Betekenis van: News feed

« Terug naar Marketing Begrippen

News feed zijn updates van de mensen die jouw interesseren. Dit is de centrale pagina op Facebook. Op deze manier kan je sneller tot informatie komen. Wat zie je nou precies op de feed. Als dit alleen gebaseerd is op jouw interesses. Kan je daardoor in een bubbel terechtkomen. Een algoritme werkt op basis van jouw gedrag. En zal daaropvolgend relevante content laten zien. Er is best wat kritiek op het Facebook algoritme. Waarom dit zo is, zal ik verder toelichten.

Wat is news feed?

Dit is een lijst van nieuwsberichten. Het is samengesteld uit diverse bronnen. Dit kan komen uit vooraf gekeken berichten. Of handmatig worden samengesteld (curated). Vandaag hebben wij het over de feed van Facebook. Maar in feite kunnen social media platformen ook news feed bevatten. Omdat er bericht vertoond wordt van mensen die je volgt.

Nieuwsberichten kunnen ook op een website vertoond worden. Of in de vorm van een e-mail nieuwsbrief. Bij organisaties is het om de mensen op de hoogte te houden van ontwikkelingen in de markt. Zo zijn er meerdere doeleinden.

Het zelflerend algoritme

Een algoritme is een eindige reeks instructies. Dit vaak voorkomen in een bepaald volgorde. Dit bepaalt uiteindelijk wat je ziet op de news feed. Facebook maakte eerst gebruik van EdgeRank. Dit bepaalde welke publicaties er werden weergegeven. Sinds 2011 is deze methode vervangen door een zelflerend algoritme. Dat in 2013 al met meer als 100.000 factoren rekening hield.

De Facebook bubbel

Er is regelmatig kritiek op het Facebook algoritme. Omdat er berichten worden vertoond op basis van het gedrag van de gebruiker. Dit gedrag is niet zo breed, dat het alle uithoeken van informatie bevat. Het zijn vaak niet veel onderwerpen. Daardoor kan nieuwsvoorzieningen steeds smaller worden. Met steeds opnieuw bevestigingen van de persoonlijke vooroordelen. Daarnaast speelt politiek ook een belangrijke rol. Want het kan niet zo zijn dat er maar één verhaal vertoond wordt. Waardoor mensen bepaalde dingen niet zien.

Ook interessant

Wat is een Nichemarkt?

Wat is Social selling?

Wat is TikTok?

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist