Betekenis van: Google Analytics

« Terug naar Marketing Begrippen

Google Analytics is een gratis service van Google waarmee je overzichtelijk website prestaties kunt zien. Vrijwel alle activiteiten en prestaties van bezoekers op je website kun je er mee volgen. Ook kun je goed in het platform zien waar het verkeer naar je website vandaan komt en hoe de prestaties per bron zijn. Het doel van Google Analytics is om het doelen voor de gebruiker meetbaar te maken.

Wat kun je met Google Analytics

Op dit moment gebruiken de meeste bedrijven nog Google analytics Universal, echter is deze versie van Google nog maar tot Juli 2023 te gebruiken. Er is al een nieuwe versie beschikbaar, namelijk GA4. Beide versies bestaan uit een dashboard waarin je verschillende gegevens kunt zien. Deze gegevens worden in eerste instantie gegroepeerd. Op die manier heb krijg je een goed overzicht. Als je verder in wilt zoomen dan kan dat ook.

Doelen instellen

Via Google analytics kun je doelen instellen. Deze doelen maken het mogelijk om in kaart te brengen welke bezoekers het meest waardevol zijn voor je bedrijf. Voorbeelden van doelen zijn het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het klikken op een telefoonnummer. Doelen worden vaak gezien als conversies. De conversies/doelen op je website worden gemeten door middel van gebeurtenissen. Google Analytics kan simpele gebeurtenissen zelf instellen. Maar het is aan te raden om dit via Google Tag Manager te doen. Google Tag Manager is namelijk veel uitgebreider en kan nauwkeuriger gebeurtenissen traceren dan Google Analytics.

Google analytics Koppelen

Het is mogelijk om Google Analytics te koppelen aan veel verschillende programma’s en tools. Bijvoorbeeld aan Google Ads, Google Search Console, Ubersuggest en nog veel meer. Door het platform te koppelen aan verschillende bronnen zorg je ervoor dat de gegevens betrouwbaarder worden. Ook kun je in Google Analytics de prestaties zien van je campagnes. Door alle informatie te koppelen, kun je deze beter onderscheiden en tot waardevolle inzichten komen.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850608898 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist