• Meer online resultaat

 • Datagedreven marketing

 • Beoordeeld met een 9.8

Personal branding op LinkedIn: de bouwstenen tot een succes

Personal branding op LinkedIn: de bouwstenen tot een succes

Bij LinkedIn denk je al gauw aan het promoten van je bedrijf. Maar het biedt meer. Het is ook een perfecte manier om jezelf neer te zetten als merk en vertrouwen te creëren bij mensen. Net als bij een merk, wil je dat jouw naam als positief en onderscheidend gezien wordt. Dit artikel lichten wij de volgende onderdelen uit:

 • Wat houdt personal branding in?
 • Voordelen vs. nadelen
 • Jouw persoonlijke merk op LinkedIn
 • De bouwstenen van personal branding
 • 5 stappen voor personal branding op LinkedIn 

Wat houdt personal branding in?

Personal branding betekent jezelf presenteren binnen een bepaalde markt en communiceren waar je voor staat en wie je bent. Het gaat erom jezelf te onderscheiden van anderen en een sterke merkidentiteit neer te zetten. Werkgevers, klanten en recruiters zoeken vaak naar de achtergrond van kandidaten en freelancers voordat zij de beslissing nemen om samen te werken. Door je personal branding structureel en slim in te zetten, zorg je ervoor dat je opvalt in de menigte.

Bij personal branding hoort het ontwikkelen van je logo, huisstijl, website en je online aanwezigheid. Natuurlijk heeft en wilt niet iedereen een eigen logo, maar de presentatie van jezelf is belangrijk. Dat kan ook door middel van een frisse profiel- en omslagfoto.

Voordelen vs. nadelen

Naast het opvallen in de menigte, biedt een sterke personal branding veel meer voordelen:

 1. Door jezelf te zien als ‘merk’ krijg je meer zicht waar je goed in bent en waar je voor staat. Je hebt een duidelijk doel voor ogen en je houdt jezelf scherp
 2. Recruiters zoeken naar jouw online imago en worden enthousiaster van een sterke personal branding
 3. Professionals onderscheiden zich op de markt
 4. Potentiële klanten weten wat ze van jou kunnen verwachten
 5. Als ZZP’er ontvang je meer freelance opdrachten
 6. Meer voldoening en zelfvertrouwen in wat je doet en wie je bent
 7. Het zorgt voor een positieve mindset

Maar er zijn ook een aantal nadelen:

 1. Het kost tijd en energie om het goed op te zetten
 2. Moeilijk meetbaar
 3. Privacygevoelig
 4. Je verwacht steeds meer van jezelf zodra je een sterke personal brand hebt opgebouwd 

Jouw persoonlijke merk op LinkedIn

LinkedIn is het grootste zakelijke digitale netwerk in de wereld. Waar dit kanaal jaren geleden een netwerk was voor recruiters, is het inmiddels uitgegroeid tot een content- en netwerkplatform. Je deelt zakelijke informatie en bouwt een eigen netwerk op met collega’s of professionals. LinkedIn is niet alleen de plek om je bedrijf goed op de kaart te zetten. Op dit platform werk je ook aan je eigen merk. Maar hoe pak je dat aan?

De bouwstenen van personal branding

Personal branding begint bij zelfkennis en onderzoek. Zoek eerst eens jouw naam op in een zoekmachine. Bekijk wat er allemaal op de eerste pagina verschijnt. Is dit wat je wilt dat mensen over jou lezen? Om een goede basis te hebben voor jouw persoonlijke merk op LinkedIn en andere platforms, vraag je jezelf het volgende af:

 • Waarom doe ik het werk wat ik doe? Wat zijn mijn drijfveren?
 • Wie ben ik en wat is mijn expertise? Welke sterke kanten kan ik van mezelf uitlichten?
 • Wat wil ik graag uitstralen?
 • Waar sta ik voor?
 • Hoe maakt mij uniek ten opzichte van anderen?

5 stappen voor personal branding op LinkedIn

Nu je aan de slag bent gegaan met de bouwstenen van jouw persoonlijke merk, is het moment gekomen om LinkedIn in te schakelen. Het is belangrijk om te weten hoe je het gaat aanpakken en er zijn een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden:

Stap 1: Vergroot de vindbaarheid en gebruik relevante zoekwoorden

Hoe hoger je in de zoekresultaten komt te staan, hoe vaker je gevonden wordt. Gebruik de juiste SEO-woorden om vaker te verschijnen in je vakgebied.

Stap 2: Verbind met relevante mensen en wees een expert

Vind mensen die werkzaam zijn in dezelfde branche of dezelfde interesses delen. Deel je ontwikkelingen, werkzaamheden en plannen waar je trots op bent.

Stap 3: Experimenteren = leren

Door verschillende content te delen, versterk je jouw brand en merk je wat aanslaat bij de doelgroep.

Stap 4: Professionaliteit

Vul je profiel volledig in met duidelijke informatie en voeg een geschikte foto en omslagfoto toe. Bedenk één zin waar je voor staat en voeg dit toe in de beschrijving onder je foto. Dit is de tekst die mensen direct zien.

Stap 5: Wees geduldig en authentiek

Natuurlijk kost het even tijd voordat je een sterk merk hebt opgebouwd. Neem die tijd en doe het vooral niet te gehaast. Je bouwt vanzelf een netwerk op, wat steeds sneller zal groeien. Zodra je een community hebt opgebouwd, kun je ook nadenken over podcasts of webinars. Uiteindelijk, met de juiste focus en geduld, zul je merken dat het nieuwe kansen biedt en klanten aantrekt.

Kortom, LinkedIn biedt jou de perfecte mogelijkheid om een personal brand op te bouwen. De beste manier om awareness te creëren op dit platform is kennis en informatie delen. Tot slot is de investering zeker de moeite waard, zowel voor jezelf als voor de toekomst. Hulp nodig bij het opbouwen van jouw persoonlijke merk? Velocity Marketing staat klaar om jou te helpen.

Ga naar de bovenkant