• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • Webdesign
 • Maak kennis met infographics en het 5 stappen plan om dit te maken
Diagram infographic maken

Maak kennis met infographics en het 5 stappen plan om dit te maken

Visuele content is hot en dé manier om ingewikkelde data of kennis te presenteren. Dit kun je doen door middel van infographics. Overal word je geprikkeld door visuele content: op social media, op straat of op tv. Daarom is het de kunst om op te vallen met je merk. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel. Niet door middel van een infographic, maar wel met een duidelijke handleiding.

Na het lezen van dit artikel weet jij het volgende:

↳ Wat is een infographic?
↳ De voordelen van infographics voor content marketing
↳ Stappenplan voor het maken van een infographic
↳ Geschikte tools voor het maken van visuele content (ja, ook voor beginners)

Wat is een infographic?

Met een infographic verwerk je data of informatie in een visuele uiting. Het wordt gebruikt om op een snelle en duidelijke wijze informatie over te brengen aan je doelgroep, bijvoorbeeld door middel van grafieken of een plattegrond. Soms is het lastig om uit te leggen in tekst wat je wilt overbrengen en wordt dit ook niet gelezen. Daarom is het verwerken van deze tekst in visuele content eigenlijk veel beter. Dat herken je vast ook bij jezelf. Het doel is dat de doelgroep in één oogopslag begrijpt wat je wilt overbrengen.

De voordelen van infographics voor content marketing

 • 1 infographic zegt meer dan 1000 woorden
 • Het delen van visuele content geeft je tekst meer power
 • De boodschap blijft hangen
 • Het creëert bekendheid voor je merk
 • Aantrekkelijker om naar te kijken
 • Het legt een complex onderwerp gemakkelijk uit

Stappenplan voor het maken van een infographic

 1. Bij het maken van een infographic is het belangrijk om eerst je doelgroep, doel en boodschap te bepalen.
 2. Bepaal welke soort infographic past bij de boodschap die je wilt overbrengen. Verschillende soorten zijn bijvoorbeeld:
  1. Statistieken: je legt de nadruk op je data. Vertel het verhaal door middel van diagrammen, lijngrafieken, iconen en opvallende lettertypen.
  2. Processen: het wordt een stroom van boven naar beneden of links naar rechts. Verwerk stappen met cijfers en maak van elk blok een andere kleur.
  3. Tijdlijn informatie: je toont hier bijvoorbeeld jaartallen om iets in het verleden uit te leggen.
  4. Informatief: een informatieve infographic heeft vaak meer tekst. Je wilt iets uitleggen over een nieuw product of een werking van een dienst. Gebruik hier ook nummers met blokken. Verwerk in de blokken de tekst (zo beknopt mogelijk) die je wilt overbrengen.
 3. Bepaal de kleurenschema en gebruik het lettertype die hoort bij je bedrijf. Verwerk ook altijd het logo van het bedrijf, zodat het herkenbaar is.
 4. Bedenk een structuur voor het verhaal en ga naar de tekentafel. Je wilt veel informatie vertellen dus is het belangrijk dat je het zo overzichtelijk mogelijk overbrengt. Bij het maken van een concept is het handig om te schetsen op papier om uiteindelijk tot een final design te komen.
 5. Kies de juiste kanalen om de infographics te delen. Verwerk het in een nieuwsbrief, LinkedIn artikel of deel het op je website. Houd hierbij rekening met het lezen op telefoon en desktop. Letters moeten niet te klein zijn, zodat de boodschap altijd duidelijk is.

Handige tools voor het maken van infographics

Je hebt nu in hoofdlijnen bepaald wat je wilt communiceren via een infographic. Nu is het van belang om dit uit te werken via een geschikte tool. Hieronder vind je een aantal handige tools om een infographic makkelijk op te zetten. Deze tools zijn geselecteerd op populariteit en toegankelijkheid.

Figma

Prijs: gratis (je krijgt toegang tot 3 Figma bestanden), anders 11 euro per maand

De favoriet van Velocity Marketing is Figma. Een zeer toegankelijk platform voor iedereen. Binnen dit platform krijg je de keuze om te kiezen voor een infographic template. Perfect om je een handje verder te helpen in de juiste richting.

infographic maken in Figma

Sketch

Prijs: 8,20 dollar per maand

De bekende tool Sketch wordt wereldwijd gebruikt voor het maken van designs voor apps & websites. Het heeft een vergelijkbare interface als Figma.

designen in sketch

Canva

Prijs: 11,80 euro per maand (met 30 dagen proefperiode)

Binnen Canva zijn er meer dan 50.000 lay-outs om te kiezen voor je infographic. Zodra je een geschikte lay-out hebt gevonden, kan je het vervolgens aanpassen naar je eigen stijl.

Infographics maken in Canva

Adobe Illustrator

Prijs: vanaf 24,19 euro per maand met een gratis proefperiode van 7 dagen

Deze tool biedt gratis sjablonen voor infographics. Je ontdekt de tools die je nodig hebt om ontwerpelementen te bouwen voor prachtige infographics.

illustrator sjablonen online

Ben je nog niet helemaal overtuigd of je geschikte infographics maakt? Bij Velocity Marketing hebben wij de experts in huis om je te helpen. Neem vandaag nog contact op ons op voor meer informatie over hoe onze diensten jouw bedrijf kunnen helpen de best mogelijke resultaten te behalen in 2023.

Ga naar de bovenkant