• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Wordpress

Wat is WordPress?

Heeft u zichzelf altijd al afgevraagd wat WordPress nu precies is, wat het kan, welke voordelen het heeft en wat de kosten zijn? Wij brengen het in dit blog voor u in kaart. WordPress is het populairste en snelst groeiende CMS ter wereld voor zowel zakelijke als persoonlijke websites. Daar vertellen we je graag meer over!

Wat is WordPress

Wat is WordPress?

Zoals zojuist aangegeven is WordPress het populairste CMS ter wereld. Met een marktaandeel van meer dan 43% van alle website ter wereld, is WordPress niet meer weg te denken uit de websitewereld.

WordPress wordt opgevolgd door Shopify, die met een marktaandeel van 6,6% de nummer 2 plek bemachtigd. De top 3 wordt afgesloten door Wix, met 3,3%. We kunnen stellen dat WordPress dan ook tienmaal zo populair is dan de nummer 2 in de CMS-wereld voor normale websites.

Alhoewel WordPress gemaakt is op programmeertaal (PHP), hoef je bij het maken van een nieuwe website geen eigen PHP te schrijven. Dit maakt het gebruik van WordPress eenvoudig en snel. Bovendien, is het gebruik van WordPress gratis!

Geschiedenis van WordPress

WordPress is in 2003 opgericht door Matt Mullenweg en Mike Little. Via een blog kwamen de twee met elkaar in contact over het ontwikkelen van een geheel eigen en nieuw systeem. Het doel van dit systeem was het makkelijk maken van het publiceren van teksten op internet. De software was in het begin geheel gericht op bloggers. Gezien WordPress een open source programma is, is het platform steeds functioneler geworden en wordt het voor allerlei soorten websites en webshops gebruikt.

Waarom dit CMS gebruiken?

De populariteit van WordPress neemt verschillende pro’s met zich mee. Een belangrijk voordeel van het programma is dat de meeste professionals werken met WordPress.

Vele marketeers, ontwikkelaars, designers en programmeurs werken er mee. Dit zorgt voor meer en betere plug-ins, betere thema’s en goede applicaties die zijn gekoppeld.

Bovenal, zijn er een aantal andere pro’s van het programma:

 • WordPress is gratis
 • WordPress is een zeer gebruiksvriendelijk programma
 • Er zijn onwijs veel gratis en betaalde designs om uit te kiezen, om naar eigen smaak aan te passen
 • Voor elke functie is er wel een plug-in te vinden binnen WordPress
 • WordPress is zeer geschikt voor zoekmachines
Wat is WordPress

De Voordelen van WordPress

Unieke Websites

WordPress is een CMS waarmee er door het gemak ervan gemakkelijk websites kunnen worden aangepast naar eigen wens. Door de vele mogelijkheden die het heeft en de creativiteit van de maker, is elke website uniek in zijn soort.

Zoekmachine vriendelijk

WordPress is gemaakt om direct te kunnen worden gelezen door het Google Systeem. Dit is zeer belangrijk voor de zichtbaarheid binnen de zoekmachine. Met de juiste optimalisaties op SEO-gebied komt u gemakkelijk bovenaan in Google met een WordPress website.

Uitbreidingsmogelijkheden

Door de tienduizenden plug-ins die er zijn ontwikkeld door vele programmeurs én de koppelingen die er met andere veelgebruikte programma’s zijn gemaakt, is WordPress super uitgebreid. Zo kunt u werken met WooCommerce, Mollie, Google en vele andere programma’s gekoppeld aan uw Website.

Flexibele Interface

Door het gebruiksgemak van de interface, en het niet benodigd hebben van PHP is het een zeer flexibel programma. De functies zijn gemakkelijk en snel te gebruiken. Bovendien, kan men de basis kneepjes van het website bouwen snel onder de knie krijgen.

Goed Beveiligd

Door de toepassing van antispam plug-ins, beveiliging plug-ins en het eigen beveiliging systeem van WordPress is het een betrouwbaar en goed beveiligd CMS te noemen.

Razendsnel

Ook zeer grote websites of webshops met vele producten kunnen gemakkelijk op het CMS lopen. Het is dan ook razendsnel programma. Laadtijd is voor zoekmachines zeer belangrijk!

Responsief

Mobiele telefoons worden meer en meer gebruikt voor het bezoeken van websites. WordPress heeft hier een oplossing voor; responsieve websites. Door extra functies in het CMS kan eenieder zijn website responsieve vormgeven voor Desktop, Tablet én Mobiel.

Professioneel

Door alle opties, plug-ins, professionals, beveiliging en snelheid mag WordPress een zeer professioneel programma worden genoemd. 

Hoe werkt WordPress?

Het begrijpen van WordPress is in de basis gebaseerd op drie onderwerpen. Deze onderwerpen zijn:

 • De editor
 • Plugins
 • Thema’s

De drie onderwerpen zijn gemakkelijk te begrijpen. Alle drie zijn ze vanuit het Dashboard van WordPress te beheren in het linker menu. Binnen dit menu wordt u gebracht naar verschillende onderdelen van uw website, zoals het menu, uw pagina’s, blog posts, plug-ins en het hoofd ontwerp.

Wat is WordPress

De WordPress editor

De WordPress editor is er om pagina’s en blog posts naar eigen wens vorm te geven.

Via de pagebuilder van WordPress kan er worden gewerkt in verschillende blokken. Iedere kop, alinea en afbeelding is een apart blok in deze editor. Deze blokken kunnen allemaal apart worden aangepast. Een websitepagina is dan ook een opstapeling van bewerkte blokken.

Wanneer u bekend bent met het werken in bijvoorbeeld Word of Pages is het niet geheel lastig om de interface van WordPress te begrijpen. Met het slepen van afbeeldingen, maken van kolommen, lijstjes maken en vele andere mogelijkheden is het een gemakkelijk te hanteren programma.

Er zijn tal van soorten blokken die kunnen worden toegevoegd, zo zijn er: tekst, afbeelding, tabel, video, audio, galerij, knoppen en vele andere blokken.

Ten slotte zijn er patronen. Dit zijn vooraf gedesignde delen van een pagina. Deze zijn met een aantal klikken op de knop vanuit de database van WordPress toe te voegen aan de pagina. Na toevoeging kunnen deze worden gepersonaliseerd.

Bij het ontwerp van bijvoorbeeld de homepagina worden er veelal pagebuilders gebruikt. Bekende pagebuilders zijn: Elementor, Divi en Avada. Deze builders zijn gemakkelijk als plug-in te downloaden, soms betaald, en geven tal van extra opties voor het ontwerp van een pagina.

Wat is WordPress

Plugins in WordPress – Ervaar de mogelijkheden in WordPress

Zoals eerder gezegd zijn er vele plug-ins, maar wat zijn dit eigenlijk? Plug-ins zijn stukjes functionaliteit. Het zijn extra opties die kunnen worden gebruikt binnen een website.

Zo kan er een plug-in voor een contactformulier worden gebruikt. Of wil je hulp bij SEO? Dan is er bijvoorbeeld de YOAST plug-in. Wilt u zorgen dat er geen spam in uw contactformulier beland? Ook hier zijn verschillende plug-ins voor.

Een veelgebruikte en grote plug-in is WooCommerce. Met deze plug-in kan er een gehele webshop, met cart en betaalpagina, op de website worden geplaatst. Zo kun je producten of online cursussen verkopen.

Plug-ins kunnen via het menu in het Dashboard worden geïnstalleerd wanneer u op Plug-ins klikt. Zoek de gewenste soort plug-in onder het kopje ‘plug-in toevoegen’ en installeer en activeer met 2 klikken op de knop.

Thema’s in WordPress – Met 1 click een totaal andere website

Een thema is een design binnen WordPress. Ook wel het uiterlijk van de website genoemd. Er zijn vele combinaties, soorten en groottes van deze thema’s. Met een thema kunnen verschillende onderdelen van de website worden gepersonaliseerd, zoals:

 • De header: dit is de bovenkant van uw website, met onder andere het menu.
 • De footer: dit is de onderkant van uw website
 • De algemene lay-out van FAQ’s en de 404-pagina.
 • In hoeverre welke fonts, kleuren en afmetingen er in de website worden gebruikt.

Een WordPress thema is via verschillende manieren te installeren. We noemen er drie op.

 1. U kunt een thema kiezen uit het WordPress Dashboard, waarin duizenden thema’s gratis te gebruiken zijn.
 2. U kunt een op maat gemaakt thema laten maken door een webdesign bureau.
 3. U kunt een uitgebreider thema kopen, zoals Divi, op themeforest.net. Hier kosten thema’s zo’n 30 tot 120 euro.

Wanneer u ervoor kiest op het maken van uw WordPress website uit te besteden, wordt er samen gekeken naar het ontwerp. Alles wordt op dat moment voor u geregeld. Van SSL-certificaat, tot de Finishing-Touch in de footer. Met een geschikt budget is dit veelal de beste manier om een zo goed mogelijke website neer te zetten met de juiste functionaliteiten en snelheid. Bekijk meer op: WordPress Website Laten Maken.

Kosten van WordPress

Eerder gaven we al aan dat het maken van een website in WordPress geheel gratis kan. Echter moet u wel bedenken dat er verschillende kostenposten kunnen worden aangeboord wanneer u geavanceerdere functionaliteiten op uw website wilt.

Zo kunnen bepaalde thema’s en verschillende plug-ins kosten met zich meebrengen. Bovendien, is de hosting (als de website een betere hosting nodig heeft) van een website betaald.

WordPress website laten maken bij Velocity Marketing

Wilt u gebruik maken van het CMS van WordPress, maar wilt u dit graag laten uitbesteden? Onze websitebouwers helpen u graag met de realisatie van de voor u geschikte website of webshop. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Om u te helpen tijdens de oriëntatie naar online marketing en groei. Bieden we u ook geheel gratis en vrijblijvend een online marketing check aan. Zo kunt u precies zien waar de kansen liggen voor uw bedrijf.

Ga naar de bovenkant