• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Micro-influencers kiezen – hier moet je op letten

Micro influencers kiezen – hier moet je op letten

Influencers: het is een term waar je niet meer omheen kunt. Ook micro influencers spelen een grote rol binnen het marketinglandschap. Maar zijn micro influencers precies? In dit artikel vind je alle ontwikkelingen en uitdagingen rondom dit begrip.

Wat zijn influencers?

Influencers zijn personen die anderen kunnen beïnvloeden om een product aan te schaffen of een dienst af te nemen. Een influencer heeft een groot aantal volgers online, bijvoorbeeld op Instagram, YouTube en TikTok. Meestal begint het met een passie voor een bepaald onderwerp, wat vervolgens uitgegroeid tot een groot bereik. Vaak worden mensen met meer dan 50.000 volgers als influencer gezien.

Wat zijn de voordelen van influencers?

Het inzetten van influencers voor je merk kan erg effectief zijn omdat je jouw bedrijf op een gemakkelijke manier bij mensen onder de aandacht brengt. Je betaalt een influencer om jouw dienst/product te promoten, dit kan ook in ruil zijn voor producten. Vervolgens wordt het gedeeld op de kanalen en wordt het koopgedrag van de doelgroep gestimuleerd.  De twee grootste voordelen van het inzetten van influencers zijn dat zij een groot (relevant) bereik hebben en je direct geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwt bij de doelgroep. Uiteraard hangt hier een flink prijskaartje aan. Toch is er een andere manier om influencers slimmer én goedkoper in te zetten.

Micro influencers zijn het nieuwe marketingwapen

Bij het woord ‘’influencers’’ denk je waarschijnlijk direct aan beroemdheden met een groot bereik, zoals Enzo Knol of Rianne Meijer. Maar op dit moment zijn micro influencers in opkomst. Deze influencers hebben maximaal 50.000 volgers en richten zich op een heel specifiek onderwerp waar ze gepassioneerd over zijn. Het draait niet om veel bereik maar om engagement. De voordelen van micro influencers op een rijtje:

 1. Meer 1-op-1 contact met het publiek omdat het een kleinere groep is. Het is veel persoonlijker.
 2. Micro influencers hebben een gemiddeld betrokkenheidspercentage van 6%! Dat is het hoogste percentage van alle soorten creators.
 3. Rechtstreeks bereikbaar in plaats van via een manager.
 4. Bereiken van de juiste doelgroep.
 5. Het inzetten van micro influencers is betaalbaar. Het doel van de influencer is om te groeien in volgers. Daarom zijn ze vaak bereid om alleen in ruil voor een product hun ervaring te delen met volgers. Win-win dus!

Iedereen gebruikt andere termen voor de soorten influencers. Er zijn vijf niveaus’: mega, macro, mid-tier, micro en nano-influencers.

micro influencers

Mega-influencers (1M+ volgers)

 • Richten zich niet op een specifieke doelgroep
 • Ontzettend duur om in te zetten!

Macro-influencers (500K – 1M volgers)

 • Voor het bereiken van een groot publiek, is macro de beste keuze
 • Relevante groep voor bekend fase van merk/product

Mid-tier influencers (50K – 100K volgers)

 • Engagement is hoger dan bij macro en mega
 • Relatief lage kosten

Macro-influencers (10K – 50K volgers)

 • Gericht op een niche
 • Relevante doelgroep

Nano-influencers (1K – 10K volgers)

 • (Nog) niet professioneel
 • Starters

Aan de slag met micro influencers

Ben je enthousiast geworden na het lezen van de voordelen en wil je influencer marketing inzetten? Volg dan de onderstaande stappen.

 • Bepaal op welke kanalen jouw doelgroep te vinden is en wie jouw doelgroep aanspreekt.
 • Kijk naar andere merken! Ontdek welke influencers worden ingezet bij je concurrenten en analyseer de content.
 • Kies influencers op platforms waar jij je bedrijf wilt laten groeien. Denk aan Instagram of TikTok.
 • Koppel doelen aan de campagne om achteraf te bepalen of het effectief is geweest. Gebruik bijvoorbeeld couponcodes of tracking links.
 • Vraag demografische gegevens op van de doelgroep. Zo weet je zeker dat je het juiste publiek bereikt.
 • Bepaal of de influencer past bij je merk. Kijk bijvoorbeeld naar de tone-of-voice. Stel jezelf de vraag of de boodschap van je merk/product past bij de influencer.

Meten van de resultaten

Leuk zo’n influencer campagne, maar is het ook daadwerkelijk effectief geweest? Na afloop van de campagne kun je kwantitatieve resultaten bekijken, zoals het bereik en de betrokkenheid bij de post. Het is ook belangrijk om de opmerkingen van gebruikers te bekijken, om te bepalen of zij enthousiast zijn. Zijn de doelen die je vooraf hebt bepaald ook gehaald? Wat kan beter, wat is goed gegaan?

Als je meer wilt leren over influencer marketing en het inzetten hiervan, heeft Velocity Marketing de kennis in huis om te helpen. Samen met jou zetten we een sterke strategie op, wat uiteindelijk ook resulteert in omzet. Klik hier voor meer informatie.

Ga naar de bovenkant