• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

recruitment marketing

Online Marketing Handleiding 2024 & Stap-voor-stap Plan

Online marketing, je kunt er niet omheen en eigenlijk ook niet zonder. Steeds meer bedrijven zien wat digitale marketing kan bieden om verschillende doelen te bereiken. Aan de ene kant is kun je in een paar minuten starten met online marketing. Aan de andere kant is er veel concurrentie online en veranderd het digitale landschap razendsnel. Ook kun je elke euro in je marketing budget maar één keer besteden. Dus het is super belangrijk om te weten waar je aan begint en hoe je begint.

In dit blog vertellen we je wat online marketing is. Vervolgens delen we voordelen en voorbeelden met je. Tot slot leggen we stap voor stap uit hoe je kunt beginnen met online marketing.

Betekenis van marketing

Marketing is een verzamelnaam voor alle activiteiten en processen rondom het creëren, communiceren, leveren en uitwisselen van een waarde propositie. Die uitwisseling vindt plaats tussen klanten, partners en de hele maatschappij. Voorbeelden van waarde proposities zijn producten, diensten, services en dergelijke die waarde hebben voor de desbetreffende ontvanger.

Wat is online marketing?

Online marketing bestaat uit alle marketing die online plaatsvindt. Zoals de naam natuurlijk al zegt. Er zijn verschillende benamingen voor online marketing. Denk bijvoorbeeld aan internetmarketing, web-marketing, e-marketing, digital marketing en meer. De twee meest bekende en belangrijkste vormen van online marketing zijn zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA). Hierbij ligt de focus sterk op de vindbaarheid van je website.

Voor wie is online marketing?

Online marketing is voor starters, marketeers, bedrijven en eigenaren. Eigenlijk voor iedereen die zijn boodschap online wil versterken. De doelstellingen van online marketing kunnen echter wel per persoon of bedrijf verschillen. Globaal gezien zijn dit de meest voorkomende doelstellingen:

 • Bereiken van je doelgroep
 • Het genereren van kwalitatieve website bezoekers
 • Het vergroten van de naamsbekendheid
 • Een band opbouwen met je doelgroep
 • Meer verkopen en/of meer omzet realiseren

Het is belangrijk vooraf goed na te denken over de je online marketing doelen. Denk hierbij ook goed na met welke kpi’s je het succes van je marketing activiteiten wilt gaan meten. Online marketing werkt namelijk het best als je weet wat je wilt bereiken. Bovendien kun je dan ook bijsturen als het niet zo gaat als je het voor ogen had.

Online marketing statistieken in een afbeelding

10 Voordelen van online marketing

 1. Specifiek je niche bereiken: Met online marketing kun je bijna tot in het kleinste detail je doelgroep bereiken. In campagnes van bijvoorbeeld Google Ads en Facebook Ads betaal je ook alleen wanneer iemand naar jouw website gaat!
 2. Meten = weten: Waar het bij online marketing soms knap lastig kan zijn om kpi’s te meten. Kun je heel bijna alles meten met online marketing, hierdoor verhoog je jouw effectiviteit.
 3. Online marketing is flexibel: Je kunt je campagnes vaak eenvoudig dagelijks bij sturen. Ook als iets niet werkt, dan kun je hier simpel mee stoppen. Werkt iets juist wel? Dan kun je dit direct opschalen.
 4. Veel mogelijkheden: Er zijn online mega veel kanalen om je doelgroep te bereiken. Zo kun je precies de kanalen kiezen waar jouw doelgroep zich bevindt.
 5. Online marketing is relatief goedkoop: In tegenstelling tot veel andere vormen van marketing, kun je al met een laag budget starten met online marketing.
 6. Lokale marketing: Met online marketing campagnes in bijvoorbeeld Google kun je heel lokaal targeten. Zo kun je bijvoorbeeld bezoekers naar je restaurant of club krijgen.
 7. Zonder budget: Met online marketing kun je ook je vindbaarheid vergroten door organisch klanten te bereiken. Bijvoorbeeld met SEO, social media posts of Google Mijn Bedrijf.
 8. Groot bereik: Bijna iedereen zit online. Door de inzet van online marketing kun je vrijwel de hele wereld bereiken.
 9. Relatie opbouwen: Door online betrokken te zijn met je doelgroep kun je een band opbouwen en onderdeel worden van het dagelijks leven van je klanten.
 10. Data gedreven verbeteren: Online kun je al redelijk simpel met tools zoals Google Analytics en Hotjar online gedrag in kaart brengen. Op basis van deze data kun je focussen op doen wat werkt voor jou.

Vormen van online marketing

Er zijn heel veel verschillende vormen en kanalen waarmee je online marketing kunt inzetten. De meest gebruikte hebben we voor je beschreven.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

SEO bestaat uit het optimaliseren van de techniek, content en autoriteit van je website. Hiermee kun je ervoor zorgen dat je website organisch vindbaar is. Als dit het geval is dan zul je hoog komen te staan in zoekmachines zoals Google en Bing. Des te hoger je te vinden bent, des te meer bezoekers zullen er op je site komen.

09326926 879C 4F8F BFDD 93803836E62A

Zoekmachine adverteren (SEA)

Met SEA richten we ons ook op het hoog staan in zoekmachines. Maar dan door middel van betaalde advertenties. Zoekmachines hebben vaak een advertentieplatform. Op zo’n platform kun je advertenties inkopen. Als de mensen die in een zoekmachine zoeken dan op een advertentie klikken gaan ze naar je website. In veel gevallen betaal je per klik.

FBC26E66 6C36 486C A846 EF6765EC5F7E

Affiliate marketing

Een andere veel voorkomende vorm van online marketing is affiliate marketing. Bij deze vorm van marketing betaalt een adverteerder een commissie als een affiliate (ook wel partner genoemd) bezoekers naar de website leidt die een bepaalde actie ondernemen. Vaak gaat het hierbij om een verkoop.

Affiliate marketing cirkel werkwijze

Influencer marketing

Influencer marketing lijkt in de kern op affiliate marketing, omdat in beide gevallen je met partners werkt. Maar influencers gebruiken hun sociale invloed om druk uit te oefenen op hun publiek. Zo kunnen ze bedrijven helpen bij het bereiken van hun doelen. Ook betaal je bij influencer marketing vaak voor de samenwerking. Terwijl je bij affiliate marketing betaalt per resultaat.

Facebook marketing

Wanneer het gaat over Facebook marketing dan kun je eigenlijk aan twee dingen denken. Namelijk Facebook Advertenties en Facebook organisch. Als je jouw bereik wilt vergroten door middel van advertenties, dan kun je dit doen in de Facebook Business Manager. Wil je liever organisch meer klanten bereiken? Dan kun je het best een Facebook bedrijfspagina aanmaken.

facebook admockup

Twitter marketing

Ook op Twitter is het mogelijk om organisch en betaald je doelgroep te bereiken. Advertenties werken hier wel een stukje anders dan op Facebook. Dat heeft er voornamelijk mee te maken dat het een stuk minder uitgebreid is. Facebook (tegenwoordig Meta) heeft zo ongeveer het meest uitgebreide advertentieplatform, als we het hebben over social media adverteren.

AD9737DC A6CF 44DE ACF3 3C21551FD43C

LinkedIn marketing

LinkedIn is hét platform als je zakelijke doelgroepen wilt bereiken. Maar ook erg belangrijk om nieuw personeel op aan te trekken. Waar LinkedIn een aantal jaren gelden alleen gebruikt werd voor recruitment. Is het nu echt een platform waarop kennis wordt gedeeld, mensen elkaar inspireren en de nieuwste trends worden gedeeld. Op LinkedIn kun je een uitgebreide bedrijfspagina aanmaken, is het mogelijk om te adverteren en kun je ook nog gebruik maken van talent en acquisitie tools.

36032AEA A1CB 48B3 A8E7 34F3DF18C27C

E-mail marketing

E-mail marketing is al een heel oud digitaal kanaal. De allereerste campagne was al in 1978! Deze vorm van marketing kan worden gebruikt om de loyaliteit van abonnees te vergroten, lead te generen en is ook nog steeds zeer effectief als het gaat om het genereren van verkopen. Daarnaast is e-mail marketing ook nog eens een erg goedkoop online marketing kanaal. Zeker de moeite waard dus!

61692614 ABA7 4D35 AC51 641D7771FCCF

Youtube marketing

Youtube is een website waarop gebruikers gratis video’s kunnen publiceren. Ook is het mogelijk om er (video)advertenties te tonen. Youtube is een website van Google. Dus als je er advertenties wilt tonen dan gaat dit via Google Ads. Doordat er meer dan 1 miljard mensen gebruik maken van Youtube is het een goed kanaal om je bereik te vergroten. Bovendien kun je met video heel goed je verhaal over brengen. Zo bereik je veel mensen en bouw je een band op met ze.

1D02D9C6 0304 4E0E 8DC8 2421F6F84784

Pinterest marketing

Pinterest is een hele uitgebreide visuele zoekmachine. Het platform wordt veel gebruikt om inspiratie op te doen, bijvoorbeeld wooninspiratie. Je kunt er op verschillende manieren nieuwe mensen bereiken. Bijvoorbeeld met organische posts, gesponsorde posts en advertentiecampagnes. Pinterest is een waardevol social media kanaal, omdat er veel (impuls)aankopen worden gedaan. Zo heeft 83% van de gebruikers op Pinterest wel eens iets aangeschaft (Hubspot).

44E055A9 E2B1 4544 AB18 CEB41A9A228B

Content marketing

Content marketing is een effectieve vorm van marketing als het gaat om klanten te informeren en om betrokkenheid te stimuleren. Bij content marketing is er vaak een overlapping tussen online marketing en offline marketing. Het is zelfs zo dat bij een sterke marketing de twee naadloos in elkaar overlopen. Content marketing staat voor het maken en verspreiden van (hoge) kwaliteit content. De vorm van marketing kent veel overlap met andere vormen van marketing. Sterke content en consistente communicatie spelen namelijk een grote rol en een rode lijn in elke (online) marketing strategie.

Instagram marketing

Met Instagram kun je heel erg goed interactie creëren met je volgers. Veel influencers gebruiken het platform ook om in contact te blijven met hun volgers en posten dagelijks nieuwe content. Instagram is een stuk persoonlijker dan andere social media kanalen. Ook Instagram is een kanaal van Meta (Facebook). Net als op Facebook kun je met het kanaal je bereik vergroten en verkopen genereren op organische en betaalde wijze.

B6F40CE5 D9E4 4BE4 A696 3D5743FC0FB0

Metaverse Marketing

De metaverse is een netwerk dat bestaat uit virtuele driedimensionale werelden. Iedereen die een internet verbinding heeft kan deze werelden betreden. In deze werelden is een nieuwe vorm van online marketing mogelijk. Daarnaast kun je er ook je offline marketing campagnes in uitbreiden. Tot slot kun je met dezelfde en soortgelijke technieken op innoverende wijze nieuwe klanten bereiken. Bijvoorbeeld met Augmented Reality advertenties.

Tiktok Marketing

Tiktok is een Chinese app die razendsnel groeit. Door het flexibele algoritme kun je er redelijk eenvoudig viral op gaan. Zo kun je wereldwijd in enkele dagen miljoenen mensen bereiken. Ook is het mogelijk om op tiktok te adverteren. Dit kan op verschillende manieren. De focus ligt hierbij vaak voornamelijk op het vergroten van de naamsbekendheid.

Soorten ads op tiktok

Beginnen met online marketing (stappenplan)

We delen in dit stappenplan hoe je het best kunt beginnen met online marketing. Door de stappen in dit plan te volgen kun je jouw doelen bereiken. Bovendien helpt dit je om op lange termijn iets te hebben om op terug te vallen. We gaan er hierbij vanuit dat de branding van je bedrijf al in orde is.

Stap 1: Online marketing strategie maken

Om ervoor te zorgen dat je niet direct alle kanten op gaat rennen maar focus kunt houden met je online marketing. Is het belangrijk om eerst een strategisch plan te maken. Zo heb je een nulmeting en iets om op terug te vallen.

In je strategie kun je de volgende punten opnemen:

 • Nulmeting
 • Online marketing doelen
 • Hoe je er nu voor staat (situatieschets)
 • Wie je doelgroep is
 • Welke media kanalen je wilt gaan gebruiken
 • Wat je marketingbudget is
 • Een planning en eventuele taakverdeling

Stap 2: Website optimaliseren of maken

Als je nog geen website hebt dan kun je een website maken of een wordpress website laten maken. Je kunt je website ook op andere manieren laten maken. Maar wij raden altijd WordPress aan als je net begint.

Het is belangrijk dat je een snelle website hebt en dat je er goed op let dat je website in dienst van je doelen is. Heb je al een WordPress website maar wil je deze versnellen? Er zijn verschillende manieren om je WordPress website te versnellen.

Je website is de plek waar bezoekers samenkomen. Hier kun je bijvoorbeeld producten verkopen of offertes verzamelen.

Stap 3: Accounts aanmaken

Nu je een strategie hebt en een website is het tijd om je accounts aan te maken. Misschien heb je die al, zorg er dan voor dat ze een uniforme stijl hebben.

Naast het aanmaken van de kanalen waarop je actief wilt zijn is het ook belangrijk om data te gaan verzamelen. De tools die we hiervoor aan raden zijn:

 1. Google analytics om algemene website data te traceren. Een account aanmaken kan via https://analytics.google.com/
 2. Gebruik Google Search
  Console om posities in Google in te kunnen zien en om je SEO in de gaten te houden.
 3. Met Hotjar kun je simpel het gedrag van bezoekers inzien door middel van heatmaps.

Ook adviseren we om een Google Mijn Bedrijf aan te maken. Dit is een gratis service van Google. Hiermee ben je onder meer te vinden in Google Maps.

Stap 4: Content delen 

Als alle accounts bestaan en zijn ingericht dan is het tijd om content te gaan delen. Dit kun je doen aan de hand van een contentkalender. In een contentkalender kun je opschrijven wat je wanneer gaat posten. Het voordeel hiervan is dat je altijd in de lead bent en weet wat je wanneer moet doen.

Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je website meer body krijgt. Dit kun je doen door extra pagina’s toe te voegen die gericht zijn op bepaalde zoekwoorden. Deze pagina’s gaan er vervolgens voor zorgen dat je beter te vinden bent in Google en meer bezoekers naar je website krijgt.

Stap 5: Marketing campagnes 

Met een website en organische online marketing heb je een redelijke fundering voor je marketing. Om deze nog sterker te maken kun je jouw website promoten via advertenties. De kanalen en het budget heb je waarschijnlijk ook al in je strategisch plan staan. Maar als dit nog niet gebeurd is, dan is dat ook niet erg.

Met advertenties kun je meer bezoekers naar je website sturen. We raden je aan om te starten met Google advertenties. De mensen die via Google zoeken weten vaak al wat ze willen kopen. Hierdoor is de kans dat ze kopen erg groot. Dat maakt deze bezoekers heel waardevol voor jou! Als je wilt beginnen met Google Advertenties dan kun je een account aanmaken via: https://ads.google.com/intl/nl_nl/getstarted/

Stap 6: Optimalisatie & Evaluatie

Doordat je aan het begin van je online marketing een nulmeting hebt gedaan en sindsdien data verzamelt. Kun je op basis van de verschillen zien wat er goed gaat en wat minder goed gaat. Op basis van deze waarnemingen kun je verbeteringen in kaart brengen. Marketing is een vakgebied dat altijd veranderd. Dat maakt het des te belangrijker om te evalueren wat goed gaat en beter kan.

Waar moet je op letten bij optimalisatie:

 • Je website: Hoe kun je meer conversies krijgen? Probeer in je data te zoeken naar patronen. Knappen mensen bijvoorbeeld af in de winkelmand? Focus je verbeteringen dan op de winkelmand.
 • Je SEO: Zijn er bepaalde pagina’s die een stuk hoger ranken dan andere? Gebruik die pagina’s dan als een leidraad voor optimalisatie en voor nieuwe pagina’s.
 • Je Advertenties: Zoek naar advertenties en campagnes met lage kosten per conversie en continue resultaten. Zorg dat je op die plekken maximaal gebruik maakt van je budget.
 • Je organisch bereikZijn er bepaalde posts die vaker aanslaan? Zoek dan naar overeenkomsten en haal er je voordeel uit!

Vond je dit artikel leuk, wil je meer van dit soort artikelen lezen of heb je een vraag? Laat het ons dan weten in de comments!

Ga naar de bovenkant