• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

  • Home
  • SEO
  • Wat is zoekwoorden onderzoek en hoe je het?
het belang van zoekwoord onderzoek

Wat is zoekwoorden onderzoek en hoe je het?

Er is altijd een strijd om de beste positie in de zoekmachine binnen online marketing. U wilt natuurlijk op de eerste positie van een zoekmachine worden getoond. Hierdoor behaalt u namelijk de meeste resultaten. Maar hoe zorgt u er voor dat u in de top-3 of beter nog op plek 1 in de zoekmachine wordt laten zien? Er zijn verschillende aspecten die geoptimaliseerd moeten worden. Allereerst is het gebruik van de juiste zoekwoorden binnen uw website. Door SEO-geoptimaliseerde content kunt u de zoekmachine helpen om de inhoud van uw website te begrijpen. Om de juiste content voor uw website te schrijven is het belangrijk om de juiste zoekwoorden in kaart te brengen. Dit gebeurd door middel van een zoekwoorden onderzoek. Met een zoekwoorden onderzoek gaat u de zoekintentie van uw doelgroep in kaart brengen.

Wat levert een zoekwoorden onderzoek op?

Een zoekwoorden onderzoek zorgt dat u erachter komt wat de zoekintentie is van uw (potentiele) doelgroep. Hiermee legt u de basis voor de SEO en SEA strategie. Hiernaast krijgt u veel inzichten over hoe uw doelgroep nadenkt en dit kunt u toepassen in uw (online) marketing strategie. In deze blogpost leggen we uit waarom en hoe u een zoekwoorden onderzoek kunt uitvoeren. Ook behandelen we over hoe u dit het beste kunt toepassen in uw online marketing strategie.

Hoe voer je een zoekwoorden onderzoek uit?

Uw eigen website doornemen

Zoekwoordonderzoek begint vaak met uw eigen website en de producten en diensten die u aanbiedt. Open een leeg Excel-spreadsheet en schrijf alle woorden op die betrekking hebben op het product of de dienst die u aanbiedt. Als u al een website heeft, bevat deze vaak al veel belangrijke zoekwoorden.

Even als voorbeeld heeft u een online kledingwinkel. Hierbij zijn belangrijke zoekwoorden de algemene categorieën: Herenkleding, dameskleding, damesschoenen, broeken, jurken en nog meer. Daarnaast zijn ook bijvoorbeeld merken die u verkoopt en de combinatie ervan met categorieën belangrijk: Nike schoenen, nike dames schoenen, nike broek en nog meer. Dit zijn allemaal zoekwoorden die u opschrijft in uw excel sheet.

Uw concurrenten bekijken

Wat altijd heel relevant kan zijn is om naar uw concurrenten te kijken. Zeker de concurrenten die hoger ranken in de zoekresultaten dan u staat. U kunt bekijken welke zoekwoorden zij gebruiken op hun website. En of hier woorden tussen zitten waar u nog niet aan heeft gedacht. Hierdoor kunt u inspiratie halen of over hoe u zelf de concurrentie kunt aangaan.

Zoekwoorden suggesties verzamelen

Als u naar aanleiding van uw eigen website en die van uw concurrenten een overzicht van goede zoekwoorden hebt opgezet kunt u hand van verschillende methodes er achter komen of er nog relevante woorden zijn die u gemist hebt. De verschillende methoden zijn:

  • Het typen van uw zoekwoord in Google. Onderaan de pagina vind u dan de gerelateerde zoekopdrachten. Hier ziet u een lijst van andere zoekopdrachten die door mensen zijn uitgevoerd.
  • Maakt u gebruik van Google Ads? Dan kunt u de zoekwoordplanner van Google Ads gebruiken. Hier kunt u de zoekwoorden invoeren en dan geeft de planner precies weer welke woorden hier het meest aan gerelateerd zijn.
  • Als u geen gebruik maakt van Google Ads, kunt u gebruik maken van verschillende tools zoals Ubersuggest (goedkoopste) of andere tools zoals Semrush of Ahrefs. Deze helpen u ook om per onderwerp suggesties te verzamelen.

U kunt bij de zoekwoordplanner en de andere tools het zoekvolume vinden van de verschillende zoekwoorden. Naar aanleiding van de zoekvolumes kunt u afleiden wat de meest relevante zoekwoorden zijn voor op uw website.

Hulp nodig bij een zoekwoorden onderzoek?

Het uitvoeren van een goed zoekwoordenonderzoek is dus cruciaal als u gaat starten met het schrijven van content voor uw website. Het zorgt voor meerdere inzichten over uw eigen bedrijf en doelgroep, en die van de concurrenten. Door het goed uitvoeren van uw zoekwoorden onderzoek kunt u de meest waardevolle content gaan maken. Heeft u hulp nodig bij het maken van de content of bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek? Bij Velocity Marketing staan wij klaar om met u mee te denken over al uw SEO vragen. Lees hier meer over SEO. Neem contact met ons op om vrijblijvend advies te krijgen over hoe u op nummer 1 in Google kunt komen.

Ga naar de bovenkant