkbare programma’s heel veel leren over je bezoekers.
Naast het analyseren van het gedrag van je bezoekers kun je ook veel verbeteren door te blijven testen en experimenteren. Het gedrag van mensen online veranderd steeds, bovendien werken er in verschillende branches andere dingen beter. Test daarom wat werkt voor jou.
De mogelijkheden bij Velocity
Wil je de conversie van je website verhogen maar weet u niet waar u moet beginnen? Onze specialisten helpen u graag op weg. Neem in dat geval contact met ons op.
Om u te helpen tijdens de oriëntatie naar online marketing en groei. Bieden we u ook geheel gratis en vrijblijvend een online marketing check aan. Zo kunt u precies zien waar de kansen liggen voor uw bedrijf.
Ook interessant