Betekenis van: Consumentenmarketing

« Terug naar Marketing Begrippen

Bij consumentenmarketing is marketing gericht op de eindconsument. Dit zijn eindconsumenten die producten of diensten als particulier aanschaffen en vaak voor persoonlijk gebruik worden aangeschaft. De communicatie richting deze particuliere eindgebruikers is doorgaans informeler dan naar de zakelijke markt.

Wat is consumentenmarketing?

Ieder persoon is onderdeel van de consumenten doelgroep binnen marketing. Dit maakt dat er veel verschillende interesses en behoeftes liggen binnen deze brede doelgroep. Zodoende wordt de consumentenmarkt in drie onderdelen gesplitst:

  1. B2C (Business to Consumer): Hier wordt er verkocht aan consumenten.
  2. B2B (Business to Business): Hier wordt er verkocht aan bedrijven.
  3. B2G (Business to Government): Hier wordt er verkocht aan overheden.

We praten momenteel dus over de B2C markt, de grootste van de drie. Deze markt heeft een aantal onderscheidende factoren. Zo is de doelgroep erg divers in leeftijd, afkomst, geslacht of behoeftes. Bovendien, kopen consumenten meer producten of diensten, maar dit in kleinere hoeveelheden. Ten slotte gelden er andere wetten voor consumenten, zoals de wet ‘Aankoop op Afstand’.

Er is bij consumentenmarketing focus op de doelgroep en klantbehoeften. Het verschil in de consumentenmarkt is waarom er specifieke content voor consumenten is. Zoals aangegeven is het wat informeler, dus meestal wat persoonlijker. De kenmerken en consumentengedrag is de basis voor de marketingstrategie. Vanuit hier kan je de content van je consumentenmarketing bepalen.

Vormen van consumentenmarketing

  • E-mail: Doormiddel van een mailinglijst of zonder, kan je e-mails verzenden in je klantenbestand of naar externe personen. De inhoud bevat vaak kortingsbonnen, updates en acties.
  • Website en social media: Zelfs ouderwetse bedrijven maken hier gebruik van. Omdat het alleen maar groeit. Het is steeds vaker de voorhoede van de online marketing van bedrijven
  • Direct mail: Dit is het meest voorkomende en traditionele type consumentenmarketing. De inhoud is meestal hetzelfde als die van een e-mail. Denk aan kortingsbonnen, ansichtkaarten, flyer etc. Dit is wat persoonlijker aangezien het een fysiek iets is.

Meer halen uit je online marketing?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand één mail met daarin alle blogs die in die maand door ons zijn geplaatst.

 

Even bellen met Kevin?

Ben je benieuwd geworden? Laten we dan kennismaken! Zo kunnen we je nog beter adviseren en beginnen met het vormgeven van jouw plannen. Bel ons op 0850609889 of neem contact met ons op.

Online-marketing-specialist