• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

non-profit-hulpverlening-olifant

Google Ads Grants – Zo kom je in aanmerking!

Iedereen wil ‘bovenaan komen in Google’. Dat is echter nog niet zo simpel gerealiseerd als vaak gedacht wordt. Menig marketeer reserveert minimaal de helft van zijn of haar tijd en budget aan SEO- en SEA-werkzaamheden. Alles om je website zo goed mogelijk vindbaar te maken. Maar wat nu als het geringe budget van jouw non-profit organisatie dit niet toelaat? Ook daar heeft Google in haar nieuwe Google Grants program een oplossing voor bedacht.

In deze blog vind je antwoorden op veelvoorkomende vragen, zoals:

 • Wat is Google Ad Grants?
 • Wie komt er in aanmerking voor Google Ad Grants?
 • Wat zijn de voorwaarden van Google Ad Grants?
 • Waarom gebruikmaken van Google Ads met Google Ad Grants?
 • Hoe vraag ik mijn plekje in het Google Grant program aan?

Wat is het Google Grants Program?

Gemiddeld spenderen Nederlandse bedrijven, afhankelijk van de branche, maandelijks honderden of soms zelfs duizenden euro’s aan Google Ads. Daar is voor een non-profit organisatie natuurlijk niet ‘tegenop te boksen’. Om deze organisaties een handje te helpen heeft Google daarom nu een speciaal Google Grants Program geïntroduceerd. Met dit initiatief ondersteunt Google non-profit organisaties om hun online vindbaarheid te vergroten en zo conversies te stimuleren.

Dankzij dit speciale programma kunnen organisaties zoals goede doelen, musea en culturele instellingen, maar ook bijvoorbeeld wetenschappelijke onderzoeken, in aanmerking komen voor een gesponsord advertentiebudget voor Google Ads. En dat budget is niet mis! Als gekwalificeerd Google Ad Grant-adverteerder mag je namelijk maandelijks $10.000 aan advertentietegoed spenderen.

Google Grants voorwaarden

Je krijgt met dit initiatief van Google dus een flinke som mee om jouw website beter op de kaart te zetten. Die $10.000 krijg je echter niet zomaar ‘cadeau’. Om in aanmerking te komen voor dit programma dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Die Google Grants voorwaarden bestaat uit een redelijk lange lijst. Zo moet je op verschillende manieren bewijzen dat je een non-profit organisatie bent die onder de begunstigden valt én krijg je als Google Grant-adverteerde te maken met een aantal restricties.

De belangrijkste Google Grants voorwaarden om in aanmerking te komen voor het programma zijn:

 • De non-profit dient een stichting, vereniging of kerkelijke organisatie te zijn volgens art. 2 BW 2
 • De organisatie dient in Nederland gevestigd zijn
 • De organisatie dient in het bezit te zijn van een CBF-keurmerk of een CBF-verklaring van geen bezwaar te hebben óf een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) of Social Belang Behartigende Instelling (SBBI) te zijn

Google Ad Grants online marketing

Met Google Ad Grants online marketing jouw website naar een hoger niveau tillen? Wij raden het zeker aan! Dit flinke advertentiebudget kun je als non-profit organisatie dus inzetten om gebruik te maken van Google Ads. Door middel van de Google Ads campagnes, zorg je ervoor dat jouw website beter vindbaar is voor jouw doelgroep. Door voor relevante zoektermen te betalen, biedt Google jouw website eerder aan in de zoekresultaten van de Google gebruiker. Zo kom je dus eindelijk per direct ‘hoger in Google’ terecht. Voor veel organisaties betekent een betere vindbaarheid daarom ook vaak meer websitebezoekers, waardoor ook het aantal conversies op je website stijgt!

Google Ad Grants restricties

Naast de voorwaarden om überhaupt in aanmerking te komen voor Google Ads Grants, stelt Google voor deze groep ook een aantal extra spelregels op. Zo dienen de campagnes en advertenties van Google Grants-begunstigden aan een aantal doelen en restricties te voldoen. De Google Ads Grants online marketing spelregels luiden als volgt:

 • Verplichte geotargeting
 • Alleen werken met uitgebreide zoektermen, de meeste ‘single keywords’ zijn verboden
 • Verplichte keyword kwaliteitsscore van minimaal 3
 • De kosten per click (CPC) mogen maximaal $2 zijn, tenzij de campagne ingesteld is op ‘Conversies Maximaliseren’, ‘Doel-CPA’ of ‘Doel-ROAS
 • Een minimaal gemiddelde Click-Through-Rate (CTR) van >5%
 • Iedere campagne dient uit minstens twee advertentiegroepen te bestaan, waarbij voor iedere advertentiegroep tevens minimaal twee advertenties dienen te worden ingericht
 • De campagnes van betalende Google Ads adverteerders hebben, tijdens de zoektermveiling, altijd van voorrang Ad Grants-campagnes.

Google Ads Grants campagne tips

Zoals gezegd, zitten er flink wat haken en ogen aan het adverteren met een Google Grants advertentiebudget. Desalniettemin, haal jij als Grants-adverteerder met behulp van onderstaande tips met gemak het meeste uit je campagne! 

 1. Wees creatief met de zoektermen die je inzet

Bedrijven die geen gebruik maken van de Google Ad Grants genieten van een voorrangspositie in de Google Ads veilingen. Dat betekent dat als de betaalde adverteerder met dezelfde zoektermen adverteert als de Google Ad Grants-adverteerder, zijn/ haar betaalde advertenties altijd ‘boven’ die van de non-profit advertenties zullen verschijnen. Het inrichten van campagnes op veelgebruikte zoektermen zoals bijvoorbeeld ‘Donateur worden’ of ‘Goede doelen steunen’, zal daarom waarschijnlijk niet het gewenste resultaat opleveren. Ga dus creatief om met de zoektermen die je inzet.

 1. Spendeer iedere maand het volledige advertentiebudget

Zoals gezegd kunnen de Google Grants voorwaarden het je wellicht uitdagend maken om op effectieve wijze, iedere maand de volledige de nodige $10.000 op te maken. Probeer echter toch zoveel mogelijk uit de campagnes te halen en het volledige budget te spenderen. Zonde om deze kans te laten liggen toch?

 1. Draai naast de Grants-campagnes ook betaalde campagne(s) via een ander Google Ads account.

Om het meeste uit je Google Ads te halen, gebruiken veel non-profit organisaties naar het Ad Grants-account, ook nog een betaald account. Met dit account kun je met een gering bedrag nog een of meerdere campagnes inzetten zónder rekening te houden met de bovengenoemde restricties.

Google Grants aanvragen

Google Grants aanvragen kan al met al dus zeker de moeite waard zijn. We adviseren daarom om het gokje altijd te wagen en jouw non-profit aan te melden voor dit programma. Om de aanvraag in te dienen heb je alvast een Google account nodig. Via google.com/nonprofits/ kun je de nodige stappen doorlopen en een aanvraag indienen. Zorg daarbij echter wel dat dit account aan de geëiste voorwaarden voldoet, anders zal je het account ook snel weer kwijtraken. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het aanvragen van het Google Ad Grants account, of het inrichten ervan? Wij helpen je graag verder!

Ook interessant

Google Ads Campagnes optimaliseren 

Ga naar de bovenkant