• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

 • Home
 • Gedrag
 • Brand Salience – Het overzicht van alles wat je absoluut moet weten
Brand salience Chanel

Brand Salience – Het overzicht van alles wat je absoluut moet weten

Branding is ontzettend belangrijk voor je bedrijf. Het zorgt voor een band met je doelgroep en dat jouw merk boven vergelijkbare merken gekozen wordt. Brand Salience is een belangrijk onderdeel van het opbouwen van een sterk merk én een groter marktaandeel. In dit artikel leggen we het volgende uit:

 • Wat is brand salience?
 • Opbouwen van een merk(strategie)
 • Meten van brand salience
 • Waarom brand salience belangrijk is
 • Manieren om brand salience te verhogen

Wat is brand salience?

Brand salience is meer dan alleen naamsbekendheid. Het verwijst naar de mate waarin jouw merk wordt herkend en opgemerkt door klanten. Als je een sterke brand salience opbouwt, denken klanten direct aan jouw merk bij een aankoop. Het betekent dat je een sterk merkimago hebt gecreëerd. Klanten kiezen jouw merk waarschijnlijk niet eens bewust omdat de connectie tussen het merk en de aankoop zo sterk is. Een hoge brand salience resulteert uiteindelijk in een grotere merkloyaliteit en een hogere verkoop voor het bedrijf.

Opbouwen van een merk(strategie)

Om te beginnen met brand salience, is het belangrijk dat je een aantal stappen doorloopt om een sterk merk neer te zetten:

 1. Begin bij het definiëren van de missie en visie van het merk. Wat wil je bereiken en waarom bestaat het merk? Dit zorgt ervoor dat je team weet waar ze naartoe werken.
 2. De volgende stap is het identificeren van de doelgroep en de markt. Stel jezelf de vraag wie je concurrenten zijn en waar de kansen liggen. Vul hierbij eventueel de SWOT-analyse in om inzicht te krijgen in de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen. Je brengt alle interne en externe informatie overzichtelijk in deze analyse. Dit is de eerste stap voor het maken van de beste marketingstrategie voor je bedrijf. Hieronder een voorbeeld hoe je dit kan opzetten:Swot analyse door kim
 3.  Ontwikkel een merkidentiteit en denk na over een logo, de kleuren en lettertype. Dit houd je consistent in alle communicatie. Alles draait om herkenbaarheid bij je (potentiële) klanten. Verwerk jouw logo en kleuren ook altijd in alles wat je deelt.
 4. Bouw een communicatiestrategie en beslis op welke kanalen je actief gaat zijn. Dit helpt om een sterke relatie op te bouwen met je community. Kijk ook naar welke kanalen de concurrenten inzetten. Wat kan jij beter, waar kan jij in uitblinken?
 5. Zorg ervoor dat alle activiteiten vanuit het bedrijf gedaan worden met de merkstrategie in gedachte.

Nu je een merkstrategie hebt opgebouwd, kan je aan de slag gaan met de brand salience. Hieronder lees je hoe je het kan meten, waarom het belangrijk is en vind je manieren om brand salience te verhogen.

Meten van brand salience

Er zijn verschillende manieren om brand salience van jouw merk te meten. De beste manier om te ontdekken is met behulp van enquêtes. Je vraagt de klant dan het volgende:

 1. Wat vinden ze van jouw merk?
 2. Waarmee associëren ze jouw merk?
 3. Wanneer hebben zij voor het laatst iets aangeschaft?
 4. Kopen zij wel eens bij de concurrent?

Ook kan je een enquête houden onder respondenten die niet direct klant zijn. Je vraagt dan aan de respondenten om een lijst te maken met merken in een bepaalde productcategorie. Zo maak je een makkelijke enquête: Klik hier

Maar waarom is dit belangrijk?

Het belangrijkste voordeel van brand salience is dat mensen het merk sneller herkennen en vervolgens aanschaffen. Klanten kiezen eerder voor jou dan voor de concurrent. Als de brand salience laag is, weten consumenten waarschijnlijk niet dat het merk bestaat en is de kans klein dat ze een product aanschaffen. Daarom dus enorm belangrijk dat je hier mee aan de slag gaat.

Manieren om jouw brand salience te vergroten

 1. Zorg voor een emotionele band met je klanten. Communiceer met boeiende teksten/verhalen en ga in contact met je klanten.
 2. Om je merk meer te laten opvallen, bied je betere prijzen en klantenservice aan.
 3. Bekijk nieuwe online of offlinekanalen om in te zetten en nieuwe klanten te bereiken.
 4. Wees consistent met het delen van je content en test je communicatie vaak. Zo leer je vanzelf wat het beste werkt om bereik te creëren.

Zonder merkherkenning vinden je (potentiële) klanten het moeilijk om voor jouw merk te kiezen en gebeurt dit ook niet zo snel. Daarom is het een continu proces om je merk te vergroten en beter neer te zetten dan je concurrenten.

Lukt het niet om jouw naamsbekendheid en brand salience te verhogen? Bij Velocity Marketing zorgen wij voor de strategie en uitvoering van al jouw marketingactiviteiten. We gaan voor jouw merk aan de slag om bij klanten echt top-of-mind te blijven. Dát creëert pas impact. Klik hier om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Ga naar de bovenkant