Betekenis van: Google Analytics 4 (GA4)

« Terug naar Marketing Begrippen

Google Analytics 4 (GA4) is de opvolger en nieuwe versie van Google Analytics Universal. In de nieuwe versie van Google Analytics wordt data beter getraceerd en kun je meer informatie halen uit verschillende datastromen. Ook maakt de vernieuwde software gebruik van machine learning. Daardoor kun je data van je website en applicaties eenvoudige vertalen naar waardevolle inzichten.

Met verbeterde inzichten kun je de marketing van je bedrijf zo goed mogelijk inrichten. GA4 houdt naast verbeterde tracking en machine learning ook meer rekening met privacywetgevingen en cookies.

Wat is er nieuw in GA4

Om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor de nieuwe versie van Google Analytics hebben we in het kort de belangrijkste updates voor je op een rij gezet. De grootste sprong vooruit in GA4 is machine learning. Het dashboard van GA4 vertaalt data en datastromen naar een fijne overzichtelijke interface. Zo zie je in één oogopslag hoe je website werkt, wat er niet werkt en wat er beter kan. Zo kun je sneller werken! Heel handig dus! Het is nog wel mogelijk om meer in detail te treden, maar dan dien je wel wat meer moeite te doen dan je in Google Analytics Universal deed.

Naast machine learning is de interface ook flink onder handen genomen. De vernieuwde dashboards zijn opgedeeld in de tabbladen: rapporten, ontdekken, adverteren en configureren. In de rapporten kun je de hele levenscyclus van een klant inzien. Allereerst zie je een pagina met alle informatie. Deze wordt gevolgd door de realtime data. Daarna zie je de hele levenscyclus, bestaande uit: acquisitie, betrokkenheid, inkomsten genereren en behoud. In de rapportages wordt de data van zowel de website als van apps samen gebracht.

Verschillen GA4 en Google Analytics Universal

Doordat de tracking vernieuwd en veranderd is. Zien we het grootste verschil tussen de twee versies in het meten van events en conversies. GA4 maakt veel minder onderscheid tussen verschillende events en hits. Omdat er minder verschil wordt gezien in events is het belangrijk om parameters toe te voegen in GA4. Door parameters toe te voegen kun je namelijk laten weten wat een actie of event betekent. Tot slot worden sessies binnen GA4 met een nieuw calculatiemodel worden berekend. Ook kost het meer tijd om alle pagina sessies in kaart te brengen. Dit kan tot wel 72 uur duren.

Naast vernieuwingen zullen er ook een aantal functies achtergelaten worden in Google analytics Universal. Onder andere custom tasks, timing, klant-ID, cross-domain metingen en controle voor IP-anonimisering zullen niet beschikbaar zijn in GA4. Hou er rekening mee dat per 1 juli 2023 Universal Analytics wordt stopgezet.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist