• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • Webdesign
 • Wat is een CMS-Systeem en welke worden het meest gebruikt?
cms systeem coderen en back end

Wat is een CMS-Systeem en welke worden het meest gebruikt?

Een CMS-systeem, of content management systeem, is een softwaretoepassing waarmee je digitale inhoud, zoals webpagina’s, blogposts en afbeeldingen, kunt maken, beheren en publiceren zonder dat daarvoor uitgebreide technische kennis nodig is. Door een CMS-systeem te gebruiken, kun je je websitebeheerproces stroomlijnen, tijd en moeite besparen en je online aanwezigheid verbeteren. In dit artikel delen we de voordelen van het gebruik van een CMS en de meest gebruikte systemen met je.

Voordelen van een CMS-systeem

Eenvoudig content managen

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een CMS-systeem voor je website is het gemak van contentbeheer. Door een gebruiksvriendelijke interface kun je snel en eenvoudig content maken en bewerken. Dit zonder diepgaande kennis van codeertalen. Hierdoor kun je de focus leggen op het leveren van kwaliteit. Daarnaast kunnen verschillende gebruikers tegelijkertijd werken in een CMS-systeem.

CMS-systeem

 

Consistent design en branding

Naast het gemakkelijk managen van de content, stelt een CMS je ook in staat om een consistent ontwerp te gebruiken en branding te behouden. In een CMS-systeem kun je gebruik maken van sjablonen en templates voor je pagina’s. Zo hebben alle pagina’s een vergelijkbare lay-out en dezelfde opmaak. Ook dit is eenvoudige en op grote schaal aan te passen.

Verbeterde site beveiliging

Voor gebruikers is het echt een must om op een veilige en betrouwbare website te surfen. Bovendien wil je ook de gegevens in je website beschermen (persoonsgegevens, bestellingen, etc.). Veel CMS-platforms bieden daarom ingebouwde beveiligingsfuncties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan firewalls en malwarescanners. Binnen deze functies vinden regelmatig updates plaats om ervoor te zorgen dat jouw website beschermd is tegen de nieuwste beveiligings dreigingen.

Betere samenwerking en workflow

Een CMS-systeem kan ook de samenwerking en workflow verbeteren tussen teamleden die aan je website werken. Met een CMS-systeem kunnen namelijk meerdere gebruikers tegelijkertijd inhoud openen en bewerken. Afhankelijk van het CMS dat je kiest zijn er verschillende functies die bijdragen aan het verdelen van de content en het efficiënt inzetten van je team.

Meest gebruikte CMS systemen

De meest gebruikte CMS systemen zijn WordPress, Shopify & Magento. Alledrie hebben ze eigen voordelen. We vertellen je graag meer!

WordPress (gratis)

WordPress is een krachtig en veelzijdig contentmanagementsysteem dat een go-to-platform is geworden voor het maken en beheren van websites. WordPress is een goede keuze voor onder andere diensten websites, webshops (klein-midden) en bloggers.

De grootste voordelen zijn:

 • gebruiksvriendelijke interface;
 • aanpasbare thema’s;
 • uitgebreide bibliotheek met plug-ins;
 • heel seo-vriendelijk (zeker in combinatie met Yoast SEO);
 • open source systeem (met een enorme gemeenschap van gebruikers en ontwikkelaars.

WordPress in het kort

WordPress is een gratis open-source CMS (content management systeem) waarmee je eenvoudig uitgebreide websites kunt maken en beheren. Meer dan 40% van alle websites op het internet is gemaakt met dit populaire CMS-platform. Het werd voor het eerst uitgebracht in 2003 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de toonaangevende bedrijven in de internet wereld.

Shopify (betaald)

Shopify is een e-commerce platform waarmee bedrijven hun eigen online winkel kunnen creëren en beheren. Veel ondernemers maar ook grotere bedrijven gebruiken Shopify om producten aan te bieden. Door de focus op e-commerce kun je heel gericht een website bouwen voor verkopen, wel is het daardoor beperkter dan andere content management systemen.

De grootste voordelen zijn:

 • alles-in-één e-commerceplatform;
 • Shopify kan helpen meer klanten te bereiken;
 • lay-out is heel makkelijk aan te passen;
 • apps en plug-ins voor meer verkopen en andere functionaliteiten;
 • makkelijk om nieuwe producten toe te voegen en voorraad te beheren.

Shopify in het kort

Shopify is een e-commerce platform waarmee bedrijven hun eigen online winkels kunnen creëren en beheren. Het biedt een reeks tools en functies waarmee bedrijven producten en diensten online kunnen verkopen, waaronder ontwerpsjablonen voor websites, betalingsverwerking, voorraadbeheer en marketingtools.

Magento (gratis en betaalde versie)

Magento is een open-source e-commerce platform waarmee bedrijven online winkels kunnen creëren en hun verkopen en voorraad kunnen beheren. Het biedt een scala aan functies, waaronder aanpasbare thema’s, betalings- en verzendopties en marketingtools. Het wordt veel gebruikt door bedrijven van elke omvang, van kleine startups tot grote ondernemingen.

De grootste voordelen zijn: 

 • flexibiliteit en schaalbaarheid;
 • ingebouwde seo-functies;
 • mobiel-responsief ontwerp;
 • mobielvriendelijk en gebruiksvriendelijk;
 • grote actieve gemeenschap van ontwikkelaars, gebruikers en ontwerpers.

Magento in het kort

Magento is het beste e-commerce platform voor (grote) webshops. Het CMS platform biedt uitgebreide ondersteuningsopties, zoals een kennisbank, gebruikersforums en ondersteuning teams. Het platform biedt enorm veel functionaliteiten en mogelijkheden. Hierdoor is het wel vaak moeilijker om mee te werken. Grote bedrijven maken vaak ook gebruik van experts(developers) voor de personalisatie van Magento.

Benieuwd naar hoe wij groei voor jouw bedrijf kunnen realiseren? Klik hier.

Ga naar de bovenkant