• Meer online resultaat

  • Datagedreven marketing

  • Beoordeeld met een 9.8

Per Februari 2025 gaan we verhuizen! Op zoek naar een nieuwe kantoorruimte in Veenendaal? Neem contact op voor meer info!

wat is google eat

Wat is Google EAT?

Wat is Google EAT en waarom is het belangrijk?

Google EAT is een belangrijke richtlijn die marketeers moeten kennen en waarop ze zich moeten richten. Ontdek wat Google E-A-T precies is, en waarom het belangrijk is.

Google EAT staat voor Expertise, Authority and Trustworthiness, oftewel Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid. E-A-T maakt deel uit van het algoritme van Google en is opgenomen in de richtlijnen van Google Quality Rater Guidelines. Het is een concept dat de zoekmachine Google gebruikt om de kwaliteit en relevantie van content op het web te beoordelen. Het idee achter Google E-A-T is dat hoogwaardige content afkomstig moet zijn van gerenommeerde bronnen met een aangetoond niveau van deskundigheid op hun vakgebied.

  • Expertise verwijst naar het kennisniveau en de vaardigheid die door de content maker wordt aangetoond in hun specifieke onderwerp.
  • Autoriteit is het niveau van invloed of erkenning dat de content maker of website heeft binnen de branche of gemeenschap.
  • Betrouwbaarheid verwijst ten slotte naar de geloofwaardigheid en oprechtheid van de informatie die in de content is gepresenteerd.

Waarom EAT Google Guidelines belangrijk zijn

EAT is een richtlijn die Google gebruikt om te bepalen welke inhoud van hoge kwaliteit is en hoger gerangschikt moet worden en maakt deel uit van verschillende aspecten van het algoritme. Hoewel het geen directe ranking factor is, heeft het wel invloed op de zoekmachine rankings van een website.

Volgens de EAT Google Guidelines moet goede content:

  • Gebruikers helpen.
  • Gemaakt zijn door een expert.
  • Geplaatst zijn op een toonaangevende (autoritaire) site.
  • Betrouwbaar zijn.
  • Regelmatig worden bijgewerkt.

Indien mogelijk moet de inhoud gemaakt zijn door een hoog expertiseniveau, hoewel ‘alledaagse expertise’ van mensen met echte ervaring aanvaardbaar is wanneer dat gepast is. Pagina’s die haat zaaien, schade veroorzaken, gebruikers verkeerd informeren of misleiden, kunnen een lagere E-A-T beoordeling krijgen van de zoekmachine.

Dus websites die hoge niveaus van deskundigheid, autoriteit en betrouwbaarheid tonen, hebben meer kans om hoog te scoren in de zoekresultaten. Terwijl websites die deze Google EAT kwaliteiten missen, moeite hebben om zichtbaarheid te krijgen. Kortom, Google EAT is belangrijk om beter vindbaar te zijn en dus een betere ranking te krijgen in de zoekresultaten.

Wat zijn Google Quality Rater Guidelines?

De Google Quality Rater Guidelines zijn een set richtlijnen die worden gebruikt door menselijke evaluatoren van Google (quality raters genoemd) om de kwaliteit van zoekresultaten te beoordelen. Het is een uitgebreid document wat ruim 170 pagina’s telt. De Google quality raters gaan aan de hand van een checklist de website af en beoordelen deze op de Google EAT.

De richtlijnen zijn niet bedoeld om direct invloed te hebben op de zoekmachine rankings van websites, maar ze geven wel inzicht in de manier waarop Google de kwaliteit van websites beoordeelt. De Google Quality Rater Guidelines bestaan uit vijf verschillende onderdelen, die we hieronder bespreken.

1. Page Quality Guidelines: kwaliteit van de pagina

De paginakwaliteit gaat over de algemene kwaliteit van de pagina’s op een website. Hierbij wordt gekeken naar zaken als de inhoud, de lay-out, de functionaliteit en de advertenties op de pagina. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn onder andere de relevantie en de kwaliteit van de content, de gebruikerservaring en het vermijden van misleidende of schadelijke inhoud. De zoekmachine hecht veel waarde aan Google EAT en Page Quality, omdat ze graag pagina’s zien van betrouwbare websites die van hoge kwaliteit zijn.

2. Needs Met Guidelines: behoefte van de gebruiker

Dit onderdeel gaat over het bepalen of een zoekopdracht voldoet aan de behoeften van de gebruiker. Hierbij wordt gekeken naar de zoekintentie van de gebruiker en of de zoekresultaten aansluiten bij deze intentie. Belangrijke aspecten hierbij zijn onder andere de relevantie en kwaliteit van de zoekresultaten. Als ook de manier waarop deze resultaten worden weergegeven.

3. Supplementary Content Guidelines: aanvullende content

Dit betreft de aanvullende content op een pagina. Denk hierbij aan links, afbeeldingen en video’s. Hierbij wordt gekeken naar de relevantie en de kwaliteit van deze aanvullende inhoud, en of deze bijdraagt aan een betere gebruikerservaring. Ook hierbij is de kwaliteit en relevantie van de aanvullende content belangrijk.

4. Reputation Guidelines: reputatie

Dit aspect van de Google Quality Rater Guidelines gaat over de reputatie van een website of merk. Hierbij wordt gekeken naar factoren, zoals betrouwbaarheid & geloofwaardigheid van de website, het merk en de auteur van de content. Belangrijke aspecten om rekening mee te houden zijn onder andere de reputatie van de website of het merk, de aanwezigheid van negatieve informatie over de website of het merk. En het vermijden van ongepaste of schadelijke content.

5. User Interactions: gebruikersinteractie

Gebruikersinteractie gaat over de manier waarop gebruikers interageren met de zoekresultaten en de websites die ze bezoeken. Hierbij wordt gekeken naar factoren als de click-through rate (doorkliktijd), de dwell time (de tijd die gebruikers op de website doorbrengen) en het aantal terugkerende bezoekers. Hierbij is het dus belangrijk om een goede gebruikerservaring aan te bieden, waarbij de relevantie en kwaliteit van de content hoog is en er geen misleidende of schadelijke inhoud aanwezig is op de site.

Quality Rater Guidelines samengevat

Kortom, de Google Quality Rater Guidelines geven inzicht in de manier waarop Google de kwaliteit van websites beoordeelt. Om te voldoen aan deze richtlijnen is het belangrijk om te zorgen voor relevante, hoogwaardige en gebruikersgerichte content die voldoet aan de behoeften van de gebruikers.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een goede gebruikerservaring, bijvoorbeeld door een goed gestructureerde website met een goede navigatie en laadtijd. Het vermijden van misleidende of schadelijke inhoud en het zorgen voor een goede reputatie en betrouwbaarheid van de website zijn ook belangrijke aspecten om rekening mee te houden.

Door zo goed mogelijk te voldoen aan de Google Quality Rater Guidelines en constant verbeteringen aan te brengen aan je website, is de kans groter om organisch hoger te scoren in de zoekresultaten van Google. Oftewel, je moet zo goed mogelijk voldoen aan alle parameters die Google geregeld bijstelt.

Hoe hebben Google EAT en de Richtlijnen met elkaar te maken?

Google EAT en de Google Quality Rater Richtlijnen hebben een sterke relatie met elkaar. Ze zijn namelijk beide gericht op het beoordelen van de kwaliteit van websites en content voor de zoekresultaten van Google.

De Quality Rater richtlijnen zijn ontworpen om menselijke evaluatoren te helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van de zoekresultaten. Deze evaluatoren gebruiken de richtlijnen dan ook om te bepalen of een website voldoet aan de vereisten voor expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, oftewel Google EAT.

EAT is een belangrijke factor in de algoritmen van Google, omdat Google altijd op zoek is naar manieren om de zoekresultaten te verbeteren en de beste en meest betrouwbare informatie aan gebruikers te bieden. Websites die voldoen aan de Google EAT richtlijnen worden (over het algemeen) beter beoordeeld door de zoekmachine, wat leidt tot hogere posities in de zoekresultaten.

De Quality Rater Guidelines en Google EAT zijn dus nauw met elkaar verbonden omdat de richtlijnen worden gebruikt om de EAT-factor te beoordelen. Dit betekent dat website-eigenaren die willen voldoen aan de EAT-vereisten, zich moeten houden aan de Quality Rater richtlijnen. Door je website zo te bouwen en te vullen met goede content, scoor je beter in de in de organische zoekresultaten van Google en ben je dus beter vindbaar.

Ga naar de bovenkant