• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

privacy slot op laptop

My Ad Center Google – Bepaal zelf welke ads je ziet!

Google My Ad Center (ook wel mijn advertentie centrum) is een privacy functie van Google waarmee je zelf kunt bepalen wat voor advertenties je ziet. In mijn advertentie centrum bepaal je of je gepersonaliseerde advertenties wilt zien. Als je ervoor kiest om dat wel te doen, dan kun je verschillende gegevens opgeven in je privacy instellingen. Als je er niks mee doet dan staan ze automatisch aan. Ook staan er dan automatisch gegevens in op basis van je zoek- en browsegedrag. Denk hierbij aan gegevens zoals: je geslacht, je leeftijd, je talen, je relatiestatus, je opleiding en nog veel meer.

Naast basisgegevens brengt Google nog veel meer in kaart. Ten slotte kun je ook zien welke bedrijven en merken geschikt voor je zijn. De kans is dan ook groot dat deze bedrijven vaker advertenties aan je tonen dan bedrijven die er niet in staan. In dit blog leggen we je uit waar je alle gegevens vindt en wat Google allemaal traceert.

Hoe vind je My Ad Center?

Er zijn verschillende manieren om je accountgegevens in te zien. De gegevens in je account geven je een unieke kijk op je browsegedrag. In feite zie je jezelf door de ogen van Google. Je kunt je profiel inzien door naar myadcenter.google.com te gaan of door middel van de volgende 3 stappen.

1. Ga naar Google.com

Allereerst dien je naar de zoekbalk van Google te gaan. Typ daar een woord in, bijvoorbeeld ‘fiets’.

The Google Search Bar - woord fiets

2. Het keuzemenu

Klik nu bij het bovenste zoekresultaat op de drie bolletjes.

Google My ad center keuzemenu

3. Ga naar Ads Settings

Als je daar op klikt dan krijg je een pop-up te zien. Klik in die pop-up onderin op de button met het tandwieltje ‘Ads settings’.

google pop-up advertentie instellingen

Zo werkt My Ad Centrum

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd, dan ben je terechtgekomen in je persoonlijke advertentie centrum. Hier kun je in het linkermenu drie dashboard selecteren:

  • Mijn advertenties: Hier vind je welke advertentie onderwerpen Google heeft geselecteerd voor je. Daarnaast zie je ook een selectie van merken waarvan Google denkt dat je ze leuk vindt/er graag koopt. Tot slot zie je ook welke advertenties je recent hebt gezien.
  • Advertenties aanpassen: In dit scherm kun je in één overzicht inzien welke onderwerpen, merken en content Google aan je toont. Dit kun je hier ook makkelijk aanpassen.
  • Privacy beheren: Hier kun je inzien welke algemene gegevens van Google van je heeft. Denk aan je Google accountgegevens, categoriën waarin Google je plaatst en activiteiten waarop Google je interesses/advertenties baseert.

my ad center google privacy beheren

Als je goed kijkt zie je ook op elke pagina minnen en plussen staan. Door hierop te klikken kun je aan google laten weten dat je minder van dit soort advertenties wilt zien.

Als je geen gepersonaliseerde advertenties wilt zien. Dan kun je rechtsboven klikken

Mijn advertenties in Google My Ad Center 

Dit is het eerste dashboard dat je te zien krijgt als je naar je persoonlijke advertentie centrum gaat. Je kunt er snel en simpel aanpassen welke advertenties je wilt zien op Google Search, Youtube en Discovery(dit gebruiken we bijna niet in Nederland).

In één oogopslag zie je hier welke merken je advertenties laten zien en voor welke onderwerpen je advertenties krijgt te zien. Ook kun je een geschiedenis inzien van de meest recente advertenties die Google aan je heeft getoond.

advertentieprofiel my ad centre male

De advertenties die je ziet aanpassen

Onderwerpen: Hier zie je de onderwerpen waarover je advertenties krijgt te zien. Voorbeelden van onderwerpen zijn als: fietsen & accessoires, autolease, onroerend goed, mondverzorging, beleggen, financiële planning en beheer, kantoor en ga zo maar door.

Ook kun je filters toepassen om onderwerpen te zien die je niet wil zien, wel wil zien, wat je het meest hebt gezien, op naam en op recentst.

onderwerpen voor google advertenties

Merken: Bij merken kun je de merken zien die betalen om advertenties aan je te laten zien. Ook kun je hier merken verwijderen en toevoegen.

Als je op min klikt dan vertel je eigenlijk aan Google dat ze je minder ads van dat bedrijf moeten laten zien. Het kan even duren voor Google dat verwerkt.

bedrijven die advertenties aan je laten zien

Gevoelig: Tot slot kun je ook nog aan of uitvinken of bedrijven advertenties met gevoelige inhoud mogen tonen. Gevoelige content kan zijn:

  • Advertenties met én omtrent Alohol
  • Advertenties met én omtrent Daten
  • Advertenties met én omtrent Gokken
  • Advertenties met én omtrent Zwangerschap & Ouderschap
  • Advertenties met én omtrent Gewichtsverlies

Gevoelige inhoud categorieën my ad center

Privacy instellingen My Ad Center

In de privacy instellingen van Google My Ad Center vind je informatie over je Google gegevens, je algemene categorieën en hoe Google informatie over je traceert.

Je Google account informatie dat zijn gegevens zoals je leeftijdscategorie, je gender en je talen. Deze gegevens kun je aanpassen in je Google account.

De categorieën die je in je instellingen ziet worden bepaald op basis van je browsegedrag. Hoe Google dat meet en het instellen hiervan kun je doen in je activiteit (onder de categorieën).

Activiteit Instellingen en tracking in je google profiel

Vond je dit artikel leuk, wil je meer van dit soort artikelen lezen of heb je een vraag? Laat het ons dan weten in de comments!

Ga naar de bovenkant