Betekenis van: Google Penalty

« Terug naar Marketing Begrippen

Om ervoor te zorgen dat websites geen misbruik kunnen maken van het algoritme kan Google een penalty uitdelen. Dit is een soort rode kaart die een hele negatieve impact heeft op de ranking in de zoekresultaten. Zo’n rode kaart kun je krijgen als je gebruik maakt Black-Hat SEO. Bij Black-Hat SEO gaat Google er vanuit dat je bewust de Google richtlijnen omzeilt. Daar straffen ze je hard voor af.

In de richtlijnen van Google staan regels waaraan websites moeten voldoen om te kunnen ranken in de zoekresultaten. Google gebruikt onder andere die richtlijnen voor het toetsen van de relevantie van een website. Daarnaast zijn andere factoren zoals, SEO, snelheid, techniek en autoriteit ook erg belangrijk. Het is heel nuttig om rekening te houden met de factoren van Google. Omdat vaak de meeste bezoekers op je website er via Google komen.

Soorten penalty’s

Je website kan worden getroffen door twee soorten penalty’s. Namelijk een handmatige penalty en een algoritmische penalty. Google heeft een team van specialisten in dienst die zich elke dag bezig houden met de controle van websites. Als een website de richtlijnen overtreed en dit wordt gezien door een Google specialist. Dan krijgt de website een handmatige penalty. Deze penalty kan dan worden gevonden in Google Search Console. Vaak voel je de nadelen van een algoritmische penalty kort nadat Google een Search update doet. Eens in de tijd update Google het algoritme. De gevolgen van een algoritmische penalty zijn dat je veel posities verliest in de Google zoek resultaten.

Meest voorkomende oorzaken voor een Google Penalty

Google penalty’s komen helaas vaker voor dan we zouden willen en kunnen grote gevolgen hebben op de ranking van je website. Daarom is het goed om de meest voorkomende oorzaken te kennen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  • Duplicate content: Als je content op je website hebt staan die gekopieerd is van een andere website dan kun je hier hard voor worden gestraft.
  • Verdraaide content: Ook als je tekst kopieert en vervolgens een klein beetje herschrijft, dan weet Google je vaak te vinden.
  • Keyword stuffing: Te vaak of onjuist gebruik maken van zoekwoorden mag ook niet. Probeer zoekwoorden op een natuurlijke wijze te verwerken.
  • Black-Hat-SEO: In feite bedoelen we hier het misleiden van Google mee. Dit kunnen meerdere trics en trucjes zijn.
  • Verkeerde Structuur: Als je bewust een structuur gebruikt die tegen de richtlijnen ingaat, dan kun je hiervoor worden gestraft (bijvoorbeeld het gebruik van alleen maar h1 titels op een pagina).

Als je een penalty hebt gehad, dan moet je contact opnemen met Google om het op te kunnen lossen. Dat kan via Google Search Central.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist