• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Facebook Retargeting header

Retargeting op Facebook – zo werkt het!

Wat is retargeting?

Veel personen binnen de marketingbranche maken een verschil tussen de woorden retargeting en remarketing. Retargeting is de manier van adverteren waarbij bedrijven specifieke doelgroepen kunnen bereiken met eerder vertoond gedrag. Wanneer er advertenties worden ingezet om doelgroepen die eerder op jouw website waren te bereiken, noemen we dit retargeting.

Wanneer een potentiële klant jouw website voor het eerst bezoekt, wordt er gevraagd om toestemming voor cookies. Deze cookies geven het bedrijf dat de website beheert toestemming om de acties die deze bezoeker doet op de website vast te leggen. Al deze acties, ook wel events genoemd, worden vastgelegd in de browser.

Facebook Retargeting weg

Een retargeting campagne is uitermate geschikt wanneer er websitebezoekers zijn die geen aankoop hebben gedaan. Het kan namelijk zo zijn dat deze bezoeker wel de intentie had om iets te kopen, maar dit uiteindelijk toch niet deed. Met het opnieuw benaderen van deze bezoeker kun je deze persoon herinneren aan de aankoop die hij of zij in eerste instantie in gedachte had. Dit kan leiden tot het toch laten uitvoeren van een aankoop. Vaak gebeurt dit met een unieke actie of korting.

Retargeting wordt veel gebruikt door third-party platformen. Zo zijn bekende platformen waar dit veel wordt gebruikt Gooogle Display, Facebook en Instagram. Tegenwoordig kan dit ook op TikTok. Door advertenties op deze platformen te tonen probeer je de bezoekers over te laten gaan tot een aankoop.

Het kan best wel lastig zijn om het juiste platform en de juiste campagne te draaien voor retargeting. We vertellen je meer over het meest gebruikte social media platform voor deze vorm van adverteren; Facebook (onderdeel van Meta).

Retargeting met Facebook Ads

 

De advertentie geschiedenis van Facebook gaat al een hele tijd mee. Zo was het een van de eerste social media platformen waar dit gedaan kon worden. Zo ook retargeting. Door de integraties die het platform heeft met verschillende systemen, zoals WordPress en WooCommerce, is het mogelijk om veel data te communiceren van jouw website naar Facebook.

Facebook is dan ook een erg geschikte manier om te adverteren aan eerdere bezoekers van jouw website. Deze bezoekers vormen samen een erg relevante doelgroep voor jouw bedrijf. Door te adverteren op deze specifieke groep mensen kun je voor lage kosten verkopen realiseren.

Retargeting advertentie facebook

Facebook pixel (meta)

Starten met retargeting via Facebook Ads is erg aan te raden. Wel zijn er een aantal stappen nodig om hier mee aan de slag te kunnen. Zo dien je eerst een Facebook Pixel in te stellen binnen jouw Facebook Business Manager. Deze Facebook Pixel haalt alle nodige data op die jouw website deelt met het platform. Zo kun je denken aan de volgende gegevens:

  • Bezoekers
  • Paginabezoekers
  • (Custom) Conversies
  • Aangepaste doelgroepen

Het aanmaken van een Facebook Pixel is niet moeilijk. Binnen de Facebook Business Manager kun je terecht in het kopje ‘Events Manager’. Binnen dit tab kun je ervoor kiezen om een nieuwe Pixel aan te maken en deze toe te voegen aan jouw website. Bij het aanmaken van een Facebook Pixel wordt er een unieke code gegenereerd door Facebook. Deze dient te worden geplaatst in decode van jouw website. Door deze toevoeging te verifiëren laat je weten eigenaar te zijn van de website waar je data vandaan wilt trekken.

Naast deze handmatige toepassing van de Pixel zijn er tal van partner integraties die het gemakkelijk maken om deze op jouw website te krijgen. Zo heb je WooCommerce, WordPress, Shopify en vele andere programma’s waar integraties voor zijn gemaakt.

Aangepaste doelgroepen

Wanneer jouw website is gekoppeld aan je Facebook Business account en de Pixel naar behoren werkt zijn er verschillende mogelijkheden. Een erg belangrijke voor het goed kunnen retargeten van jouw website bezoekers is het kunnen aanmaken van aangepaste doelgroepen.

Aangepaste doelgroepen zijn doelgroepen die in de Audiences tab van Facebook kunnen worden aangemaakt. Dit kan op verschillende manieren, zoals;

  • Via websiteverkeer;
  • Via een klantenlijst;
  • Of via appactiviteiten.
Aangepaste doelgroepen retargeting
Retargeting audience instellingen

Met de informatie die de Pixel vanuit jouw website verschaft kun je onder andere met aangepaste doelgroepen specifieke paginabezoekers retargeten. Door deze doelgroep een naam en beschrijving te geven en te specificeren op een bepaalde URL kun je bijvoorbeeld erg goed per productcategorie werken. Bovendien kun je ervoor kiezen om een doelgroep een X-aantal dagen te behouden, tot wel een maximum van 180 dagen.

Gemaakte aangepaste doelgroepen kunnen als doelgroep worden gekozen binnen het maken van een advertentie. Door de teksten en afbeeldingen te matchen met de interesses die de doelgroep toonde op jouw website en hier een bepaald conversiedoel aan te hangen zorg je voor meer omzet met relatief lage kosten.

Retargeting facebook doelgroep toevoegen
Ga naar de bovenkant