• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • Webdesign
 • Betaalmethoden voor je webshop – Dit moet je weten!
betalen online met kaart in hand

Betaalmethoden voor je webshop – Dit moet je weten!

Heb je net een nieuwe webshop of wil je een webshop starten? Dan wil je natuurlijk dat je klanten producten gaan kopen en niet afhaken tijdens hun aankoop. Door meerdere betaalmethoden aan te bieden vergroot je de kans dat bezoekers een aankoop doen op je webshop. In dit artikel leggen we je uit welke betaalmethodes er zijn, waar je op moet letten en wat de voordelen ervan zijn.

populaire Banken in nederland

Voordelen van online betalen

Online betalen is een innovatieve manier om producten en/of diensten te betalen zonder contant geld te gebruiken. Hiermee kunnen je klanten artikelen kopen met hun bankrekeningen, debetkaarten, creditcards, paypal-rekeningen, enzovoort. Online betalingen zijn niet alleen handig omdat de klant niet fysiek hoeft te shoppen, maar zijn ook heel veilig. Zo verlaag je de kans op diefstal bij je klanten en kunnen ze tijd en energie besparen.

De voordelen van online betalen:

 • Door online te shoppen en te betalen kunnen meerdere klanten tegelijk betalen.
 • Digitaal geld is beter te beveiligen tegen diefstal en dus veiliger.
 • Online betaalsystemen zijn over het algemeen heel gebruiksvriendelijk en kunnen ook worden gepersonaliseerd.
 • Een online betaalsysteem is razend snel.
 • Ook is een online betaalsysteem goedkoper dan een offline betaalsysteem.

Online betalingen per apparaat

Jaarlijks zijn er meer dan 90 miljoen aankopen in Nederland die online plaatsvinden. Die aankopen worden gedaan door zo’n 13 miljoen kopers. Om je website goed te optimaliseren is het goed om te weten op welke apparaten de meeste aankopen plaatsvinden. Dit verschilt natuurlijk per branche en per website. Analyseer dit goed (bijvoorbeeld in Google Analytics).

Voor heel Nederland geld(thuiswinkel marktmonitor):

 • 34% van de aankopen is op laptop;
 • 22% van de aankopen is op desktop;
 • 20% van de aankopen is op smartphone
 • 14% van de aankopen is op tablet.

betalingen per apparaat 2021

Populaire online betaalmethoden

De meest gebruikte online betaalmethoden zijn iDeal, creditcard, PayPal, Incasso, achteraf betalen en betalen door middel van QR-code.

Betaalmethoden kun je vaak door middel van een plugin toevoegen aan je website.

Betaaldiensten online shoppen

Betalen met iDeal

Door middel van iDeal kunnen consumenten betalingen doen via hun eigen bank. Het betaalmiddel wordt enorm veel gebruikt op webshops en bestaat sinds 2005. In totaal zijn er via iDeal al meer dan 5 miljard betalingen gedaan.

Voordelen Nadelen
simpel & gebruiksvriendelijk alleen vooraf betalen
veilig & heel bekend transactiekosten per betaling

Betalen met Creditcard

Door middel van een creditcard kan een klant later betalen. Dit is vrijwel altijd met aankoopbescherming. Veel gebruikte creditcards zijn Visa MasterCard. Voor elke betaling die een klant doet, moet je zelf een klein percentage afdragen.

Voordelen Nadelen
veilig & snel (bijna) niet te koppelen met een betaalsysteem
aankoopbescherming transactiekosten per betaling

PayPal betaalsysteem

PayPal is een online betalingsdienst waarmee consumenten en bedrijven veilig en eenvoudig geld naar elkaar kunnen sturen. Dit kan door middel van een bankrekening, betaalpas, creditcard en zelfs met contact geld. PayPal maakt bijvoorbeeld internationale betalingen makkelijker en veiliger. De dienst is dus zeer geschikt als je veel internationale klanten hebt of verwacht te krijgen.

Voordelen Nadelen
aankoopbescherming hoge transactiekosten
One Touch betalen consumenten kunnen een geschil openen

SEPA Automatische Incasso

Als klanten betalen via automatische incasso, dan worden bedragen in de winkelmand automatisch afgeschreven op de bankrekening van de klant. Dit gebeurd direct en is ook direct terug te vinden op de rekening waar het bedrag is afgeschreven. Bij de afschrijving is ook andere informatie te vinden zoals de datum en het bedrag van de automatische incasso.

Voordelen Nadelen
gebruiksvriendelijk betaling kan worden teruggeboekt
veilig & directe transactie transactiekosten per betaling

Betalen met QR-code

De QR-code heb je vast wel eens gezien in de app van je bank. Als je deze scant dan voer je een betaling uit via je app. Dit gebeurt volledig gratis. Betalen door middel van een QR-code kan ook samengaan met achteraf betalen. Zo kun je bijvoorbeeld een betalings QR-code op de factuur zetten. Zodra de klant dan de code scant, dan kan hij automatisch gaan betalen.

Voordelen
gebruiksvriendelijk, snel & veilig ook achteraf betalen mogelijk
gratis onbeperkt te gebruiken werkt conversie verhogend

Achteraf betalen

Achteraf betalen is een betaalmethode die sterk groeit in het gebruik. Bovendien straalt dit vertrouwen uit. Klanten kunnen namelijk eerst het product zien voordat ze het betalen. Veel gebruikte diensten voor achteraf betalen zijn Klarna & AfterPay. Door gebruik te maken van een dienst hoef je geen zorgen te hebben over de betalingen. Beide partijen nemen namelijk het risico over en garanderen een betaling. Dit wel tegen een vergoeding.

Voordelen Nadelen
verlaagt de drempel voor een aankoop klanten bestellen vaker om producten te proberen
gebruiksvriendelijk betaaldiensten hanteren een vergoeding

Vond je dit artikel leuk, wil je meer van dit soort artikelen lezen of heb je een vraag? Laat het ons dan weten in de comments!

Ga naar de bovenkant